likeBalaton.hu | 2024.09.02. 10:00
Szakcsi Rádió Jazz Fesztivál: Salföldön három napig szólt a jazz
Szakcsi Lakatos Róbert, Lukács Miklós, Dresch Mihály és Balázs Elemér is muzsikált a Salföldön a háromnapos jazzfesztiválon.

– A Szakcsi Rádió célja, hogy a magyar dzsessz legjavát kínálja. Amikor elindult a Szakcsi Rádió, még nem is sejtettük, hogy néhány hónappal később egy háromnapos fesztivált tudunk elindítani – jelentette ki a Esztergályos Máté, a rádió főszerkesztője a nyár utolsó hétvégéjén Salföldön rendezett háromnapos dzsesszfesztivál pénteki koncertje előtt.

A Lukács Miklós (j) Szakcsi Lakatos Róbert Duó előadása a Salföldön rendezett Szakcsi Rádió dzsesszfesztiválon 2024. augusztus 30-án
Fotó: MTI/Katona Tibor

A dzsessz különféle alfajait mutatták be Salföldön

A pénteki este fellépői experimentális dzsesszt játszottak, míg a csütörtöki és szombati napon populárisabb zenével készültek a szervezők.

A salföldi Káli Fecske Étterem és Kulturális Központ nagyon bevált, meghagyja a műfaj intimitását, mégis szabadtéren, a Balaton közelségében tarthatják a koncerteket.

A tervek szerint ezentúl minden évben megszervezik a Szakcsi Rádió Jazz Fesztivált, ezzel együtt tervezik rádiójuk repertoárját is bővíteni, még több dzsesszzenészt, -kedvelőt bevonni és megszólaltatni. Fontosnak tekintik a fiatal tehetségek felfedezését, bemutatását és útjuk gondozását. A Küldd be a dalod! felhívásuk is népszerű volt, a program első öt nyertesét már kihirdették, hamarosan a következő ötöt is bejelentik.

– A pénteki teltházas est is visszaigazolás arra, hogy szüksége van a közönségnek a dzsesszre, és egy olyan platformra, ahol a magyar dzsessz van fókuszban, de hallhatnak nemzetközi művészeket is – hangsúlyozta a Szakcsi Rádió főszerkesztője.

Dresch Mihály a Salföldön rendezett Szakcsi Rádió dzsesszfesztiválon 2024. augusztus 30-án
Fotó: MTI/Katona Tibor

Neves jazz-zenészek léptek fel a Balatonnál a jazzrádió nyitóeseményén

A közmédia április végétől hallható online dzsesszrádiójának rendezvényén, a Szakcsi Rádió Jazz Fesztiválon a nyitóestén a Stankiewicz – Fekete-Kovács Quintetet, pénteken a Lukács Miklós – Szakcsi Lakatos Róbert Duót, illetve két ikonikus dzsesszzenész kollaborációjaként a Borbély – Dresch Quartetet hallhatta a közönség, míg a zárónapon a Balázs Elemér Group lépett fel.

Lukács Miklós cimbalmozik a Salföldön rendezett Szakcsi Rádió dzsesszfesztiválon 2024. augusztus 30-án
Fotó: MTI/Katona Tibor

A Szakcsi Rádió műsora az egész ország területén ingyenesen elérhető, az augusztus végi fesztivált is élőben közvetítették, így a rádióhallgatók is élvezhették a koncerteket. A helyszínen rögzített előadások a Bartók Rádióban egy későbbi időpontban lesznek hallhatók felvételről.

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Szakcsi Lakatos Róbert zongorázik a Salföldön rendezett Szakcsi Rádió dzsesszfesztiválon 2024. augusztus 30-án
Fotó: MTI/Katona Tibor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva