Színes a kínálat
Szigliget előtt, a kerékpárút mellett a TacoTrucknál színes, halálfejes nyugágyak, raklapbútorok között kóstolhatsz bele a mexikói ízekbe, taco, burrito, mexikói kávé és churros szerepel a kínálatukban.
Ha a vár felé veszed az irányt, akkor az újranyitott Aranykagyló étteremben is ebédelhetsz, a vár alatt pedig a környék legjobb fagyiját kóstolhatod meg. A fagyikhoz nem használnak mesterséges aromákat, színezéket, az eper olyan, mintha frissen szedett gyümölcsöket majszolnál, a pisztácia és a sós mogyoró meg Szicíliába repít. Általában hosszú a sor, de gyorsan halad, és ha belekóstolsz a jéghideg finomságba, a várból lefelé jövet is kérni fogsz egy kört.
Hamarosan elkészül a legújabb étterem is, a Várudvarban a Michelin-csillagos séf, Palágyi Eszter vezeti majd a konyhát. Az új hely nem fine dining étterem lesz, ugyanakkor nem is bisztró, hanem a kettő között próbálják megtalálni az arany középutat.
A szigligeti strandon népszerű halsütők és lángosozók várnak, a közeli csárdákban pedig utánozhatatlan magyaros ételek szerepelnek az étlapon.
A vitorlás kikötőben évtizedek óta ikonikus hely a Kikötő étterem, néhány éve nyílt meg a hegyen Villa Kabala, ahol nem csak a kilátás nyűgöz le, hanem a valódi vendégül látás és a kreatív ételek is elkápráztatnak.
Tavaly nyáron nyitott a a Kisbolt, ahol a reggelire való finomságokat vásárolhatjuk meg. A kakaós csigák, pogácsák, friss kiflik mellett szendvicsek, kávé és frissen facsart narancslé is szerepel a kínálatban.
Az újonnan nyitott Mérce a Balaton-part első igazi mediterrán tapas és koktél bárja. A Kikötő Étterem csapata Szigligetre hozta a tengerparti életérzést, persze balatoni módra.
– A hiánypótló bár egy régi álomból született, édesanyám, a Kikötő Étterem Marcsija, Varga Marcsi, és párja Szaszák Zoltán tavaly megnyitották a szigligeti „Kisboltot”, a tapas-bár álma azonban még hátra volt. Ők ketten sokat nyaralnak Tenerifén, ha van lehetőségük, a telet ott töltik, közel áll hozzájuk a mediterrán életérzés – árulta el a család magyar hangja, Vincze Péter.
– Úgy alakult, hogy a Mérce bár mostani vezetőjét, Sótér Balázst is Tenerifén ismerték meg. Balázs 2005-ben kezdett Londonban dolgozni, végigjárta a bárszakma ranglétráját, 2011-ben kétszer körbehajózta a földet. 2013 óta élt Tenerifén, dolgozott ötcsillagos hotelekben és 3 Michelin-csillagos étteremben is.
2017-ben saját bárt nyitott, de a Covid-helyzet hazahozta őt is Magyarországra. Ő a koktélok, a ginek és mediterrán érzés legjobb ismerője, a koktélok nagy része saját, néha titkos receptúra alapján készült, reméljük, a Balaton északi partján is leveszi majd a vendégeket a lábukról.
A bár egy londoni sky bár stílusát mutatja meg, nagy székekben ejtőzhetünk, sok a zöld felület, egy őszinte, igazi nyári hely nagy terasszal, válogatott italokkal és finom falatokkal, amik messzi tengerpartokra repítenek.
Az étlapon megtalálhatók az olyan klasszikusok, mint a gambas al ajillo, a mediterrán halleves, a serrano, a tépett kacsa, és persze tengeri herkentyűk.
Az itallapra a koktélok mellé izgalmas pezsgők, válogatott ginek, fagylalttal turmixolt hűsítők is kerültek.