likeBalaton.hu | 2024.09.20. 18:00
Őszi borturizmus és kulináris élmények a Balatonnál: szüret, fesztiválok, fagylaltok
A hűvösebb őszi idő sem tántorítja el a borturistákat a Balatontól, ahol szüreti fesztiválok és gasztronómiai programok várják a látogatókat. A régió híres borfesztiváljai és a balatoni fagylaltozók különleges kínálata is vonzza a vendégeket.

A Balaton egyik őszi kulináris húzóágazata a borturizmus, nagyon sokan látogatják azokat a boros fesztiválokat, amelyek itt zajlanak.

Hosszú évtizedek tapasztalata az, hogy a borturistákat nem zavarja a hűvösebb idő, de jelentős részüket gyakran még az eső sem riasztja vissza az utazástól

– írja közleményében a Balatoni Turizmus Szövetség.

Fekete Tamás, a szövetség alelnöke szerint legalább 30-40 kisebb-nagyobb szüreti fesztivált szerveznek az őszi időszakban, amelyek gyakran nem csak a magyarokat, de számos külföldit is arra ösztönöznek, hogy elinduljanak a Balatonra.

Most szombaton tartják például a Szüreti Napokat Tihanyban, ahol minden évben huszárok virtuskodásával, csikósok ostordurrogtatásával, betyárok kurjongatásával indul a szüreti fesztivál.

Mandulaszüret és bor: ínyenc őszi élmények Balatonakaliban

Balatonakaliban pedig kezdődik a Mandulaszüret. Itt a klasszikus borfogyasztás mellett egy másfajta borfogyasztási kultúrát is szeretnének népszerűsíteni.

A környék termelői úgy vélik a jó bort pirított mandulával fogyasztani egy élmény lehet az ínyenceknek. Fekete Tamás szerint az őszi fesztiválokat, kulináris eseményeket szinte vég nélkül lehetne sorolni.

A balatoni fagyizókban ősszel is nagy a forgalom

A boros események mellett ebben az időszakban még sokan látogatják a balatoni fagylaltozókat is. Többek között azokat, amelyek idén indultak a Balaton Fagyija versenyen.

A cukrászdák többsége arról számolt be, hogy az idei szezonban 15-20 %-kal nagyobb forgalmat bonyolítottak, mint tavaly.

A jó eredmény a minőség mellett annak is köszönhető, hogy az idén májusban megrendezett Balaton Fagyija versenynek nagy sajtóvisszhangja volt. Ennek hatása a fagylaltozók őszi forgalmán is érződik – idézi a közlemény Fekete Tamást.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva