Szaniszló Hajnalka | 2024.07.19. 16:00
71 éves, a 42. Balaton-átúszására készül, 6 unokája várja a célban a rekorder nagypapát
Gurbán Béla végtelen lelkesedéssel mesél az első Balaton-átúszásról, a verseny történetének izgalmas részleteiről és az élet szeretetéről.

– Milyen ember az a Gurbán Béla, aki az összes Balaton-átúszást teljesítette?
– Átlagos, hat unokás nagypapa vagyok, életem virágában: a hetvennegyedik évemet taposom. Nagyon szeretem a mozgás minden formáját: a tömegsportot, az úszást és a kirándulást. Háromszor már legyalogoltam az országos kéktúrát is. A másfélmillió lépés Magyarországon megálmodóját, Rockenbauer Pált volt szerencsém személyesen megismerni – még ifjúkoromból. Imádok kikapcsolódni!

– Van olyan a vágya a Balaton-átúszáshoz kapcsolódóan, amelyet még szeretne megvalósítani?
– Nagy álmom, hogy a hat unokámmal együtt ússzam át a Balatont.

– Emlék, amely az első Balaton-átúszásról azonnal bevillan.
– Első átúszásom idején csoportonként lettünk indítva, színes szalagokat kötöttünk a karunkra – piros vagy épp kék csoport indult az időmérés miatt.

– Milyen kritériumoknak kellett akkoriban megfelelni ahhoz, hogy valaki indulhasson a versenyen?
– Szénási Imre hosszútávúszó előtt kellett úsznunk. (Ő a Balatonon készült a La Manche-csatorna átúszására.) Úszni tudásunkról kérték a hivatalos úszómester által kiadott igazolást, amelyen az szerepelt, hogy képesek vagyunk magabiztosan leúszni kétszáz métert.

Szénási Imre sportoló, hosszútávúszó a Balatonon készül a La Manche csatorna átúszására.
Fotó:
Fortepan/MTI/Rózsás Sándor

– Találkozott profi sportolókkal is a Balaton-átúszás történetében a verseny során?
– Ahogyan a verseny egyre inkább kinőtte magát, mind többen indultak és megjelentek a profi úszók is. Így találkoztam egy alkalommal Egerszegi Krisztinával, ai akkoriban még nagyon fiatal, de már sikeres sportoló volt. A Balatonnál edzőtáboroztak, s ekkor kaptam tőle autogramot is.

– Sok barátot szerzett az elmúlt évtizedekben az átúszások alkalmával?
– Tavaly a nyolcvanöt éves Tivadar barátommal összegeztük az eddigi Balaton-átúszásokat. Nem az idő számít. Mindenki saját magát győzi le. Mondom is mindig a fiataloknak, hogy ez nem verseny.

– Milyen tanácsot adna a felkészüléshez?
– Rendszeres mozgás, úszás és mentálisan is érdemes készülni. Képzeljük el a távot, a túlsó partot és azt, hogy átérünk. És tartsuk szem előtt, hogy mindig lesz lehetőségünk pihenni közben. Ez is erősíti a mentális felkészülést. Én legutóbb egy öböl-átúszáson vettem részt a fővárosban. A lenti kép is ott készült a közelmúltban.

Fotó: Gurbán Béla

– Mit tanácsolna a fiataloknak a Balaton-átúszás kapcsán, amely mentálisan segíthet?
– Legyen az ember megfertőzve szenvedéllyel. Nekem már jó előre be van írva a naptárba a következő évi – ez egy szent dolog. Érdemes trenírozni magunkat mentálisan is, tervezni a szabadságot, hogy biztosan ott tudjon lenni az ember. Ez is a ráhangolódás része. Arra is fel kell készülni, hogy a Balatonon hullámok is vannak. Nem szabad megijedni tőlük.

– Mi kell a Balaton-átúszás közben a kitartáshoz?
– Amikor fárad az ember, akkor koncentráljon mindig csak a következő jelzőbójára. Én gondolok arra is, hogy a végén iszom majd egy finom kávét vagy alkoholmentes sört, eszem egy jó bográcsgulyást és pihenek egy nagyot. Aki fárad, dobjon be pár szőlőcukrot, kérjen vizet a kísérőhajókról.

– Hogyan írná le az érzést, amikor épp átússza a Balatont?
– Amikor a rajtnál állok a túlsó parttal szemben és arra gondolok, hogy át fogok úszni oda, majd amikor visszanézek és elmondhatom, hogy megtettem ezt a távot, az maga a mennyország. Kívánom, hogy mindenki tanuljon meg úszni és tapasztalja meg ezt az érzést. Amikor fáradtan kimegyek a partra és ott várnak az unokáim, a szeretteim, az leírhatatlan.

– Mennyire kell harcolni az időjárással?
– Az öreg vízi rókák azt mondják, hogy ha párás a túlsó part, ha ködben úszik a Gömbkilátó, akkor gyönyörű idő lesz, ha élesen lehet látni, változékony időjárásra kell számítani. Napjainkban azonban már biztonságos úszófolyosót alakítottak ki, vitorlások kísérnek és meg lehet állni pihenni, ha valaki elfárad. Így mindenki a saját nyugodt tempójában – utazó sebességében – ússzon és érezze jól magát. Önmagunkat legyőzni a legnagyobb elismerés.

– Mi az üzenete a jövő Balaton-átúszóinak?
– Maradjon meg a egy jó érzés, mondjuk el a gyerekeinknek, a barátainknak és biztassuk őket arra, hogy próbálják ki.

– Vitalitás és az élet élvezete jellemzi önt. Mi a titok hetvenegy évesen?
– Éld az életed, érezd jól magad, keresd a jót mindenben. Egyszer mindenkinek át kell élnie az úszás örömét, és azt a boldogságot, amit akkor érzünk, amikor átússzuk a Balatont. Próbáljuk meg átlépni a komfortzónánkat, mert ha sikerül, az eufórikus boldogság-érzést ad.

További részletek itt.

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Gurbán Béla az egyetlen, aki eddig minden Balaton-átúszáson részt vett.
Fotó: Balaton-átúszás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva