Az extrém meleg miatt ugyanis augusztus elején elkezdték szedni a korai fajtákat.
– Már júniusban láttuk, hogy korai lesz az idei szüret, a hónap elején a pezsgőalapokkal meg is kezdtük a munkát. Ezek nagyon szépek lettek – mondta Légli Ottó, balatonboglári borász.
A Pinot noir, az Ezerjó, a chardonnay pezsgőalapok egy része már erjed. Mint azt Légli Ottó elmondta: literenként 185 grammos cukortartalommal szedték a szőlőt, amelyből 11-es alkoholfokra számít. A pezsgők esetében kívánatos, hogy komoly legyen a savtartalom, ám vigyázni kell a cukorfokkal, hogy az ne legyen túl magas.
A Légli szőlőbirtok úttörő a balatoni pezsgőkészítésben, hiszen a Dél-Dunántúlon elsőként kapott 2012-ben pezsgő jövedéki adó raktári engedélyt, így már tizenhárom éves tapasztalattal rendelkezik Légli Ottó a szomjoltó pezsgő ital készítésében. Mint mondta, örvendetes, hogy egyre többen keresik ezeket a termékeket is. Az idei évjárat sok szempontból is kilóg a sorból, tette hozzá a balatonboglári borász.
Ez egy abszurd év; a magas UV-sugárzás és az óriási hőösszeg próbára teszi a szőlőt. Minden bizonnyal lesznek hiátusok, de a legfontosabb, hogy egészséges legyen a szőlő –fogalmazott Légli Ottó. A birtokon a homokkőpadon lévő tőkék nagyon szenvednek, nincs jelentős termőréteg, pedig ezek a legkiválóbb területeink fekvésben. Ez tulajdonképpen a huszonkettes csapdája, mert ha az ember keresi a területének egyediségeit, akkor meg kell találni a speciális domboldalakat. Ennek vannak olyan kockázatai, hogy ha jó a fekvés, kevés a víz, a termőréteg, ez különösen érződik egy ilyen évben.
A szüret folytatódik, a Légli szőlőbirtokon már a napokban várhatóan megkezdik a „csendes bornak” való chardonnay szedését is.
A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
:
Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu