Krausz Andrea | 2024.09.15. 10:30
A Boris-ciklon súlyos károkat okozott a Balatonnál, 131 km/órás széllökés is volt
Több helyen is kidőlt fákhoz riasztották vasárnap a tűzoltókat Siófokon, ahol a HungaroMet mérései szerint 105 km/órás széllökéseket is mértek. Az országban a Kab-hegyen tombolt a legerősebben a Boris-ciklon. Ott 131 km/órás széllökés is volt, ezzel egy rekord is megdőlt.

A Boris-ciklon a HungaroMet előrejelzéseinek megfelelőn éjszaka csapott le az országra, a legnagyobb erővel pedig a Balaton térségére. A viharos szélnek köszönhetően szombatról vasárnapra virradóan éjszaka sorra dőltek ki a fák Siófokon.

Tövestől csavarta ki a szél a fákat az üdülőváros legfrekventáltabb részein, így például a Petőfi sétányon, valamint a Szent László utcában.

A Boris-ciklon által kidöntött fa Siófokon, a Szent László utcában szeptember 15-én reggel
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A Boris-ciklon a Balatonnál okozott vihart

– A legerősebb széllökéseket nagyjából éjfél és négy óra között a Balaton közepén és a déli parton mértük, Fonyódtól Siófokig

– mondta a likeBalaton.hu-nak Kurcsics Máté, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium ügyeletes meteorológusa.

– A Balatonnál erősen viharos erejű széllökések voltak. A HungaroMet siófoki vízközepi platformjának mérései szerint 105 km/órás erővel tombolt a szél a Balaton közepén. A középső medencében két helyen, Balatonőszödön, valamint a Balatonszemes vonalában üzemelő nyíltvízi mérőplatformon 103 km/órás széllökés is előfordult.

Országosan a legnagyobb erejű széllökés Kab-hegyen volt, ahol 131 km/órával tombolt az orkán. Ezzel megdőlt az adott napon az országban valaha mért legnagyobb széllökés rekordja

– foglalta össze a meteorológus, aki hozzátette, hogy a Boris-ciklon kimélyült a Kárpát-medencében. Északról dél felé haladva végig vonult az országon, a legnagyobb erővel pedig a Balaton térségére csapott le. A szelet a ciklonban kialakuló légnyomáskülönbség okozta.

A part közelében veszteglő csónak eltört a viharban Siófokon, az Aranyparton
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Ez várható a vihar után a Balatonnál

Hétfőn még folytatódik a szeles, többször csapadékos idő, majd Boris elhagyja a térséget, megnyugszik a légkör és a jövő hét közepétől már visszatérnek a 20 fok feletti maximumok.

További fotókért kattints a képbe!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva