likeBalaton.hu | 2024.08.11. 10:09
Új balatoni busa rekord

Több napra mentem ki Balatonkenesére horgászni, ahol már korábban is jártam. Terveim szerint elsősorban busát és pontyot szerettem volna akasztani. 16 napot töltöttem a víz mellett és nagyon sok pontyot fogtam: 10-16-18 kilósok jöttek be. Arra gondoltam, hogy megpróbálkozom a busákkal is. Besétáltam a vízbe, úgy a parttól kb. 200 méterre és onnan dobtam még úgy 100-120 méterre a 100 grammos szereléket. Vártam, hátha bejön valami.

Hajnalok hajnalán érkezett egy pár ponty és úgy hajnal négy óra felé elhúzta a busázó szereléket egy busa. Olyan erővel húzta, hogy nem bírtam tartani a botot. Úgy 800 métert lehúzott és akkor megállt. Így rárántottam, de olyan volt, mint egy akadás. Nem mozdult. El kezdtem óvatosan húzni, de nem történt semmi. Bementem a vízbe, de közben folyamatosan húztam. A barátaim azt javasolták, ne menjek tovább, mert biztos lement mélyre, a kövek közé és ott várakozik.

Egyszer azonban megindult és elkezdett felém úszni. Ekkor már rendesen húztam és éreztem van rajta hal. Kb. ötven méterre lehetett tőlem, amikor megpillantottam a farokuszonyát. Akkor már rájött, hogy bajban van és menekülni kezdett. Egy órán keresztül fárasztottam a vízben, teljesen kimerültem. A busa sem bírta tovább erővel, megadta magát.

Óvatosan a part közelébe húztam és hárman emeltük ki a vízből. Kezem, lábam remegett, amikor megláttam, mekkora halat fogtam. Azonnal fotókat készítettünk róla és megmértük a hosszát, ami 130 centiméter volt.

Elvittük hivatalosan megmérni és jelentettem a halőröknek is. Hiszen megdöntöttem a balatoni busa rekordot. Eddig ötven kilós volt a legnagyobb kifogott hal, az enyém pedig 75 kilogramot nyomott.

A busa egy olyan hal, amely egyre inkább ismertté válik nem csak a horgászok, hanem a gasztronómia rajongói körében is. De mi teszi ezt a halat olyan különlegessé? Nézzük meg közelebbről!

A busa származása és érdekes története

A busa eredetileg Kínából származik, ahol már évezredek óta a mindennapi étkezés része. Európába a 20. század közepén hozták be, főleg azért, hogy a halastavak és víztározók ökológiai egyensúlyát javítsák. Azóta Magyarországon is széles körben elterjedt, különösen a nagyobb tavakban és folyókban.

Hogyan néz ki és hol él?

A busa külseje jellegzetes: nagy, lapos fejjel és széles szájjal rendelkezik, testét pedig ezüstös pikkelyek borítják. A hal kifejlett példányai elérhetik a 20-30 kilogrammot is! Leginkább a tavak és folyók felszíni rétegeiben található meg, ahol bőségesen talál táplálékot a vízben lebegő planktonok formájában.

A busa táplálkozása: az ökológiai szűrő

A busa különleges táplálkozási módja miatt gyakran „ökológiai szűrőnek” nevezik. Planktonokkal táplálkozik, amelyeket a kopoltyúin keresztül szűr ki a vízből. Ez a tulajdonsága különösen hasznos a természetes vizek tisztántartásában, mivel segít a planktonok szabályozásában, így javítva a vízminőséget.

A busa és a gasztronómia

Bár a busa húsa zsírosabb és kevésbé ízletes, mint más halaké, mint például a pontyé, egyre több recept és étterem használja ezt az alapanyagot. Különösen egészséges, mivel gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Hazánkban a halászlé vagy a füstölt busa formájában is találkozhatunk vele.

A busa a horgászok célkeresztjében

A horgászok számára a busa igazi kihívást jelent. Mivel nem eszik hagyományos csalit, különleges technikákat kell alkalmazni a kifogásához, mint például hálóval való halászat vagy speciális csalikat használva. Akik sikerrel járnak, jelentős zsákmányra tehetnek szert, amelyet büszkén mutathatnak meg barátaiknak.

Írta és fényképezte: Sztasz Sztanyiszlav Sztaniszlavovics
Forrás:agrojager.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva