Juhász-Léhi István | 2024.08.25. 14:00
Azért lett őstermelő, hogy a gyerekei tudjanak a gyümölcsösben játszani
Az őstermelő vallja, hogy szilvatermés attól függ, hogy mennyi csapadékot tud felvenni és mennyi gyümölcs van a fán.

Ez a szilva öntermékeny fajta, magyarázza Csepreginé Major Éva siófoki családi gazdálkodó pénteken délelőtt a veszprémi vásárcsarnok piaci forgatagában. Porzóként működik, tehát bármilyen szilvafához hozzá lehet ültetni, és mivel öntermékeny, minden évben fix a termése.

– Mindegy, hogy szárazság volt, azt öntözéssel ellensúlyozták, és ezért nagyobbak a szemek – mutatja a csinos Stanley szilvákat Éva, ami a világon az egyik legelterjedtebb szilvafajta és talán az egyik legjobb fajta. Azért is, mert többnyire fix a termése.

A csinos Stanley szilva a világon az egyik legelterjedtebb szilvafajta
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A siófoki őstermelő szilvát, szőlőt, őszibarackot és meggyet is árul

– A szilvatermés attól függ, hogy mennyi csapadékot tud felvenni és mennyi gyümölcs van a fán – mondja Éva, aki az árakról is szívesen beszél: 700 forint kilója, ám, ha ládával viszi valaki, 650 forint/kilogrammért tudják adni. Közben jönnek a vevők, viszik a szőlőt is, merthogy az is van a standon.

– Csak rezisztens szőlőkkel foglalkozom, azért, mert növényvédelmet még a rezisztens szőlőfajták is igényelnek. Nincs olyan, hogy nem. A Helikon szépe egy muskotályos szőlő, a Zala gyöngye a saszlához hasonlít, egy vékonyabb héjú, pattanósabb, ám közös bennük, hogy fixen terem mindegyik – folytatja a termelő.

Éva másfél évtizede lett őstermelő. Hogy miért? Azért, hogy a három gyermek tudjon a gyümölcsösben játszani.

Csepreginé Major Éva siófoki családi gazdálkodó
Fotó: Nagy Lajos

– Az év februárban kezdődik, akkor metszünk, négy hektáron termelünk. A szilvát, a szőlőt és a meggyet lehet a hidegben metszeni, viszont az őszibarackot csak virágzásban, hogy ne kapjon fertőzést a gyümölcs – mondja Éva.

Éváék földje a kiliti szőlőhegyen van, ahol szilva, kajszibarack, cseresznye és meggy terem, valamint szőlő. – Külön van meggyesünk is fél hektáron, ugyanakkor ezenkívül van helye a magyar kajszi fajtának is, mert az se szabad, hogy keveredjen a többivel. És külön van a fehér őszi, mert a fehér húsú őszibarack nagyon érzékeny, több permetet igényel, ugyanúgy, mint a kopasz barack – teszi hozzá a siófoki családi gazdálkodó.

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva