likeBalaton.hu | 2024.06.04. 16:00
10.000 köbméternyi hulladékot gyűjt össze évente a közút az utak mentén
Kiemelt figyelem jut a közutak környezetének rendben tartására, különösen a balatoni rendezvények, események területére.

Évente átlagosan 10 ezer köbméternyi hulladékot gyűjtenek össze, amely egy közepes nagyságú megyei jogú város kommunális hulladékának felel meg összegszerűségében és mennyiségében. Nagy szerepe van a közlekedők szemléletformálásának, amelyben kiemelkednek a szemétszedési akciók, figyelemfelhívó kampányok.

A Magyar Közút körülbelül 200 millió négyzetméternyi területen végez fűnyírást, kaszálást az utak mentén: minden területen évente átlagosan 2-3 alkalommal, a frekventált területeken, különösen a Balaton térségében ennél gyakrabban.

– Az idén 1,9 milliárd forint, a tavalyinak mintegy duplája jut a közutak környezetének hulladékmentesítésére, amely esztétikai és közlekedésbiztonsági szempontból is fontos feladat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai nemcsak a magyar közút karbantartását végzik, hanem nagyon fontos feladatuk az utakat szegélyező zöld területek, sávok rendben tartása is. Ismertette, tavaly 113 ezer munkaórát töltöttek, és csaknem 1 milliárd forintot fordítottak az utak menti illegális hulladék begyűjtésére. – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, Nagy Bálint.

– A vármegye legfrekventáltabb, turisztikailak kiemelt térsége a Balaton környéke. Ezért nagy figyelmet fordítanak az ottani utak rendszeres kaszálására, hulladékmentesítésére. Húsz munkagéppel, kétműszakos munkarenddel az idén már több mint 13 millió négyzetméternyi terület kaszálását végezték el, figyelemmel a balatoni rendezvényekre, eseményekre is

– mondta Parrag Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. somogyi igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetőj

Az utak menti fűnyírásra, kaszálásra országos szinten tavaly 8,97 milliárd forintot fordítottak, az idén erre a célra 300 millió forinttal nagyobb forrás áll rendelkezésre.

Gépi kaszálás helyszínét biztosítja leállósávos tereléssel a Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Gépi kaszálás helyszínét biztosítja leállósávos tereléssel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyik új ütközéscsillapító forgalomtechnikai utánfutója
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva