2019.08.12. 17:00
Kalandor lett Zalakaros bora
A város fehérbora címet idén a zalaszabari Kányaváry Borbirtok 2018-as évjáratú Kalandor bora, a város vörösbora címet pedig a miháldi Vig Zsolt 2017-es merlot-cabernet franc házasítása nyerte el.

A rangos címek átadására a XXII. Zalakarosi Bornapok megnyitóján került sor. A hivatalos megnyitó előtt a polgármesteri hivatalban dr. Háda László plébános és Bertók Dániel evangélikus lelkész megáldotta a város borait, melyeket aztán készítőik elhelyeztek a bornapok elmúlt 21 évének legkiválóbb nedűi számára fenntartott vitrinben.

A borok „gazdái”, Szabadics Zoltán és Vig Zsolt ejtettek is pár szót a kitüntetett nedűkről. Előbbi elmondta, hogy a Kalandor üde, friss, könnyen iható fehérbor, amely napjaink fogyasztói trendjének felel meg, olaszrizling, rizlingszilváni, zöldveltelini és sárga muskotály alkotja.
Vig Zsolt pedig elárulta: a merlot és a cabernet sauvignon mellett némi kékfrankost is csempészett a győztes vörösborba, mely jégvert szőlőből készült – részben ezért különleges.

Vig Zsolt és Szabadics Zoltán is elhelyezte borait az elmúlt 21 év legjobb nedűit őrző vitrinben Fotó: Szakony Attila

– Látszólag Zalakaroson minden a vízről szól, de a város eddigi polgármesterei tagjai voltak a térség borlovagrendjének, s ez nem véletlen – bocsátotta előre Novák Ferenc.
– Ugyanis a víz mellett van egy másik kincsünk is, ez pedig a bor. Két nagyszerű dolog, az élet jelképei. Az is szimbolikus, hogy miképpen változott településünk életében a két folyadék szerepe, jelentősége. Régi címerünk utalt a szőlőre, a jelen ábrázolásain pedig a víz dominál.

Fotó: Szakony Attila

Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere arról beszélt: 22 év (ennyi ideje rendezik meg a Zalakarosi Bornapokat) nagy idő.

– Ha idehoznák az akkori borokat és össze lehetne azokat hasonlítani a maiakkal, köszönőviszonyban sem lennének egymással, akkora a fejlődés – jelentette ki dr. Brazsil József.
– Szeretjük azt mondani, hogy kézművesborokat készítünk, de ennek a fele sem igaz. Annyi igen, hogy szőlőből készítjük, ugyanazzal a szeretettel, gondoskodással, legjobb tudásunk szerint, de a technológia fényéveket fejlődött.
S a fejlődés nem áll meg, nem is szabad megállnia, ha a piacon akarunk maradni, és ami a legfontosabb: jobbnál jobb borokkal szeretnénk elkényeztetni a kedves fogyasztókat. Azt mondom tehát, ne nézzünk vissza, csak előre, de persze vigyük magunkkal mindazt, ami nélkül a technológia sem ér semmit: a bor szeretetét, a bor és a szőlő, a termőföld iránti tiszteletet. Önök pedig, kedves fogyasztók, tiszteljék a termelőt, mert a munkája bizony néha embert próbáló.

Nézd meg a borfesztivál megnyitóján készített képeket:

A megnyitó ünnepségen az is elhangzott: a Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program keretében zalai és szlovéniai borokkal Szőlőhegyi Piknik rendezvénysorozat veszi kezdetét, az első alkalomra november 8. és 10. között kerül sor a fürdővárosban. Ezenkívül még három helyszínen találkozhatnak a borbarátok a Muravidék és Dél-Zala legkiválóbb nedűivel, a részletes programról Zalakaros honlapján lehet tájékozódni. Egyébként a megnyitó ünnepségen is részt vettek a szlovén partnerek: Marjan Kardinar, Dobronak község polgármestere, valamint a Dobronaki Szőlő és Bortermelők Egyesületének tagjai.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva