likeBalaton.hu | 2024.07.31. 12:00
Aggódjunk? Több a kockás sikló a Balatonnál
Magyar kutatók vizsgálata szerint több kockás sikló van a városias tópartokon.

Bár az emberi tevékenységek, mint a természetes környezet beépítése, a szennyezés vagy a klímaváltozás miatt csökken a biodiverzitás, vannak olyan állatok, amelyek kifejezetten kedvelik a városi környezetet. Ilyen például a kockássikló is, amely egyre nagyobb számban fordul elő a Balaton partján. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) kutatói azt vizsgálták, milyen hatással vannak a mesterséges tóparti élőhelyek a kockás sikló-populációk méretére, és az eredmények meglepőek voltak.

Mi történik a városi élőhelyeken?

Ahogy a városi területek növekednek és a szennyezés fokozódik, a természetes élőhelyek egyre inkább eltűnnek, ami negatívan hat a biológiai sokszínűségre. A HUN-REN BLKI kutatói szerint a hüllők különösen érzékenyek ezekre a változásokra, ezért fontos megvizsgálni, hogyan alkalmazkodnak az új körülményekhez.

Mit találtak a kutatók?

Mészáros Boglárka, a BLKI kutatója elmondta, hogy a kockás siklók (Natrix tessellata) Balaton-parti egyedsűrűségét vizsgálták az intenzív városiasodás és az emberi zavaró tényezők hatására. A kutatók 25 helyszínen, 250 méter hosszú partszakaszokon figyelték meg a siklókat, és keresték az összefüggéseket a városiasodás különböző aspektusaival.

A városközeli területek bőséges táplálékforrást is kínálnak, ami elősegíti a siklók túlélését és szaporodását
Fotó:DMA

Miért szeretik a kockás siklók a várost?

Az eredmények szerint a városi területek mérete, az utak közelsége és a mesterséges partszakaszok miatt több kockás sikló található a Balaton partján. Ennek oka lehet, hogy az ember által létrehozott felületek, mint például a partmenti bazalttömbök, nagyobb biztonságot nyújtanak a siklóknak a ragadozókkal szemben. Emellett ezek a területek bőséges táplálékforrást is kínálnak, ami elősegíti a siklók túlélését és szaporodását.

Van árnyoldala is a városi életnek?

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy minél nagyobb egy tóparti kikötő, annál rosszabb kondícióban vannak az ott élő kockás siklók. A nagyobb kikötőkben több hajó és turista van, ami fokozottabb szennyezést és emberi zavarást jelent. Ez negatívan hat a siklók egészségére és fejlődésére, ami hosszú távon a populációk romlásához vezethet.

Kell-e félnünk, ha strandolás közben siklóval találkozunk a Balatonban?

A Balaton partján és strandolás közben előfordulhat, hogy találkozunk siklókkal, különösen a kockás siklóval (Natrix tessellata). Felmerülhet a kérdés, hogy vajon veszélyesek-e ránk ezek a hüllők, és kell-e tartanunk tőlük. Nézzük meg közelebbről, mit kell tudni róluk!

A kockássikló az egyik leggyakoribb siklófaj a Balaton környékén. Bár megjelenésük elsőre ijesztő lehet, ezek az állatok teljesen ártalmatlanok az emberre nézve. Nincs mérgük, és nem támadnak, hacsak nem érzik magukat közvetlenül fenyegetve. Ha mégis megijednének, leggyakrabban a menekülést választják.

Mit tegyünk, ha találkozunk egy siklóval?

  1. Maradjunk nyugodtak: A siklók nem jelentenek veszélyt az emberre, így nincs okunk félni tőlük.
  2. Ne zaklassuk őket: Hagyjuk, hogy békésen továbbhaladjanak. Ne próbáljuk megfogni vagy elkergetni őket.
  3. Figyeljük meg őket távolról: A siklók érdekes és szép állatok, amelyek fontos szerepet játszanak a természetes ökoszisztémában. Ha lehetőségünk van, nézzük meg őket biztonságos távolságból.

A siklók hasznosak, mivel segítenek szabályozni a kártevők, például rágcsálók és rovarok populációját. Ezzel hozzájárulnak az ökológiai egyensúly fenntartásához. A Balaton környékén élő siklók különösen fontosak a helyi biodiverzitás szempontjából.

Nyitókép: DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva