Góz Lilla/sonline.hu | 2022.11.15. 16:00
Jövőre már Erdélyből is a Balatonhoz repülhetünk
Magyar lajstromjelű hidroplán landolt a Keszthelyi-öbölben idén júniusban. Az Aeroexpress Cessna 206 típusú géppel júliusban Balatonlellén is találkozhattak érdeklődők. Az új légitársaság azonban egészen más célokat is megfogalmazott.

Tóth Dániel, az Aeroexpress csoport alapító résztulajdonosa elmondta: a vízi repülés után a magyar regionális repülés fejlesztését is kitűzték maguk elé 30 személyes Embraer 120 utasszállító gépekkel. Most ér véget erdélyi járataik tesztidőszaka, és akkora az érdeklődés, hogy az Aeroexpress Regional és partnere, a BASe Airlines már dolgozik is a folytatáson. Az elmúlt két hónapban Budapestet és Debrecent kötötték össze Kolozsvárral és Marosvásárhellyel, a terveik szerint azonban a jövőben nemcsak a keleti országrész, hanem Nyugat-Magyarország is elérhető lenne, hogy a Balatonhoz is lehessen majd repülni Erdélyből. Kiemelte: hétről hétre 20-30 százalékkal emelkedett a foglalások száma a teljes járatrendszerre vonatkozóan. Kiemelkedően népszerűnek bizonyult a magyar főváros és Kolozsvár régóta várt légi összeköttetése.

Fotó: Lang Róbert

Megjegyezte: légitársaságuk bevezető járatai eddig Budapestet és Debrecent kötötték össze Erdéllyel, de már a közeljövőben bővítést terveznek. Tervezik, hogy jövő nyártól Debrecen mellett Nyugat-Magyarország bekapcsolják a közlekedésbe. Példaként a Balatont és térségét, Marosvásárhelyet, valamint a közeljövőben nyíló brassói repülőteret említette. Emellett természetesen a nagy balatoni álom, a vízirepülés folytatása változatlanul terveik között szerepel.

– Szeretnénk, hogy hidroplánunkkal több somogyi helyszínre is ellátogatnak a következő szezonban, ezzel a géppel nem a rendszeres utasszállítás a cél, hanem az különleges turisztikai élmény, amit nyújtani tud az utasoknak – emelte ki az alapító.

Feltámasztanák a vízi repülés hagyományát a Balatonnál

Az I. világháború során 1916-ban jelentek meg először a vízi repülőgépek a Balatonon, az olasz frontra induló repülőcsónakok Keszthelynél végeztek közbenső leszállást. Itt a személyzetek megpihentek, benzint, olajat vételeztek mielőtt nekivágtak a Triesztig tartó 400 kilométeres távnak. 1923 nyarán a nagyközönség számára is elérhetővé váltak a hidroplánok: a menetrendszerű külföldi járatok mellett beindultak a Budapest-Balaton közötti taxi-repülések is. Az első Budapestről Siófokra június 29-én közlekedett A második világháborút követően a múlt homályába veszett a vízi repülés, az Aeroexpress célja, hogy feltámassza azt.
A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Lang Róbert

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva