Kovács Emőke | 2024.08.27. 10:00
Kápolnák nyomában a Balaton körül
A legrégebbi és talán a legszebb fekvésű Balatonföldvár-Fürdőtelep első kápolnája.

A nyaralók nagyszámú megjelenésével a két háború közti időszakban a Balatonnál egyre több fürdőhelyi kápolna épült, de már az azt megelőző időszakban is felszenteltek épületeket, amelyek kifejezetten a nyaralóközönség számára nyújtottak, főként szezonálisan lelki, hitbéli feltöltődést.

Az első fürdői kápolnát Balatonfüreden építették meg 1761-ben

Miután ez a hely kis befogadóképességűnek bizonyult, 1841-ben megkezdték a híres füredi kerek templom építését. Ez a templom nem klasszikusan fürdői kápolna, de mindenképp azok elődjének tekinthető a római Pantheont idéző jellegzetes épület, amely azóta Balatonfüred emblematikus épületévé vált.

A fürdőkápolnák építése a XX. század elején vette kezdetét Földváron, Fonyódon, Vonyarcvashegyen, Balatonalmádiban avattak nyári szakrális helyszíneket, elsősorban a katolikus hívek számára.

A legrégebbi és talán a legszebb fekvésű Balatonföldvár-Fürdőtelep első kápolnája, amely Hegyi kápolna néven vonult be a köztudatba. A neoromán stílusban tervezett épület Rózsa Ferenc építőmester által 1897-ben készült. 1942-ig, az új földvári templom felszenteléséig a földvári hitélet fontos helyszíneként működött.

A balatonmáriafürdői Nagyboldogasszony-kápolna egy1939-ben készült fotón
Fotó: Fortepan/Lissák Tivadar

Egyedülálló a lellei Breznay kápolna története is

Breznay Béla hittudós, egyetemi tanár különösen szerette nyaralásának helyszínét, Balatonlellét. Ezért építtette meg itt 1906-ban a település első fürdői kápolnáját, amelynek különlegessége, hogy a híres festő-grafikus, Molnár C. Pál Szép nyaralás és Szent Rita című képei díszítik.

A legtöbb fürdőtelepi kápolna a trianoni békediktátumot követően, a Balaton virágkora idején, az 1930-as években épülhetett meg, hiszen ahogy egy korabeli újságcikk fogalmazott 1936-ban:

A Balaton mellett ma 50 nyaralóhely van. A háború utáni vallásos érzés föllendülése, a nyaralótelepek fokozottabb mértékben történt kiépítése, az egyes nyaralótelepeknek évről évre nagyobb mérvű látogatottsága megkívánták, hogy minden egyes helyen a nyári idény alatt a nyaralók lelki szükségleteiről is gondoskodás történjék.

Kellemes hangulatot áraszt a zamárdi üdülőkápolna

Ezt a sort nyitotta meg az igen szép helyen található, nagyon kellemes hangulatot árasztó zamárdi üdülőkápolna, amely új, szabadtéri kibővítésével ma is fontos helyszíne a szakrális eseményeknek. A Nagyboldog­asszony tiszteletére szentelt kápolnát Purébl Győző kormánytanácsnok építtette meg közadakozásból. 1929. augusztus 18-án Rott Nándor veszprémi püspök – a fürdőtelepi kápolnák létrehozójának szorgalmazója – szentelte fel.

A Balatonnál több különleges helyszín is található

Különleges helyszín az őszödi fürdőtelepi kápolna, amelynek belső díszítését az Iparművészeti Főiskola tanárai, diákjai végezték el, művészi módon, Haranghy Jenő iparművész iránymutatásával 1934-ben. A Weichinger Károly által tervezett Nagyboldogasszony nevére szentelt kápolna egyik legszebb alkotása volt Haranghy Jenő művésztanár népviseletben megjelenő Balatoni Madonna oltárképfestménye. Sajnos a későbbiekben a kisajátított villákból kialakított Minisztertanácsi üdülőtelep korszakában a kommunista párt emberei – ideológiai okokból – nem használták a kápolnát, így a gyönyörű ablakok egy része megsemmisült, az épület állapota leromlott. 1972-től a katolikus egyház elkezdett foglalkozni a rendbehozatalával és igyekezett eredeti állapotában rekonstruálni az épületet.

Balatonszabadi-Sóstó, Szent István király-kápolna egy 1962-es fotón
Fotó: Fortepan/Belházy Miklós

Különleges helyszín és épület még napjainkban is az almádi-káptalanfüredi Angyalos Boldogasszony-kápolna, amelyet a ferences rend alapított és budapesti építészek terveztek. 1944-re készült el, az 1990-es években kibővítették. A hangulatos kápolna ma is kedvelt nyári misehelyszín.

Évről évre nőtt a fürdői kápolnák száma, hiszen az 1930-as években épült meg a boglári, fenyvesi, fonyódligeti, aligai, szabadi, bélatelepi, széplaki is. A sort 1946-ban a szemesi kis Mária-kápolna zárta. Értelemszerűen az egyházellenes kommunista diktatúra, de a szocializmus idején sem hozhattak lére fürdőtelepi kápolnákat. A rendszerváltoztatás után a balatoni települések megkezdték hiteles történeti tényfeltáró munkájukat, identitáskeresésüket.

Ekkoriban a fürdőtelepi kápolnák nagy része megújult, a még inkább megnövekedett nyaralóvendégszám miatt kibővültek, több esetben akár művészeti programokkal kiegészülve fontos helyszínné váltak.

A balatonboglári Kék Kápolna. Előtérben Nemes Attila térplasztikája
Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

Az építészetileg is számon tartott tavi plébániai templomépületek, szőlőhegyi kápolnák mellett a fürdőtelepi kápolnák fontos szakrális örökségeink ezen a vidéken. Nyáron megtelnek nyaralókkal, nyitott, szabad tereik egyaránt hirdetik a keresztény egyház befogadó szeretetét és az évszakból fakadó könnyed kikapcsolódás egymást nem kizáró valóságát.

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Badacsonytomaj, Badacsony, Római út, szemben a Szent Donát kápolna egy 1962-es fotón
Fotó: Fortepan/Faragó György

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva