Az alsóörsi Ypsilon Yacht Club és a Costes Group megállapodása értelmében a Balaton partján nyílik egy új, körpanorámás étterem. Az exkluzív környezetben található egységet Rácz Jenő Michelin-csillagos séf vezeti, és a fine dining éttermeiről ismert, Gerendai Károlyhoz tartozó cégcsoport üzemelteti.
– A 300 férőhelyes új alsóörsi kikötő 5,5 hektáron kezdte meg első szezonját a Balaton legmodernebb szolgáltatásaival és kiemelkedően környezetkímélő intézkedésekkel. Az Ypsilon Yacht Club és a Costes Group egy új étterem nyitásáról is megállapodott. A körpanorámás étterem Rácz Jenő Michelin-csillagos séf vezetésével indul majd, a balatoni hangulathoz illeszkedő, minőségi ételekkel, elérhető árakon – közölte az Ypsilon Yacht Club Kft., amely a beruházás teljes egészét önerőből valósította meg.
Y By Rácz Jenő: a magyaros ételektől kezdve a steakeken és olasz tésztákon át a salátáig
Az építkezés 2022-ben indult, a kivitelezésénél pedig alkalmazkodtak a Balaton élővilágához. A klub a nevét az Y alakú különleges belső öbölrészről kapta. Az Ypsilon területén
- medencék
- tenisz- és röplabdapálya
- grillsarok
- játszótér
várja a bérlők és a túravitorlázók baráti társaságait.
A Balatonon szinte egyedülálló módon minden bérlő részére biztosítják a parkolási lehetőséget az ingatlanon belül.
A kikötő a hagyományos balatoni vitorlásokon túl a 40 lábnál nagyobb hajóknak és katamaránoknak is képes helyet adni, ahogy 65 elektromos hajó befogadására is alkalmas, ritka gyors áramvételezési lehetőséget kínálva. A kikötőhelyeket egyéni elszámolásos okosrendszerekkel szerelték fel, de a klub autós parkolójában is építettek ki elektromos töltőket. Különlegesség az is, hogy a bérlők egymás között, charterszolgáltatók nélküli körülmények között, csendes miliőben tölthetik el a szabadidejüket.
A parti szolgáltatások mellett a komplexumon belül egy minden igényt kielégítő hajószerviz is üzemel, melynek központi eleme a 16 tonna teherbírású telepített daru.
További kuriózumként tűntetik fel, hogy a kikötő területén a Costes Group popup büféje szolgálja ki a már leszerződött hajós partnereket és a kívülről érkező látogatókat is, kifejezetten a Balaton partjára megálmodott elképzelésekkel. A következő szezontól pedig még tovább bővül a kikötő gasztronómiai kínálata, miután onnantól már Rácz Jenő és csapata az Y by RJ étteremben várja majd a vendégeket.
A körpanorámás Y By Rácz Jenő éttermünkben ugyanúgy megtalálhatóak lesznek a házias, magyaros fogások, mint a kiváló minőségű steakek, vagy az olaszos tésztáktól a könnyű salátákig szinte minden közkedvelt étel.
– A célunk, hogy a környék lakóinak is megfizethető, népszerű termékeket adjunk, de olyan színvonalon, amit a Costes cégcsoport fővárosi egységeiben már megszokhattak tőlünk – mondta a sztárséf.
Zöld törekvések, fenntartható megoldások
Az exkluzív környezetben található új balatoni egységeket a fine dining éttermeiről ismert, Gerendai Károlyhoz tartozó cégcsoport üzemelteti. Az üzletember úgy fogalmazott, hogy egy újabb Michelin-csillagra esélyes fine dining létesítmény helyett egy lazább, szélesebb közönséget célzó komplexumot álmodtak meg, amelybe a bárzongoristás koktélbár éppúgy belefér, mint a szendvicseket, illetve süteményeket árusító kávézó és gourmet bolt, de az sem hozhatja zavarba őket, ha valaki a medence partjára vagy a hajójára szeretne kérni valamit.
Az Y by RJ étterem a Costes csoportnál már korábban bevezetett zöldtörekvéseket követi, fenntartható higiéniai megoldásokat és lebomló csomagolóanyagokat használnak, sőt a terveik szerint a konyhai hulladékokat a helyszínen komposztálják majd , és a belőle előállított bioműtrágyát a környező parkban mindjárt újra is hasznosítják. Az energiaellátást megújuló energia biztosítja majd, csakúgy, mint a klub teljes területén.
A kikötő építése során a környező védett nádashoz nem nyúltak, nem terjeszkedtek közvetlenül a part mentén a természet megőrzése érdekében.
A vízmozgás-előrejelzést hazai egyetemi kutatócsoportokkal együttműködve figyelték, hogy a helyi ökoszisztéma ne sérüljön sem az építkezés, sem az üzemeltetés során.
Az épületek energiaellátásáról napelemrendszer gondoskodik, a fűtést talajszondás hőszivattyúkkal valósítják meg, az épületek zöldteteje pedig zavartalanul illeszkedik az északi part panorámájába. A kikötőhöz tartozik szervizépület is, ez egyedülálló módon természetvédelmi okokból a partszakasztól távolabbi részen található.
Sem innen, sem a parkolóból nem engedik vissza a vizet közvetlenül a tóba, az csak tisztítás után kerül a Balatonba, ami egyedülálló megoldás.
Forrás: vg.hu
Nyitókép: Rácz Jenő
Fotó: MTI/Balogh Zoltán