Könnyű saláták tavaszi alapanyagokból
A tavasz az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor a természet újjáéled, és bőségesen ellát minket friss, ropogós zöldségekkel.
A spárga és a póréhagyma két nagy kedvenc, amelyekből isteni salátát készíthetünk, akár reggelire, tízóraira, vagy köretként a tavaszi ebéd mellé. Pároljuk vagy grillezzük meg a spárgát, majd hagyjuk kihűlni! Vágjuk vékony szeletekre a póréhagymát, és keverjük össze a spárgával! Készítsünk hozzá egy könnyű olívaolajos-citromos salátaöntetet, és díszítsük petrezselyemmel vagy friss snidlinggel!
Ha tavasz, akkor a retek sem maradhat ki az alapanyagok közül! Keverjük össze friss zöldsalátával, rukkolával és egy kis búzacsírával, majd bolondítsuk meg egy csodás fokhagymás-joghurtos salátaöntettel!
A tavaszi időszakban semmiképp se hagyjuk ki a zsenge fűszernövényeket sem, a petrezselymet, a koriandert, a metélőhagymát és a bazsalikomot! Bármilyen szendvicset, salátát feldobnak. Emellett itt a medvehagyma szezon is, ami szintén értékes alapanyag, és érdemes friss csírákkal is új ízt kölcsönözni az ételeknek, melyek ráadásul értékes tápanyagokkal látják el szervezetünket.
TIPP: Bár rengetegféle salátaöntettel találkozhatunk a boltok polcain, mégis ha igazán finom és változatos dresszingekre vágyunk, könnyen és gyorsan, ráadásul nagyon olcsón készíthetünk saját szószokat. Bátran kísérletezhetünk az ízekkel és egyéni igényeinkre szabhatjuk, például keverhetünk teljesen tej-, tojás- és gluténmentes változatokat.
Tavaszi zöldségek fermentálása
A fermentálás remek módja annak, hogy kedvenc tavaszi zöldségeinket hosszabb ideig megőrizzük. A fermentált különlegességek nagyon egészségesek, tápanyagokban és probiotikumokban gazdagok, egyedi ízviláguk pedig színt visz a hétköznapokba.
A fermentált retek például garantáltan a család óriási kedvence lesz!
Hozzávalók:
- 3 nagy csomag retek negyedelve
- 2 db újhagyma felkarikázva
- 2 cm gyömbér felszeletelve
- 3 gerezd fokhagyma félbevágva
- rózsabors ízlés szerint
A fermentált retek elkészítése:
- Tegyük bele egy üvegbe a retket, az újhagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a borsot!
- Készítünk sóoldatot! Ehhez keverjünk össze 25 g sót 1 liter szűrt vízzel, amíg a só teljesen feloldódik!
- Majd öntsük rá a sós levet a zöldségekre, hogy tökéletesen ellepje azokat!
- Helyezzünk egy súlyt az üvegbe, hogy a retek a folyadék alatt maradjon!
- Légmentesen zárjuk az üveget!
Házi joghurt tavaszi finomságokkal
A házi joghurt friss és természetes, nem tartalmaz adalékanyagokat és tartósítószereket, ráadásul a bolti változatokhoz képest akár töredék áron magunk is megcsinálhatjuk. Szerencsére nem túl bonyolult folyamat, mindössze teljes tejre és élőflórás joghurtra van szükség hozzá. De ha száműznénk étrendünkből a tejtermékeket, akkor mandula-, szója- vagy kesutejjel is egyszerűen elkészíthető.
Saját joghurtunkat akár önmagában is fogyaszthatjuk, de remek reggeli lehet friss újhagymával, retekkel keverve, vagy vághatunk bele medvehagymát és zsenge fűszernövényeket, megbolondíthatjuk retek- vagy búzacsírával.
Ha pedig inkább a gyümölcsöket részesítjük előnyben, akkor az eper egy igazi tavaszi ikon, kiváló választás a joghurt ízesítésére. Aprítsuk fel vagy turmixoljuk az epret, és keverjük össze a joghurttal. Édeskés friss íze tökéletesen kiegészíti a joghurt krémes textúráját, mindezt garantáltan mesterséges adalékanyagok nélkül.
Tojás, nem csak húsvétkor!
A tojás egész évben egy nagyon sokrétűen használható alapanyag, de természetesen kiemelt szerepet kap a húsvéti időszakban. Ráadásul nagyon jó párost alkot a tavaszi zöldségekkel.
Ha valami nagyon egyszerűt, ugyanakkor ínycsiklandót készítenénk, akkor a snidlinges tojáskrém egy tuti recept! Ízletes és tápláló akár reggelire vagy uzsonnára. A metélőhagyma frissességet és különleges ízélményt kölcsönöz a krémnek.
Hozzávalók:
- 6 főtt tojás
- 2 evőkanál majonéz vagy görög joghurt
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 2 evőkanál finomra vágott snidling
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
A tojáskrémhez reszeljük le a keményre főtt tojásokat. Egy tálban adjuk hozzá a majonézt vagy görög joghurtot, a dijoni mustárt és a finomra vágott snidlinget. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Tavaszi finomságok a tudatosság jegyében
Sajnos sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni az egészséges táplálkozás fontosságáról, pedig ahhoz, hogy energikusak lehessünk, elengedhetetlen a tudatosság. Itt a tavasz, a megújulás időszaka, eljött az ideje, hogy búcsút intsünk a mesterséges adalékanyagoktól hemzsegő élelmiszereknek és magunk készítsünk tápanyagokban gazdag finomságokat, legyen szó befőzésről, kenyérsütésről, házi mártogatós vagy joghurt készítésről.
Elképzelhető, hogy ehhez szükség lesz néhány új konyhai eszközre – pl. botmixer, magtej készítő gép stb. -, de egészségünk érdekében maximálisan megéri a beruházás. Ráadásul szükség esetén kedvező kis összegű személyi kölcsönök állnak rendelkezésünkre, hogy megvalósítsuk álmainkat.