Mihály Szilvia | 2019.10.05. 17:00
Ezt látnod kell! Így kerül palackba a Varga bor!
A badacsonyörsi Varga pincészetnél meglestük a borkészítés lépéseit, gyere, mutatjuk, mi történik a frissen szüretelt szőlővel, mielőtt palackozva az asztalodra kerül.

Több mint egy évtizede a Varga Pincészet értékesíti hazánkban a legtöbb palackos bort. Varga Péter, a pincészet alapító tulajdonosa elmondta, hogy egy átlagos magyar felnőtt évi 24 liter bort fogyaszt, vagyis évi 240 millió liter bor fogy el az országban. Ehhez a Varga Pincészet 11 millió liter borral járul hozzá, ami több mint 14 millió palack Varga borként kerül a fogyasztókhoz.

– Közel kétszáz hektáron műveljük saját szőlőinket és ezen túl körülbelül ezer hektárról vásárlunk fel szőlőt a borkészítéshez. Szőlőtermesztő partnereink legtöbbjével már több évtizede együtt dolgozunk.

Ha a gigantikus számok mögé nézünk, akkor egy hatalmas badacsonyi és feldebrői pincészetet látunk. Badacsonyörsön a Varga Pincészet 15 millió hektoliter tároló kapacitással rendelkezik, az ehhez szükséges hatalmas acéltartályok egy részét láthatja a 71-es úton autózó kiránduló is.

Mi felmászhattunk a hatalmas hordók tetejére, és csodaszép látványban volt részünk. A lépcsőfokokat meg sem számoltam, ahogy haladtunk felfelé, lélegzetelállító volt a panoráma és a hordók gigantikus mérete.

Fotó: Mihály Szilvia

A szőlőfeldolgozó üzemtől az acéltartályokon és fahordókon át jutottunk el a palackozó üzembe, ahol óránként 14 ezer palack bor készül. Nézd meg videóinkat, eláll a szavad!

A pincészetbe érkező szőlőt kamionok, pótkocsis teherautók szállítják, a konténerekből a frissen szüretelt szőlő kacsozás után a hatalmas préselő gépekbe kerül.

Itt különválasztják a szőlő héját és magját is a gyümölcslétől, mutatjuk, ahogy a felesleges részek kikerülnek a gyártósorról.

A mustot a tartályokban erjesztik, a szőlőfeldolgozás során a legfontosabb szempont a tisztaságra való törekvés.

Októberben kerül a boltokba a Varga pincészet első pezsgője, az Irsai szőlőből készített pezsgő. Ezt még palackozás előtt megkóstolhattuk, nagyon érdekes, hogy a szénsavas ital mennyire habzik, ahogy a poharunkba töltöttük. Te ittál már habpezsgőt?

Egy nyomáscsökkentőn keresztül nyertük ki a pezsgőt a tartályból, ami attól habosodott fel, hogy a 8 bar nyomásról 1 bar nyomás alá került, és feldúsult a benne levő szén-dioxid.
A 320 hektós tartály, amiben a pezsgő van, ebben az üzemben kicsinek számít, az alap tartályok ezer hektoliteresek.

Ha a bor eljut a palackozható állapotba, a pincészet vadonatúj palackozó sorára kerül. Mi egy olaszrizling töltését kísérhettük végig, mutatjuk a gyártósor legizgalmasabb részeit.

Most nem a visszaváltható környezetbarát Varga palackokat töltik, hanem vadonatúj üvegek kerülnek a szalagra, de ezeket is átmossák és szárítják, mielőtt a bort beletölti a gépsor.

A csavarzárral már ellátott palackok több minőségellenőrző ponton és egy melegítő berendezésen is áthaladnak, mert címkézni csak meleg palackot lehet.

Nézd, ahogy továbbhaladnak az üvegek a címkéző rész felé:

A dobozolást végző robotkart szerintem mindenki kölcsönvenné egy otthoni nagytakarításhoz vagy pakoláshoz, tökéletesen emel, pakol, szortíroz:

A kartondobozok lezárása sem olyan bonyolult egy ilyen hatalmas gépsoron, mint amikor mi szeretnénk dobozba zárni pár apróságot.

Ha láttál már reptereken bőröndcsomagoló gépet, akkor annak a mértét szorozd be néhányszor, és megkapod a boros kartonokat fóliázó gépet:

Olvastad már, milyen rekordokat döntöttek meg a Varga borok a nemzetközi borversenyeken?

Mutatjuk az üzemlátogatás során készített legjobb képeinket:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva