Szaniszló Hajnalka | 2024.07.07. 10:00
Napégés, vízbe pisilés, menstruáció, zsíros ételek, alkohol – a háziorvos tanácsai a nyaraláshoz
Vitaminok, napégés, részegen strandolás, zsíros ételek, gyógyszerek, könnyed ételek – dr. Mangó Gabriella háziorvos tanácsai a nyaralásra.

Gyógyszerek, amelyek semmiképpen se maradjanak ki a bőröndből, ha nyaralni megyünk

– Az alapvetően szedett gyógyszereken túl: lázcsillapító, görcsoldó, napégés elleni hab (Panthenol) vagy Bepanthen – ezek a legjobbak. De ha valaki a napégésre hideg tejfölt ken, az is nagyon hatásos. A fentiek mellett a kullancs- és a szúnyogriasztót is vigyünk. Nagyon fontos a probiotikum is – hangsúlyozza a doktornő.

Rosszullét utazás közben

Ha valaki rosszul van utazás során, érdemes gyógynövényes vagy homeopátiás készítményt fogyasztani. A hasi görcsöket a borsmenta vagy kamilla tea enyhíti. Gyulladáscsökkentőként a teafaolaj a párnára csepegtetve kiváló megoldás, hiszen vírusölő, baktérium-ellenes hatása van.

Magas vérnyomás és arra való hajlam nyaralás idején

Ha valaki hajlamos a magas vérnyomásra, de nem kell rá gyógyszert szednie, akkor is fontos tényező, hogy az utazásos stressz okozhat vérnyomás ingadozást. Ezért nyaralás előtt érdemes felíratni az orvossal olyan készítményt, amely ilyenkor használható.

Szívbetegség, vérnyomás-problémák, epilepszia, cukorbetegség – növelhetik a vízbe fulladás kockázatát?

– A cukorbetegek strandolás előtt mérjenek vércukrot, a vérnyomásosok figyeljék az ingadozást, ha nem érzik jól magukat, ne menjenek be a vízbe, az epilepsziásoknak pedig az erős nap miatt érdemes sapkát vagy kalapot viselni a vízben, hogy elkerüljék a rosszullétet. És nagyon fontos, hogy ne menjünk egyedül a vízbe, így akkor is van mellettünk segítség, ha a betegség tüneteit tapasztaljuk magunkon – hangsúlyozza dr. Mangó Gabriella.

Túlevés, zsíros és nehéz ételek fogyasztása nyaralás idején

A nyaralás során hajlamosak vagyunk a túlevésre vagy épp olyan ételek fogyasztására amelyek a hétköznapokban nem képezik az étrendünk részét – ezek megterhelhetik a gyomrunkat.

– Éppen ezért fontos, hogy legyen nálunk például Quamatel mini. Ha nagyobb vacsorára készülünk, a reflux megelőzése érdekében, érdemes étkezés előtt bevenni belőle. De egyébként sem javasolt ebben a nagy melegben a gyomrot megterhelő és zsíros ételeket fogyasztani. Kerüljük a hurka-kolbászt, ha tehetjük.

Fotó: illusztráció/DMA

Alkohol strandoláskor – bemenjünk a vízbe ittasan vagy sem?

– Egy sörnél több alkohollal a szervezetünkben ne menjünk be a vízbe és töményet ne fogyasszunk a napfürdőzés és a fürdőzés előtt sem. Ha valaki alkoholt fogyaszt és kimegy a napra, dehidratálttá válik és ez így magasabb alkoholszintet eredményez, mint amennyit egyébként jelentene az elfogyasztott mennyiség – mondja Mangó doktornő.

Fotó: illusztráció/DMA

Vitaminok bevitele a nyári időszakban

A vitaminokkal kapcsolatban Mangó doktornő azt vallja, hogy nyáron bátran csökkenthetjük a fogyasztásunkat, hiszen sokkal több friss zöldséget és gyümölcsöt tudunk fogyasztani, a D vitamint pedig már napi szabadban tartózkodással megtermeli a szervezetünk.

Dr. Mangó Gabriella 3 perces tápláló, hideg nyári gyümölcslevese

Bármilyen friss gyümölcsöt összeturmixolunk, hozzáadunk egy kevés növényi tejszínt, egy vaníliás cukrot és kevés fahéjat. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük és készen is van a készen is van a hűsítő és egészséges nyári finomság.

A D vitamin pótlása napozás és strandolás idején

Ha fél órán túli napozást követően bemegyünk a vízbe, számolnunk kell azzal, hogy csökken a D vitamin-termelés, hiszen a felső bőrrétegben lévő D vitamin kioldódik – ilyen esetben a szakember szerint még a nyári időszakban is érdemes gondoskodni a D vitamin pótlásáról.

Napvédelem a háziorvos szerint

Kiemelkedően fontos a napernyő, sapka napvédő használata. Illetve az UV sugárzás legintenzívebb időszakában ne menjünk a napra. Ha valakinek van a családjában daganatos betegség vagy valamilyen bőrprobléma, bőrdaganat, érdemes hosszú ujjú fehér ruhában a napon tartózkodnia.

Fotó: illusztráció/DMA

Elő- és utófürdő a strandon, fertőzések megelőzése

A háziorvos szerint a fertőzések elkerülése érdekében a fürdőzés előtt és után is érdemes zuhanyozni.

Menstruáció és strandolás

– Zárt medencébe ne menjünk menstruáció idején, a nyílt vizekben azonban bátran fürödhetnek a nők ebben az időszakban is. A folyókban és tavakban – így a Balatonban is – kevesebb a fertőző ágens, mint az uszodában. Remek tamponokat lehet kapni, amelyek kifejezetten úszáshoz készülnek és rendelkeznek olyan olajos bevonattal, amely víztaszító hatású és jó eséllyel megakadályozza a fertőzések bejutását. Emellett is fontos azonban, hogy amikor kijönnek a nők a vízből, mindig cseréljenek tampont – hívja fel a figyelmet Mangó doktornő.

Fotó: illusztráció/DMA

Vízbe pisilés – ne pisilj bele a Balatonba!

– Sajnos, van, aki azért megy be a vízbe, hogy el tudja végezni a dolgát – akár van az adott partszakaszon WC, akár nincs. Az infrastruktúra kialakítása nagyon fontos. Ezzel együtt semmiképp ne pisiljük tele a világot. Inkontinencia esetén is ki lehet jönni a vízből és bárki, akinek el kell végezni a dolgát is érzi, hogy mikor kell meglátogatnia a strandon a mellékhelyiséget – véli a háziorvos.

A Balatonba került vizelet veszélyesebb, mint a folyók esetében

– A folyóvizek esetében a víz áramlik, gyorsabban továbbviszi a benne található szerves anyagokat. A Balaton azonban állóvíz, ezért is veszélyesebb, ha vizelet vagy egyéb káros anyag kerül bele. Nem beszélve a hal- és egyéb állatállományról, amely a tóban található. A Balatonba pisilés rendkívül környezetszennyező. Védjük a természetes vizeinket és használjuk a parti WC-t – hívja fel a figyelmet a doktornő.

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: illusztráció/DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva