Sági Ági | 2018.07.09. 22:00
Vitorlástáborok - milyet, kinek?
A sportok a gyereket önfegyelemre, önuralomra, elfogadásra tanítják. A vitorlázásra mindez fokozottan igaz, hiszen az edző motorcsónakból adott utasításait kell követni. A gyerek egyedül ül a hajóban, önálló gondolkodásra, problémamegoldásra van szükség. A vitorlázás fejleszti az analitikus gondolkodást, mert egyszerre sok dologra kell figyelni és sokszor kell egyedül döntéseket hozni.

Ha körbenézünk az ajánlatok között, rengeteg vitorlástábort találunk a Balaton. Általában 5-7 napos, napközis vagy bentlakásos táborba irathatjuk csemeténket. A Magyar Vitorlás Szövetség akkreditált vitorlássuli programot működhet, amiben táborok is szerepelnek.
– Rengeteg tábor van a Balaton körül, a nem akkreditált táborok is lehetnek jók, de ezekről nem tudunk semmit, ezeken nincs felügyelet. Az akkreditált táboroknál sem kell nagyon súlyos dolgokra gondolni, de vannak alapvető szabályok. Például be kell jelenteni a tábort az ÁNTSZ-nek, tíz hajóegységenként biztosítani kell kísérő motorost, oktatóval, segítővel, megfelelő hajó felszerelés és tananyag kell- mondta el Böröcz István a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető igazgatója.

A vitorlázástudás megszerzéséhez szükség van elméleti és gyakorlati oktatásra is. Egy jobb táborban a vízi rendészet is tart előadást, és a természeti környezettel is megismertetik a gyerekeket. A jó eszközök nélkülözhetetlenek, hiszen a hajókban a gyerekek egyedül ülnek. Az a cél, hogy mindenki képes legyen egyedül megoldani a felmerülő problémákat, az akkreditált táborokban hét év az ajánlott életkori határ.
– A mi tapasztalatunk is az, hogy hét éves kor alatt nincs értelme a gyereket vitorlástáborba adni, mert egyszerűen nincs még meg az a képessége, hogy egyszerre több dologra figyeljen. Itt pedig egyszerre kell figyelni a hajót, a ruházatot, az edző utasításait, a szelet, a napot, a környezeti tényezőket és ezeket össze kell rakni. Ez viszonylagos érettséget igényel – tette hozzá a szakember.
Böröcz István szerint ha a vitorlázás megszerettetése a szülő célja, akkor meg kell várni azt az életkort, amikor a gyerek már élvezni tudja a feladatokat. A jobb táborokban tematika mentén haladnak, például a reggel futással, úszással indul, az elméletet gyakorlat követi, amit utána kiértékelnek. A vitorlázás nem veszélytelen sport, a szülőnek nyilatkozni kell a gyerek úszástudásáról. Bár a jobb táborokban az úszástudást is csiszolják, és a gyerekek a hajóban mentőmellényt viselnek, az alap úszástudás a vitorlázáshoz elengedhetetlen.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva