vg.hu | 2024.09.19. 12:00
A kormány lecserélné a régi balatoni kompokat és támogatná a hétvégi nyitvatartást
A kormány támogatja a balatoni szezon meghosszabbítását. Lecserélnék az összes régi kompot, és támogatnák a hétvégi nyitvatartást a tó környéki vendéglátóhelyeken. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a magyar turizmus rekorderedményeit ismertetve elmondta, hogy a szezon meghosszabbítása érdekében kiemelten fontos a hétvégi nyitvatartás ösztönzése, amelyhez anyagi támogatást is biztosítanának.

– Nem mindennapi eredményekről tudok beszámolni, kilőtt a magyar turizmus – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen az ágazat rekordjait, a minden várakozást felülmúló főszezon számait ismertette – írja a vg.hu.

Soha nem nyaralt ennyi honfitársunk az országhatáron belül, és soha nem látogatott ennyi nemzetközi turista Magyarországra – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette, hogy

a nyári szezonban keletkezik az éves vendégéjszaka-forgalom 41 százaléka, az idei pedig egy új csúcsokat beállító főszezon volt.

Nyáron, azaz június–augusztusban országszerte minden korábbinál több, közel hétmillió turista érkezett a magyarországi szálláshelyekre, 9 százalékkal megfejelve a tavalyi, kiemelkedő eredményt. A vendégéjszakák száma pedig 3 százalékos bővüléssel, közel 18 milliós új rekordot állított fel.

Sokan nyaraltak Siófokon is
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Fókuszban a Balaton

A Balatonon 3,4 százalékkal nőtt idén a belföldi és 5,2 százalékkal a külföldi vendégéjszakák száma. Jól debütáltak és népszerűek az új hajók, a kormány gondolkodik az összes balatoni komp lecserélésén, amivel teljessé válhat a balatoni hajóflotta megújulása.

A balatoni szezon meghosszabbítását a kormány is támogatja, de

első lépésben a hétvégéken is nyitva tartó vendéglátóhelyekkel lehet eredményt elérni a miniszter szerint.

A vidéki vendéglátóhelyek már kaptak egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, ha pályáztak korszerűsítésre, a főszezonon kívüli nyitvatartás kockázatos, de ilyenkor jön képbe az állam:

tervben van, hogy adnak pénzt a hétvégén nyitva tartó helyeknek, meg kell próbálni közösen kinyújtani a szezont, a kormány készül támogatni az erre vállalkozókat.

A SZÉP-kártyákon még százmilliárd forint parkol, bár a költés 3,2 százalékkal nőtt, a feltöltések is emelkedtek, és mivel sokan utaztak külföldre, egyelőre bőven maradt itthon elkölthető pénz. A hazai éttermeknél értékben 15 százalék, a forgalom volumenében pedig 5 százalék növekedés volt idén az adatok szerint.

Nyitókép: BAHART – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva