Balatonfüred partnervárosaiból mintegy harminc lányt várnak idén, de a 18 éves füredi lányok is meghívást kaptak az eseményre. A bál előtt a Vaszary-villa kertjében gyülekeznek a vendégek és onnan indul majd a zenés menet, ott akasztják a lányok nyakába a sorszámozott herendi porcelán szíveket.
A báli közönség szavazza meg a 15 legszebb lányt, akik közül majd a szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit, akik megújított motívumokkal díszített, egyetlen példányban készülő herendi porcelán serlegeket vehetnek majd át. A legszebb lány egy Viktória-mintára épülő Royal Garden mintájú Herendi vázát kap. Az udvarhölgyek Rothschild- és Apponyi-mintás serlegeinek motívumait is megújította a Herendi Porcelánmanufaktúra.
Idén először a bál estéjén az Anna-báli szépek fogatain is lehet majd lovaskocsizni. Aki erre kedvet érez, az a mezőhegyesi, szilvásváradi és bábolnai ménesgazdaságok fogatai közül választhat.
Az Operaház balettművészei táncolják a bálon a palotást, a bál szépét és két udvarhölgyét éjfélkor mutatják be, majd Roby Lakatos hegedűvirtuóz és zenekara, valamint a Mendelssohn Kamarazenekar játszik. Holnap délelőtt tíz órakor a Kisfaludy Színpadon bemutatkoznak a nagyközönség előtt is a legszebbnek választottak, majd sétakocsikázni indulnak a városban.
Izgatottan járta végig az Anna Grand Hotel valamennyi helyszínét Cserép László főszervező, és elégedetten nyugtázta, hogy minden elkészül az esti bevonulásra.
Az utolsó simításokat végezték délelőtt és délben, amikor ott jártunk, már a technikát, a hangosítást szerelték a szakemberek. Megtudtuk, újdonság lesz, hogy idén több kivetítőt is elhelyeznek a szálloda parkjában, ahol a vendégek – ha kedvük tartja – séta, vagy pezsgőzés közben is követhetik az eseményeket. Szintén meglepetésnek szánják a szervezők, hogy a Gyógy téren különleges koreográfiára nagyon látványos lovas, táncos bemutatóval ajándékozzák meg a vendégeket, nézelődőket.
– Úgy tudom, hogy sok vendég már megérkezett, a hölgyek többsége bizonyára éppen fodrásznál ül, mondta Cserép László, aki azt is elárulta, az idei bál szervezését már a tavalyi után két nappal megkezdték, januárra pedig teljesen elkészültek a tervekkel.
A szálloda konyháját is nagy sürgés-forgás jellemezte, legalább húsz szakács készítette az ételeket segítőikkel együtt, hogy este, a báli asztalon kifogástalan ízben és látványban tudják a vendégek elé tenni herendi porcelán tányérokon előételnek a sóban érlelt, citrusos kecsegét kacsamájjal, pácolt gyömbérrel, uborkazselével, kaviárral, illetve a mentás őszibarack-krémlevest mandulás ropogóssal, főételként pedig borjúfilét jeruzsálemi articsókával, kardamomos napraforgókrémmel, glasszírozott zöldségekkel. Mindezek mellett kínálnak konfitált galambcombot mellével, árpagyöngy rizottóval és karamellizált gyöngyhagymával. A desszert is különlegesnek ígérkezik, ami lime-os joghurtszeletből, erdei, és nyári gyümölcsökből, makarón variációkból áll.
Fotók: MTI Fotó/ Mohai Balázs és Sági Ági
Szöveg: sonline.hu és Kovács Erika