Hírek

EKF2023 - Elkészült a veszprémi pályázat arculata

Balla Emőke

A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nagykövetei személyiségükkel, munkájukkal képviselik, erősítik a pályamunkát, mondta Porga Gyula.

Veszprém a bakonyi és a balatoni régióval összefogva indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésre kiírt pályázaton. A pályázatot december 20-ig kell benyújtani, nemzetközi zsűri előtt bemutatni a prezentációt. Jövő év elején derül ki, az első forduló után mely városok jutnak tovább a másodikba. Veszprém biztosan bekerül majd a második körbe, a pályázat széleskörű együttműködéssel készül, mondta a polgármester az elmúlt hónapok előkészületeinek eredményeit bemutató sajtótájékoztatón a városházán. Porga Gyula bejelentette, hogy az arculat megalkotására meghívásos pályázatot hirdettek, a végleges arculat elkészítésére a Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész által képviselt társaság kapott megbízást. Gerhes Gábor – akinek nyáron a Csikász Galériában volt látható a kiállítása – ismertette az arculat koncepcióját. Alapvető volt, hogy jelenjen meg a Bakony térsége, a Balaton hullámai, a víz és a természet kapcsolata, az egymásba fonódás, kölcsönhatás, játékosság.

Gerhes Gábor elmondta, a Bakony és a Balaton, a régió van a fókuszban, többféle logo többféle színvariációban készült, a projekt honlapja is elérhető lesz.
A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat tíz nagykövete erősíti a veszprémi anyagot: Freund Tamás Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, Gulyás Péter tizenhatszoros Magyar Bajnok kézilabdázó, Laposa Zsófia borász, Laposa Bence borász, a Balatoni Kör elnöke, Likó Marcell Fonogram- és Gizella-díjas zenész, a Vad Fruttik zenekar vezetője, rádiós műsorvezető, Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő, M. Tóth Géza Oscar-díj jelölt, Balázs Béla díjas filmrendező, producer, a KEDD Kreatív Stúdió alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Ókovács Szilveszter operaénekes, zenekritikus-publicista, rádiós és televíziós műsorvezető, 2010-2011-ben a Duna TV vezérigazgatója, 2011-től a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd főigazgatója, Szakály György Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora és Zoób Kati divattervező, a Katti Zoób divatmárka megalkotója, munkásságát számos díjjal ismerték el. A pályázathoz elkészült egy kisfilm is, mely a nagyköveteket mutatja be. Közülük ketten a sajtótájékoztatón mondták el, miért tartják fontosnak az ügyet. Likó Marcell bízik a pályázat sikerében. Gulyás Péter közölte, a veszprémi kézilabdacsapat sok várost legyőzött már; reméli, hogy Magyarország, Európa és a világ legszebb városa csapatmunkában most is győzni fog.

A város a veszprémi emberekkel együttműködésben, az ő támogatásukkal és javukra szeretné megvalósítani programját. Veszprém szándéka szerint a pályázatban hangsúlyos szerepet kap a város kiemelkedő kulturális mozgósító ereje és kivételes adottságú rendezvényhelyszínei, a régió idegenforgalmi vonzereje. A pályázat sikere azon múlik, milyen jövőképet festenek fel a városról.

Forrás

Hozzászólások

Partnereink

Veszprém Vas Zala Fejér