XIX. GARDA FESZTIVÁL 2021. november 5-6-7.
Halgasztronómiai fesztivál a tihanyi gardahalászat emlékére
A rendezvény díszvendége: Mátraderecske
2021. november 5. péntek
17.00 Pro Tihany díj átadása a Porta Pacisban (Apátsági Látogatóközpont)
A garda ünnepe – A Tihany Tv filmje a Gardália történetéről
2021. november 6. szombat
Tihany hajóállomás:
09.30 Vesztergám Miklós tárogatóművész fogadja a vendégeket
10.00 Nosztalgia sétahajózás a Tihanyi Kúthoz, a garda „vermelőhelyének” megtekintése,
a Garda szobor megkoszorúzása
11.30 A hal fogadása a Hajóállomáson
A menet felvonul az Apátság elé
Tihanyi Bencés Apátság:
13.00 A hal és az újbor megáldása
Tihanyi Tájházak (Pisky sétány 12.):
10.00 Kézműves játszóházak, gyermekfoglalkozások
Kádár Ferkó fotószínháza
Borsos Miklós tér:
14.30 Térzene Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara közreműködésével
Tihanyi Alkotók Háza (Tihany, Árpád u. 2):
15.00 A balatoni halak világa – Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársának előadása
Visszhang-domb:
Óriáskivetítő
Gólyalábas mulattatók
10.00- 16.00 óráig CsupaCsoda játszóház
17.00 Tűzfészek Társulat tűzvarázs bemutatója
Rendezvénysátor:
14.00 Tihanyi Asszonykórus fogadja a vendégeket
14.30 Borrendi avatás
16.00 A színpadon: A Nyughatatlan zenekar
17.30 A nosztalgia dallamai
19.00 Retro disco – DJ Aaron Wise
A RENDEZVÉNYSÁTOR PROGRAMJAI CSAK VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL LÁTOGATHATÓAK!
2021. november 7. vasárnap
Tihanyi Tájházak (Pisky sétány 12.):
Kádár Ferkó fotószínháza
Tihanyi Alkotók Háza (Tihany, Árpád u. 2):
11.00 “Csodálatos állatvilágunk ” – interaktív író – olvasó találkozó és természetismereti előadás Telegdi Ágnes írónő – természetfotóssal, utána kézműves játszóház
Visszhang-domb:
09.00 Benke László halászlé- és halételfőző emlékverseny kezdete a Visszhang dombon
A rendezvény díszvendége: Mátraderecske
A verseny alatt cigányzenekar húzza a jó hangulathoz valót
14.00 A Benke László halászlé és halétel- főző emlékverseny eredményhirdetése
16.00 Mátraderecskei Asszonykórus műsora
17.00 Szirtes Edina Mókus – LoopRevolution koncert
A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják. A programok az aktuális járványügyi intézkedések függvényében változhatnak.
Tihany és a Balaton az apátsági Rege Cukrászdából
Fotó: Szaniszló Hajnalka
Rengeteg helyi vállalkozás, étterem csatlakozott az idei Gardália Napok programjaihoz, az ezeken a napokon kínált finomságokkal és programokkal.
Apátsági Rege Cukrászda (Tihany, Kossuth u. 22.)
November 6 – 7.:
– Füstölt harcsa/busa filé kovászos uborka kocsonyán, majonézes tormával, friss házi kenyérrel
– Forralt bor
– Forró rumpuncs
– Pumpkin spice latte
– Gellért atya gyógyteája
– Meggyes-gesztenyés pohárkrém
– Levendulás krémes
– Levendulás sajttorta
– Villásreggeli
Balaton-felvidéki Nemzeti Park:
November 7., vasárnap 10:00 és 12:30 órakor:
Geotúra a vulkánok és hévforrások világába a Garda Fesztivál keretében
A térítésmentes programra előzetesen lehet jelentkezni. A Levendula Házba is ellátogatók a belépőjegy megváltásával a ház vendégei egy bögre levendula teára, ha saját bögrét visznek magukkal.
Az első 10:00 órakor indul a Belső-tavat keretbe foglaló egykori vulkánok és hévforrások világába, a második 12:30 órakor veszi kezdetét a Barátlakások nevű, művészi rajzolatú vulkáni rétegekbe vájt barlangokhoz. Részt vehetsz csak az első: 2 óra időtartamú, csak a második: 2 órát igénylő, vagy akár mindkét, összesen 5 órás geotúrán.
Találkozási hely: Tihany, Mádl Ferenc tér
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon.
Geotúra-vezető: Sárdy Julianna +36304910061
Echo étterem (Tihany, Visszhang domb)
November 6 – 7.:
Szabadtéri halsütöde a Visszhang teraszon
Paprikás lisztben, frissen sült balatoni halak, fűszeres burgonyával és fokhagymás citrusos mártással:
– garda (a készlet erejéig!)
– süllő
– keszeg
Fáklyás Tihany séta a Gardálián
November 5., Találkozó: 16:30 órakor a Mádl Ferenc téren, a részvétel jelentkezéshez kötött
Részvételi díj: felnőtt 2.000.- Ft, diák/nyugdíjas 1.500.- Ft. Fizetés a helyszínen, csak készpénzben.
November 6., Találkozó: 16:30 órakor a Mádl Ferenc téren, a részvétel jelentkezéshez kötött
Részvételi díj: felnőtt 2.000.- Ft, diák/nyugdíjas 1.500.- Ft. Fizetés a helyszínen, csak készpénzben.
Fish Point (Tihany, Batthyány u. 7.)
November 6 – 7., 12:00-18:00
Sült halak, halászlé
Fogas csárda (Tihany, Kossuth u. 9.)
November 6 – 7.:
Különleges halételekkel és több fogásos menükkel várják a Tihanyba és a fesztiválra érkező kedves vendégeket (fogas,ponty,harcsa,pisztráng,haltöpörtyű)
I.MENÜ:
Halászlé ponty és harcsafilével
Fogasfilé tejszínes-gombás-kapros-fokhagymás rákraguval és tobozkrokettel és jázmin rizs körettel
Meggyes-mákos rétes fahéjas szilvaöntettel
II.MENÜ:
Haltöpörtyű levendulás lilahagyma lekvárral
Harcsapaprikás juhtúrós galuskával és bacon kockákkal
Palacsinta variációk házi levendulás lekvárokkal
Garda Akvárium és Minden szupiszuper Lego kiállítás
(Tihany, Kossuth u. 11.)
November 6 – 7.:
A Garda Akvárium látogatóközpontban most élőben tekintheti meg a környék vízalatti élővilágát. A 15 édesvízi akváriumban, több mint 23.000 liternyi vízben megtalálhatók a közismert és ritkán látott halfajok egyaránt.
Lavender Tihany (Tihany, Major utca 65.)
Személyre szabott illóolaj keverékek különböző betegségek enyhítésére.
Kollégáink szakmai segítségével elkészítheted saját egyéniségédhez és hangulatodhoz illő illóolaj keverékét. Ha egy igazán aktív, élményt adó programra vágysz, itt a helyed!
Fontos! Kisgyermekek számára is nagyon hasznosak az illóolajok, így gyermekes családok részére is egy igazán interaktív program.
November 6. – 7.:
Tekints be a kulisszák mögé körbevezetések 11:00 és 14:00
Betekintés a levendula feldolgozás folyamatába és a kozmetikumgyártás rejtelmeibe.
Lavender Shop (Tihany, Batthyány utca hrsz.186)
November 6. – 7.:
Levendulás italok kóstolója kicsiknek és nagyoknak.
Gyere és ismerkedj meg Tihany ikonikus italaival, egyedi kuriózumaival!
A helyszínen ingyenes kóstoló: Lavender Rosé, Szürkebarát, Lavender Tihany Levendula és Bodza Mézbor, levendulás tonic, levendulás szörpök.
Vásárolni is lehet: levendulás forralt bor és levendulás teák szerepelnek a kínálatban.
Nem csak Levendula – Őszi gyógynövényes túra
November 6. 13.30-tól
A túra időtartama kb 2 óra, táv: ~5 km.
Útvonal: Belső-tó, Kiserdő-tető, Belső-tó.
Találkozó: gyülekező 15 perccel kezdés előtt, a Kotyogós Kávéterasz udvarában.
A túra végén 15.30-tól a KOTYOGÓS KÁVÉTERASZ egy sütivel és Regi BEKUCKÓZÓ teakeverékével várja a túra résztvevőit! Mindenki összeállíthat egy SAJÁT TEAKEVERÉKET is, amit haza lehet vinni.
RÉSZVÉTELI DÍJ: 3500 Ft/fő. Az ár tartalmazza a túravezetést, a szakmai ismertetést, 1 sütit, 1 csésze Bekuckózó teát, 1 saját teakeverék elkészítéséhez alapanyagokat.
Jelentkezés: nemcsaklevendula@gmail.com november 4. csütörtökig.
Létszámlimit: 20 fő
Túravezető: dr. Gond-Bertóti Regina biológus, fitoterapeuta
Nordic walking túra a „látott hal” nyomában
November 6. 13.30-tól
Találkozó: 10 óra / Mádl Ferenc téren
A fesztivál programjai között idegenvezetéssel egybekötött Nordic Walking túra keretében utánajárunk annak, hogy miért is hívják a tihanyiak a gardát látott halnak.
A túra kb. 3 órás időtartamú. Az útvonalon megpróbáljuk felfűzni a régi gardahalászatok során a hegyenjárók által használt kilátópontokat. És hogy kik is a hegyenjárók? Hát ezt is megtudhatjátok, sőt ki is próbálhatjátok magatokat hegyenjáróként november 6-án!
Botokat tudunk biztosítani, ezt kérjük előre jelezni!
A túra végén mindenkit vár egy Penco sportital és házi süti.
A túra díja felnőtteknek 3.000,- Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 2.000,- Ft.
Túravezető: Marsó Sarolta, 06-20/481-6402, marso.sarolta@tihanysport.com
Sport Terrace Tihany (Tihany, Hajóállomás)
November 6 – 7.:
Halételek széles választéka:
– Pármai sonkába göngyölt roston fogasfilé
– Roston lazacfilé
– Szezámmagos tonhal-steak
– Lazac Burger
– Sushi válogatások
Állandó program: „2 medence Balaton” (a Balaton halai 2 óriási akváriumban úszkálnak egész hétvégén a Sport Terrace-on)
November 6. 12-14 óra között:
– Bemutatkozik a Balaton: a Balaton élővilágának bemutatása a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai közreműködésével
Tihanyi Vinarius (Tihany, Kiserdőtelepi utca) November 5 – 7.:
Mindhárom napon a vendégeket a teraszon levendulás forralt borral és mézben sült tökkel várják.
Érkezés után részt vehetnek egy pincetúrán, ahol mesélnek az étterem történelmi múltjáról, a pincében befalazott borokról, a bortrezorról, a pince hatalmas méretéről és sok más érdekességről
Különleges, háromfogásos Fesztivál menü:
– Tejfölös halleves, süllőgaluska, apró rák, tárkonyolaj
– Pisztráng roston, fekete lencse, zeller, dödölle
– Breton torta, ribizli, fehércsokoládé, homoki szarvasgomba
November 6. szombaton 18 órától élő zenével várják a vendégeket: Csík Benedek élő szalonzene, hegedűvel és zongorával.
Tűzkert étterem (Tihany, Batthyány utca)
Előételek:
– Haltepertő lilahagyma salátával
– Füstölt haltatár
Levesek
– Nagy adag halászlé filézett pontyból, belsőséggel
– Kis adag halászlé harcsából, szálkamentes
– Tárkonyos, tejszínes halleves
– Kápiakrémleves halgombóccal, csiliolajjal
Főételek
– Grillezett fogas citrommártással
– Paprikás fogas érmék házi túrós csuszával
– Süllő egyben sütve halkísérettel
– Ropogósra sütött pisztráng, majonézes burgonyasalátával
– Rántott halfalatok, rizibizivel, majonézzel
Desszertek
– Kemencés túrógombóc
– Duplacsokis palacsinta, meggyraguval