Krausz Andrea | 2019.10.11. 10:00
Pontytelepítésben túlszárnyalják a Balatonnál előírt mennyiséget
Folyamatosan zajlik az őszi haltelepítés a Balatonon, minden nap más-más helyszínen csúszdáznak be a vízbe a tógazdaságokban lehalászott, előnevelt pontyok. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei idén eddig több mint 150 tonna ilyen halat juttattak a tóba, a felét már teljesítették az előírt mennyiségnek.

A legnépszerűbb horgászhal telepítésének ősszel van a főszezonja, az előnevelt pontyok ugyanis ekkor érik el a megfelelő méretet a nonprofit cég halastavaiban. Kijelenthetjük, hogy a Balaton az ország egyik legjobb pontyozó helye, amit a népes nemzetközi horgászversenyek sikerei, valamint a rekordméretű fogások is alátámasztanak. (A balatoni rekordról itt olvashatsz!)

Másfél kilós, háromnyaras pontyok kerülnek most be a tóba (Fotó: facebook/Balatoni Hal)

A horgászok által kifogott mennyiséget azonban pótolni kell, a tápanyagszegény Balatonban (túl tiszta a magyar tenger) nem sikeres a ponty természetes szaporodása. – A kötelezően előírt 300 tonna éves pontytelepítést idén 50 tonnával tervezzük meghaladni – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNP Zrt.) horgászati ágazatvezetője.

– Elsődleges telepítési célpontunk a tó keleti medencéje, Balatonfűzfőn, Balatonkenesén, Siófokon, Zamárdiban, Alsóőrsön is jártak már a kamionok, de ezzel párhuzamosan szállítottunk már Balatonszemesre és Balatonudvariba is. Elsőként most a nagyobb, háromnyaras pontyok kerültek a vízbe, de törekszünk rá, hogy az éves telepítés többsége kétnyaras legyen – emelte ki Nagy Gábor, aki hozzátette, hogy ilyenkor a balatonlellei-irmapusztai tógazdaságok lehalászata zajlik, a későbbiekben a buzsáki és a varászlói tóegységek következnek.

Lehalászás a Balatonlelle-Irmapusztai Tógazdaságnál (Fotó: facebook/Balatoni Hal)

– Irmapusztáról költséghatékonyabb a kamionoknak a keleti medence településeire szállítani, míg a másik két tógazdaság a többi régiót szolgálja majd ki. Fontosak a földrajzi szempontok, nem mindegy, hogy milyen költséggel kerül ez a 300 tonna hal a Balatonba. Igyekszünk mind a három medencében közel egységes mennyiségű halat telepíteni. Ha a tógazdaságban megszorulnak a kollégák, azért hogy ne álljon a munka, ne várakozzon a hal az összehúzott hálóban, gyorsan kell fordulni az autókkal. Ilyenkor közeli helyszínt választunk Irmapusztához – magyarázta a horgászati ágazatvezető.

Összesen 25 helyszínen kerülnek be pontyok a Balatonba, a telepítésekre a cég szakemberei mindig meginvitálják a helyi horgászegyesületek képviselőit. A telepítések nyilvánosak, az időpontot és helyszínt minden esetben a BHNP Zrt. honlapján előre jelzik.

A telepítést a horgászok a helyszínen is végignézhetik (Fotó: facebook/Balatoni Hal)

Mint sok helyszínen, Alsóőrsön, a Veszprémvidéki Horgász Egyesület kikötőjénél is ott voltak az érdeklődők, és persze videó is készült a pontycsúszdázásról. Ilyenkor jó tudni, hogy a telepítés napján 200 méteres körzetben tilos a horgászat, meg kell várni ugyanis, hogy kijussanak a nyílt vízre a halak. Jellemzően két óra alatt eltűnnek a pikkelyesek egy olyan helyszínről, mint az alsóőrsi, de ezt meg is szokták várni a BHNP Zrt. halőrei, akik vigyáznak az egynapos tilalomra.

Nézd meg a telepítést bemutató videót!

Balatoni pontytelepítés élőben Alsóörsről 😉

Közzétette: Balatoni Hal – 2019. október 7., hétfő

Másnap azonban szabad a pálya, sőt nagyon is érdemes ilyen helyeken horgászni, mivel a telepített halak „megmozgatják” a környékbeli más pontyokat is, amelyek így könnyebben horogra akadhatnak.

Mindent a pecázásról

Krausz Andrea

Nyitókép: Balatoni Hal

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva