Krausz Andrea | 2019.07.11. 17:51
Elképesztő koromfekete szörnyhalat fogtak a Balatonban
Vastag szája, dülledt szeme, punkos hátúszója és fekete színe miatt beleillene egy fantasy filmbe is. Balatonmáriafürdőn fogta ki egy horgász 2019. július 11-én, Kisbán Kázmér pedig lefotózta.

A nagyjából 13-14 cm hosszú kishal mindenkit meglepett a környéken. Ilyen színűt ritkán látni a Balatonban, nem is tudta hová tenni a Balatonmáriafürdőn pecázó horgász sem, aki kiemelte a vízből. Meglepődve mutatta az ott fürdőző Kisbán Kázmérnak, aki profi fotós lévén azonnal megörökítette a különleges élőlényt.

– Balatonmáriafürdőn dél tájban a mólónál szárítkoztam, amikor a horgászok nézegették a furcsa halat. Rögtön lencsevégre is kaptam, nekem is teljesen új volt a látványa. Aztán visszadobták a tóba, élt a kis fekete hal – nyilatkozta a likeBalatonnak Kisbán Kázmér, aki meg is osztotta közösségi oldalán a képeket és azonnal elindult a találgatás, hogy mi lehet ez.

Nos, ez egy folyami géb nászruhában.

Specziár András, a MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa néhány évvel ezelőtt beazonosított egy ilyen halat, amelyről a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján ez olvasható:

– A folyami géb hímje tud ilyen fekete lenni ívási időben. Ilyenkor a hal morfológiája is kicsit megváltozik (mintha más faj lenne), például erősebbek lesznek az állkapcsok, ami a territorialitást segíti – írta Specziár András.

Folyami géb fekete nászruhában, sárga úszókkal (Fotó: Kisbán Kázmér)

A folyami géb egyébként egy olyan invazív hal, amelyet csillapíthatatlan étvággyal, nagy szaporasággal és elképesztő alkalmazkodóképességgel áldott meg a természet, a Duna már tele van vele. Szakértők szerint a gébfajok a klímaváltozás és a megnövekedett hajóforgalom miatt szaporodtak el. Keveset mozognak, jellegzetesen fenéklakó halak, a süllők és más ragadozók viszont szívesen fogyasztják.

Az ívási időszakban (április és július között) a hím fekete színt ölt, úszói pedig sárga szélűek lesznek (jól látható a fotón is). Az íváshoz a hím vájja ki a fészket, aztán pedig őrzi és gondozza az ikrákat. Tápláléka apró rákokból, puhatestűekből, kishalakból és a fenéken élő apró állati szervezetekből áll.

A fekete színűre változott folyami géb sárga úszóvégei (Fotó: Kisbán Kázmér)

A gébek nagy része a Fekete-, az Azovi- és a Kaszpi-tenger vidékéről származik, illetve a tengerekbe ömlő folyók alsó szakaszain, torkolati részein lévő partközeli, sekélyebb vizekben élnek. Tapadókorong-szerűen összenőtt hasúszóikkal rá tudnak cuppanni, kapaszkodni a függőleges tárgyakra is, ezért elképzelhető, hogy hajókon megtapadva jutottak a magyar vizekre.

Kifogtak már feketeszájú gébet is a magyar tengerből, amely szintén fekete nászruhát viselt és megjelenése ugyancsak a Duna felől, a Sión valószínű.

Ha kíváncsi vagy, hogyan ugrálnak a busák íváskor a Balatonban, akkor ezt nézd meg!

Láttad már a Balaton legnagyobb halát, ami 30 kg fölött van? Itt megnézheted!

Összeállította: Krausz Andrea

Borítófotó, fotók: Kisbán Kázmér

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva