Hírek

Visszatértek a magyar vendégek a Balatonhoz!

Molnár Sándor

A legerősebb időszakban, július 28-tól augusztus 20-ig minden tele volt. - Volt jobb és volt már rosszabb szezon is, én olyan 85 százalékosra értékelném – vélekedik Hajtó János, aki a 71-es főút mellett közvetít szállásokat a településre érkezőknek. Három évtizede foglalkozik már ezzel, és úgy tapasztalja, hogy az utóbbi években csökkent a kiajánlható ingatlanok száma.

Az internet ugyanis annyira népszerű lett, hogy a legtöbben inkább ott hirdetik meg a kiadó balatoni házakat, apartmanokat. Igaz, az internetes foglalásban van zsákbamacska, mert a fénykép sokszor becsapós. Hajtó János szállásközvetítő elmondja, hogy főleg magyarok keresték fel az idei nyáron, de sok szlovák és az utóbbi két évben több lengyel vendég is megfordult a településen. Természetesen német vendégek is jöttek Alsóörsre. Kiderül az is, hogy szezon közben az utcáról „beesve” nem ment a foglalás. Három héttel, egy hónappal korábban le kellett foglalni a szállásokat, ha valaki biztosra akart menni. A legerősebb időszakban, július 28-tól augusztus 20-ig minden tele volt. Viszont augusztus 10-e után már leálltak a foglalások, mert aki akart jönni, az addigra lefoglalta a szállását. A magyar vendégek az ország minden részéből érkeztek, és legtöbbször öt-hat napot töltöttek Alsóörsön.

A német vendégek egy hétig vagy 10 napig nyaraltak itt. A szlovákok inkább többször jönnek három napokra – osztja meg a tapasztalatait Hajtó János. Elmondja még, hogy a vendégek zöme az új kiadó ingatlanokat szereti, keresik a szép, rendezett udvart is. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az ingatlantulajdonosok nagy százalékának költenie kellene kívül-belül a kiadott házra. – Kezdenek közelíteni az itteni árak a horvát és az olasz tengerparti apartmanok áraihoz, de a szolgáltatások meg elmaradnak. Mindenki minél többet szeretne kérni. Ha egy olasz apartman a tengerparton durván 50-60 euró négy főre, itt is szívbaj nélkül elkérik a 16-18 ezer forintot négy-öt főre, egy éjszakára, de a kettő nem ugyanaz – fogalmaz a szállásközvetítő. Hozzáfűzi még, hogy ennyi magyar vendég nem volt, mint az utóbbi három-öt évben. – 33 éve itt vagyok, régen annyi német vendég volt, hogy Dunát lehetett volna velük rekeszteni, és kevés volt a magyar. Ez most megfordult. Aki nem tud elmenni a horvát tengerpartra, az eljön a Balatonra, és megpróbálja kicsit olcsóbban összehozni a nyaralást – mondja befejezésül Hajtó János.

Az alsóörsi Riviéra kemping egyike az önkormányzati tulajdonban lévő és a helyi önkormányzat által üzemeltetett kempingeknek. A 140 letelepített lakókocsi magántulajdonban van. A lakókocsi-tulajdonosok részére – évenként megkötött szerződéssel – a területet biztosítja az önkormányzat. Ezen kívül még 50-60 belső parcella áll rendelkezésére a szezon közben érkező vendégeknek. A kemping május elsejétől szeptember 30-ig van nyitva – tájékoztat Pandur Ferenc, az Alsóörsi Településműködtetési és Községgazdálkodási Szervezet intézményvezetője. A szezon bérleti díja 250 ezer forint, ami magában foglalja öt fő itt-tartózkodását és a strand használatát. Idén a jó időjárásnak köszönhetően több vendégéjszakát töltöttek el a kempingben, mint tavaly, ezért magasabb bevételre számítanak. Voltak olyan időszakok, főleg július második felében és augusztusban, amikor a füves terület szinte telt házzal működött. A csúcsidőszakban mintegy 700 ember tartózkodott a kempingben. A 140 állandó bérlő 98 százaléka magyar. Rajtuk kívül szlovák, német és osztrák vendégek voltak jellemzően, illetve lengyel nyaralók is fel-feltűntek a szezon során. Érdekesség, hogy időnként megjelentek orosz ajkú, de németül beszélő vendégek is. Az ötven parcellát használó vendégek 70 százaléka is magyar volt. Régen ez a szám alig érte el az 50 százalékot.

Forrás: veol.hu

Hozzászólások

Partnereink

Veszprém Vas Zala Fejér