A szezontól független, négy évszakos program során az érdeklődők betekintést nyerhetnek Hévíz és a térség gasztronómiájába Csorja Krisztina idegenvezető, a város Tourinform- irodájának munkatársa segítségével.
A séta alatt kóstolnak például málnaszörpöt, frissen facsart innivalókat, hévízi borokat, emellett terítékre kerül sajt, szalámi, dödölle és a Hévízi álom nevű fagylalt. Sőt, még a gyógyvíz is, ami kevésbé finom, viszont nagyon egészséges.
A két óra alatt persze mindent nem lehet végigjárni, ám Csorja Krisztina a későbbiekre ajánlja például az egregyi borhegyet, illetve a belvárosi éttermek specialitásait is, hiszen Hévíz gasztronómiája rendkívül színes és sokrétű.
A gasztroséta fontos helyszíne a piac, ahol a termelők nem csupán kóstolót adnak kézműves élelmiszereikből, hanem bemutatkoznak, mesélnek munkájukról, elmondják, mit hogyan készítenek, amit sokan ámulattal hallgatnak.
A gasztrotúra nem az egyetlen tematikus séta a városban, amit Csorja Krisztina és Samu Zoltán Tamás vezet.
A fürdőtörténeti kalandozás során kiderül például, vajon miért is hívták tükörfürdőnek az első fürdőt, s az is, hogy volt olyan épület, amely csak néhány hónapig állt ott. Szóba kerülnek romantikus mesék, mint Rezi Sándor szerelmének, Pethő Klárának a csodálatos gyógyulása, emellett olyan valós történetek is, mint Nelly elefánt hévízi gyógykúrája.
A legújabb séta során pedig a nemrégiben átadott Tavirózsa- tanösvény és a lombkorona- kilátó is megismerhető a térség jellemző állat- és növényfajai mellett.
Nyitókép: Tourinform Hévíz
Forrás: zaol.hu