Börtönbe zárva, zsákutcában járva tárlatvezetés
Helyszín Veszprém, Jókai Mór utca 12
Időpont 2024. szept. 21. 10:00 - 12:00

A Veszprémi Várbörtön Látogatóközpont a Kulturális Örökség Napjai 2024. programsorozat központi gondolatához „az Utak – kapcsolatok – hálózatok” egy interaktív tárlatvezetéssel kapcsolódik.

Sokan talán nem is tudják, hogy egy működő börtön rejtőzött több mint három évszázadon át, egészen 2003-ig a Veszprémi Várban, illetve részben az alatt. Holott a büntetésvégrehajtás társadalmunk szerves részét képezi, és mint ilyen, sokszor volt hatással nem csak a régió, de országunk történelmére is.

Egy börtönbüntetés története a mai napig kényes kérdés, így sokan soha nem hallhatnak első kézből erről szóló információkat, holott a büntetésvégrehajtás működése társadalmunk minden szegletére hatással van. A börtönlét sokféle lehet, de annyi minden formájában biztos, hogy az átlagos mindennapokkal nehezen összehasonlítható. Hiszen a külsőségek mellett számos síkon hat azokra, akik a rácsok másik oldalán kénytelen eltölteni idejük egy részét. Nem csoda, hogy régóta parázs viták terepe a büntetésvégrehajtás, amelynek kulisszái mögé most Önök is bepillanthatnak a teljesen megújult Veszprém Várbörtön Ember a rács mögött kiállításán, amely a történeti áttekintés mellett a börtönökhöz kapcsolódó társadalmi kérdéseket is igyekszik minél inkább körüljárni, akár személyes történetek elmesélésén keresztül.

Ha Önök is szívesen elgondolkodnátok olyan kérdéseken, miképpen telik a börtönben lévők egy-egy napja fogvatartásuk ideje alatt, miképpen hat ez rájuk, vagy akár környezetükre és hogyan kerülhetnek vissza a fogvatartottak a munka világába, illetve a társadalomba, érdemes meglátogatni az interaktív tárlatvezetést.

Időtartam: 120 perc

Maximális létszám: 60 fő

Korosztály: fiatalok és felnőttek

A tárlatot vezetik:

Czuppert Szilvia rendőralezredes

Márkusné Vörös Hajnalka történész-levéltáros

Szijártó József BV alezredes, ny. börtönparancsnok

Látogatói információ:

A program a kiállításra érvényes belépőjegy mellé vásárolt 1000 Ft-os kiegészítő jeggyel látogatható.

A tárlatvezetés kezdetének időpontja előtt legalább 15 perccel szükséges megérkezni a Várbörtön Látogatóközpontba!

Helyszín

Várbörtön

8200 Veszprém, Jókai Mór utca 8.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva