A Balaton éke, Tihany sok mindenről híres, de ha valamit ki akarnánk emelni, akkor az apátság mellett a levendula lenne az.
Ezért felkerekedtünk, és felfedeztük a félsziget lila csodáját. Első utunk gyors megállás volt egy levendulamezőn, nem sokkal a településtábla után, ahol bárki kedvére szedhetett magának az illatos gyógynövényből. Itt azonban sokat nem időztünk, hiszen már vártak minket a Tihanyi Apátságban. Azt mondták: garantálják, ez lesz a legszebb levendulás, amit Magyarországon láthatunk. Izgatottan szálltunk ki az autónkból, Tóth Boldizsár, az apátság főkertésze pedig szeretettel fogadott bennünket.
A tihanyi levendula-mennyországban jártunk
A tihanyi levendula-mennyországban jártunk…
Közzétette: Borsonline – Bors Szórakoztató Napilap – 2020. június 24., szerda
– Kóstoljatok meg egy kis levendulaszörpöt, aztán induljunk egy nagy sétára! – mondta lelkesen, mi pedig természetesen nem ellenkeztünk.
András testvér, bencés szerzetes – aki segít népszerűsíteni a tihanyi levendulát – azonban rögvest utánunk kiáltott:
– Gyertek csak vissza, van itt még pár érdekesség, amit meg kell néznetek!
Sorba vettük hát a frissen vágott, eladásra szánt levendulákat, amiből persze cserepes is van. Majd a likőröket, az illóolajokat, és még hosszasan sorolhatnánk a széles kínálatot. Ezután viszont már tényleg nekivághattunk az óriási, 7 hektáros levendula- és gyógynövény mezőnek, amely tényleg egy lila tengernek tűnt.
– Tihanyban már június elején megkezdődik a szezon, ami nagyjából egy hónapig tart, de még itt a félszigeten is változó, hogy nyílik a levendula – újságolta Boldizsár. – Van egy sötétebb és egy világosabb változat, ezeket francia és angol levendulának nevezzük.
A növényből itt nem szabad szedni, kizárólag vásárolni lehet. 2017-ben telepítették, egy év kellett a felcseperedésére, idén pedig már a látogatók is megcsodálhatják a lenyűgöző látványt nyújtó levendulamezőt, és a bokrok között sétálva a méhek koncertjét is hallhatják.
– A tavaszi vagy őszi időszakban érdemes elültetni, attól függ, hogy földlabdás vagy szabadgyökeres módszert alkalmazunk. Az ültetvénynél fontos az ideális sor- és térköztávolság. Nálunk szeptember végén, október elején van az ültetés. Tavasszal jön a sorközművelés, valamint kapáljuk is a levendulát. Fontos, hogy az első pár évben a hajtásokat vissza kell vágni, így lesz igazán szép – osztotta meg a tapasztalatait a főkertész.
Mint megtudtuk: 70 éves levendulatövek is vannak Tihanyban az elbeszélések szerint, de egy átlagos tő 20 évig él el, ha gondosan kezelik. Valójában a 7 év az ideális életkor egy levendulánál. Ha azonban otthonra vesszük, vigyázzunk, főleg, ha az erkélyre szánjuk, mert nagyon gyorsan megnő, rövid időn belül akár másfél méteresre is.
– Rengeteg látogatót fogadunk, akik imádják ezt az illatos növényt. Örömmel veszik a kóstolókat, egyszerűen élvezik, hogy itt lehetnek. Már bimbós állapotban érdemes levágni a levendulát, ha valaki szeretne például aromazsákokat készíteni. Meg kell szárítani, lemorzsolni, bezsákolni. Ezután jön az az időszak, amikor a szörpöt készítjük. Egy kis mentával kombinálva az igazi. A legvégén jön a lepárlás, amikor már majdnem leszárad, ez az illóolaj szakasza – mesélte Boldizsár, akiről egyértelműen megállapítható, jobb kézben nem is lehetnének az apátság levendulásai.
Fotók: Bánkúti Sándor /Bors
Forrás: borsonline.hu