Krausz Andrea | 2024.08.17. 08:00
Siófokon nagy sikernek örvend a SUP-jóga
Próbáltál már felvenni egy jógapózt egy SUP-deszkán egyensúlyozva? A SUP-jóga egy olyan mozgásforma, amely a vízhez és a napsütéshez vonzódó embereket azonnal rabul ejti.

Különleges élményt ígér a parttól néhány méterre dokkhoz kötött SUP-deszkákon végzett jógázás, vagyis a SUP-jóga. A nyári hónapokban Siófokon is részt vehetünk ilyen órákon. Ráadásul nem kell semmi másról gondoskodnunk, csak a sportruháról, esetleg a napszemüvegről. Biró-Palotás Edinát, a Sió-Heal oktatóját, a Jóga a fedélzeten elnevezésű esemény ötletgazdáját és szervezőjét kérdeztük a SUP-jógáról.

– Mióta foglalkozol jógával, és mikor ismerkedtél meg a SUP-jógával?
– Több mint tíz éve jógázom, de a SUP-jógával pár éve ismerkedtem meg, amikor Budapestről visszaköltöztem Siófokra. Azonnal beleszerettem ebbe a fantasztikus fúziós irányzatba, mellyel két nagy szerelmemet a vizet (a Balatont) és a jógát ötvözhetjük.

A kezdő és haladó jógázók számára kihívást jelenthet a víz sodrása és az instabil felület
Fotó: Biró-Palotás Edina

– Hogy zajlik egy SUP-jóga óra?
– A SUP-jóga gyakorlás előtt a parton találkozunk, itt átbeszélünk néhány fontos alapdolgot az evezéssel és a gyakorlással kapcsolatban, majd közösen evezünk ki a vízre a dokkolóhoz. Ez a csillag alakú eszköz biztosítja, hogy ne sodródjuk el a program közben. A gyakorlás elején ráhangolódással kezdünk, majd nagyjából 60 perces ászanagyakorlás következik. Ezek kezdők számára is könnyen követhető gyakorlatok. A kezdő és haladó jógik számára kihívást jelenthet a víz sodrása és az instabil felület. A jógagyakorlást pihenéssel, vezetett relaxációval zárjuk, mely után együtt evezünk ki a partra. Idén nyártól a Balaton-parti és a vízen történő SUP-jóga gyakorlásaink is Siófoki Kajak-Kenu Ponthoz költöztek, ahol minden eszköz biztosítva van, illetve öltöző, zuhanyzó és zárható szekrények gondoskodnak a vendégeink komfortjáról.

– Milyen élményben lehet részünk egy ilyen foglalkozás alkalmával?
Úgy gondolom, egy igazán különleges élményben lehet része annak, aki velünk tart ezen a szuper programon, ahol a balatoni szellő, a víz ringatása és a nap melege párosul a jóga jótékony hatásaival. Az állandó fókuszt igénylő gyakorlatok és a csodálatos környezet stresszoldó hatással bírnak, hiszen az állandó egyensúlyozás teljes mértékben lenyugtatja az elmét, és száműzi fejünkből a felesleges gondolatokat.

Stresszoldó hatása van a SUP-jógának
Fotó: Biró-Palotás Edina

– Milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy részt vegyünk a SUP jógán? Például kell-e tudnunk SUP-ozni?
– Nem szükséges jógás vagy SUP-os előképzettség, hogy részt vehess a gyakorláson. Vízbiztosnak kell lenni, hiszen előfordulhat, hogy valaki beleesik a vízbe, de ennek is megvan a maga „bája”. Segít elengedni a magunk felé irányuló kényszereket, elvárásokat, és a meleg nyári napokon még üdítően is tud hatni.

– Kívülről egyszerűnek tűnik, viszont korántsem olyan könnyűek ezek a gyakorlatok, mint azt sokan gondolnák.
– A SUP jógán alapvetően egyszerűbb ászanasorral dolgozunk, hiszen a víz hullámzása és az ingatag deszka miatt így is kihívást jelentenek. Az állandó egyensúlyozás, a folyamatos mikrokoordinációk még inkább megdolgoztatják a mélyizmokat. Nemtől, kortól és előképzettségtől függetlenül mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki szeretne egy szuper fúziós programon részt venni, nem fél a kihívásoktól és az új élményektől, szereti a Balatont és a napsütést.

Bárki kipróbálhatja a SUP-jógát
Fotó: Biró-Palotás Edina

– Számodra mit jelent ez a fajta mozgásforma?
– A jóga mellett évekkel ezelőtt letettem a voksomat, nagyon sokat segített nekem testileg és lelkileg is, a táncos évek után sokkal kegyesebb a testemhez. Az evezéssel kombinálva pedig egy új minőséget, különleges tapasztalásokat és új kihívásokat hoz magával ez a különleges fúziós mozgásforma.

Nyitókép: Biró-Palotás Edina

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva