Péter B. Árpád / zaol.hu | 2021.09.03. 12:00
Népzenétől volt hangos Vonyarcvashegy
Az elmúlt napokban a vonyarcvashegyi művelődési házban és az egyik helyi villában napközben tanultak, gyakoroltak, esténként pedig koncerteken és táncházakban vettek részt a zenészek.

A VonyArts Folkpart művészeti fesztivált tavaly hívta életre Farkas Tibor, a művelődési ház igazgatója, hogy a sikeres gasztrokulturális rendezvények mellett a nép- és világzenére irányítsa a figyelmet. S nem mellesleg azzal a szándékkal, hogy a vonyarcvashegyi szezont is meghosszabbítsa.

– Jó látni, hogy él és működik a ház, s olyan fiatalok töltik meg, akik kiállnak egy fontos ügy mellett – fogalmazott a direktor, aki szerint ez a program a jövőben az esti koncertekre akár ezreket is vonzhat.

A többnapos tábor résztvevői napközben a koboz, a hegedű, a furulya, a kaval, a brácsa, a bőgő, a tánc, a dob, a citera és az ének mesterfogásaival, műhelytitkaival ismerkedhettek, és olyan autentikus művészektől tanulhattak, akik a nép- és a világzene jeles hazai képviselői.

– Népzeneszerető, -kedvelő és -játszó fiatalok jönnek, akik elsősorban a tanítványaink, de érkeznek érdeklődők a régióból, Nagykanizsáról, Keszthelyről, Tapolcáról is – fogalmazott Egervári Mátyás cimbalmos, fesztiválszervező, aki elárulta, hogy az oktatási tematikát a jövőben szeretnék a világzenével bővíteni, s nemcsak koncertre, hanem tanítani is meghívnák például Ferenczi Györgyöt és muzsikustársait.

Napközben tanulás és gyakorlás várta a résztvevőket
Fotó: Péter B. Árpád

Nincs hasonló fesztivál az országban

A vonyarcvashegyi művelődési ház udvarán és épületében számos ponton gyakorolhattak a résztvevők, a Porpáczy-villa nappalijában a furulyások, egyik szobájában pedig a moldvai hegedűsök kaptak helyet, mondta el Farkas Tibor, aki az esti koncertekre a tanításban részt vevő PásztorHóra és a Góbé tagjai mellett Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Tindia és a Besh o Drom zenekart is meghívta. Fellépéseikbe még az eső sem rondíthatott bele: a rajongók csuromvizesen is táncoltak, ha úgy hozta az élet.

Posted by VonyArts on Saturday, August 28, 2021

– Mindent szeretek itt – szögezte le Egervári Mátyás, aki a PásztorHóra és a Góbé cimbalmosa, dudása, de tamburabrácsán, tekerőn, furulyán és fuvolán is játszik.
– Ritka az olyan alkalom zenészek, zenekarok életében, hogy fesztivált alapíthatnak. Ez egy bogár, ami beül az ember fejébe. A VonyArts Folkpart a mi gyerekünk, együtt növünk fel, és olyanná tesszük, amilyenné akarjuk. Nincs hasonló fesztivál Magyarországon – oktatással, nép- és világzenével -, de nekünk itt megadatik, hogy megélhetjük azt az álmot, amire sok zenész vágyik.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva