Andrea Krausz | 2024.09.14. 13:42
A hideg miatt hatalmas bajba kerültek a Balatonnál vonuló fecskék
Hirtelen csapott le a hidegfront, az esős, hideg időben csoportosan próbálnak száraz menedéket keresni a fecskék, és akár százasával is megjelenhetnek teraszokon, házak falán, párkányokon. A rovarok a hidegben eltűntek, a rájuk vadászó fecskék egyre közelebb kerülnek a talajhoz, ahol néha elütik őket az autók. Szakértőnket kérdeztük arról, mit tehetünk, hogy megmentsük őket.

A hideg, szeles, esős idő miatt fecskék került bajba a Balaton környékén is. Pálinkás Andor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportjának madarásza a likeBalaton.hu-nak elmondta, rengeteg aggódó üzenetet és telefonhívást kapott az elmúlt napokban.

Sokan kérdezték tőle, hogy miért van ennyi fecske a siófoki vasútállomáson, mi történik ezekkel a madarakkal, mert össze-vissza repülnek, néhányat pedig elütnek autóval.

Balatonszepezden tömegével repültek be az épületbe ezek a fecskék:

A fecskék 3-4 nap alatt akár éhen is halhatnak

– Az egyik pillanatról a másikra zuhant a levegő hőmérséklete 15-20 fokot, a levegőben pedig eltűntek a rovarok: egy részük elpusztult, másik részük pedig úgy elbújt, hogy a kizárólag repülő rovarokkal táplálkozó fecskék számára elérhetetlenné váltak – fejtette ki Pálinkás Andor.

– Valójában csak érzéki csalódás, hogy „sok a fecske”. Normál körülmények között ugyanis nagy magasságban, hatalmas területeken szétszóródva vadásznak ezek a madarak, így nem vesszük észre őket észre. A most látott fecskék nagy része éppen átvonul felettünk, az északi területekről délre tartanak.

Mivel a hideg miatt a repülő rovarok eltűntek a levegőből, a villásfarkúak 3-4 nap alatt akár éhen is halhatnak. A repüléshez, vonuláshoz hatalmas energiára van szükségük.

Gyors az anyagcseréjük, a meglévő minimális tartalékukat szinte azonnal elégetik, ezért folyamatos táplálkozásra, non-stop rovarvadászatra van szükségük. A fecskék ezért most lejjebb szállnak, talajmagasságban próbálnak élelemhez jutni, vagy az épületeken összebújva, egymást melegítik.

Szerencsére a balatoni árvaszúnyogokból maradt még néhány, ami reményt jelent a fecskéknek

– foglalta össze a madarász, aki arról is beszélt, hogy mit tehetünk, hogyan segíthetünk a bajba jutott madarakon.

Fecskék a Balatonnál
Fotó: Gál Szabolcs

Védett helyen ne menjünk oda a fecskékhez

– Ha sikerült elhelyezkedniük védett helyen, hagyjuk őket pihenni. Ne menjünk oda hozzájuk, ne zavarjuk őket. Ilyenkor a menedék alatt összebújva melegítik egymást, és tartalékolják az energiájukat – hívta fel a figyelmet a siófoki madarász.

Mint mondta, ügyesen lavíroznak az autók között, de így is előfordul, hogy a sofőrök elütik őket. Vigyázzunk rájuk, ha lehet, haladjunk lassabban a járművel

– tette hozzá.

Forrázzuk le a fecskéknek szánt lisztkukacot

– Ha a fecske leesik a földre, óvatosan tegyük egy dobozba, és pár órára vigyük a lakásba, hogy felmelegedjen. Ne próbáljuk kenyérrel magokkal etetni őket.

A horgászok ne adjanak nekik csontit, mert a csonti egy légylárva, ami belülről szétrágja madarakat, és belepusztulnak. A leforrázott lisztkukac jöhet szóba, bár nagyon nehéz fecskét laikusként egyáltalán csipesszel megetetni.

Mindig kérjünk mentőszervezettől segítséget és tanácsot – figyelmeztet Pálinkás Andor, aki hozzáteszi, ha nem adunk nekik semmit, akkor is elképzelhető, hogy egy nap után felmelegszenek. Ha látjuk, hogy újra röpképes, próbáljuk meg újra elengedni őket.

Nyitókép: Gál Szabolcs

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva