Gyuricza Ferenc, likebalaton.hu | 2024.10.23. 14:00
Horgászparadicsom a Balaton környékén: fedezd fel Zala megye legjobb horgásztavait!
Ha szereted a Balaton nyugalmát, de most valami másra vágysz, akkor érdemes elindulni Zala megye felé. Ezek a horgásztavak nemcsak festői szépségükkel hódítanak, hanem igazi kincseket rejtenek minden horgász számára. Nézzük, hova érdemes ellátogatni!

Ősszel is gyönyörű a Balaton, de ha valami új horgászélményre vágysz, Zala megye igazi felfedezetlen gyöngyszem lehet számodra. Szinte minden település közelében találhatsz egy izgalmas horgászvizet, ahol pontyok, csukák, harcsák és akár különleges balinok is horogra akadhatnak. Olyan tavak várnak rád, mint a Borostyán-tó, a zalaszentmihályi horgásztó vagy a Thor-tó. Mindegyik különleges hangulatot és kihívást kínál, így bármilyen stílusban is szeretsz pecázni, garantáltan találsz számodra ideális helyet. A Balaton közelében elhelyezkedő horgásztavak ráadásul nemcsak a halállomány miatt népszerűek, hanem a festői környezet is elvarázsolja az ide látogatókat. Készülj fel, hogy egy teljesen új balatoni kaland részese leszel, miközben felfedezed Zala megye horgászparadicsomait!

Októberben a Balaton egy teljesen új arcát mutatja: a nyári tömeg eltűnik, a partok kiürülnek, és a víz csendesebb, mint valaha. Ez az időszak a pecások számára maga a paradicsom, hiszen a horgászat sokkal nyugodtabb és zavartalanabb. A tó még mindig tele van élettel, a hűvösebb idő miatt pedig a nagyobb pontyok és harcsák is aktívabbak, így ha szereted a Balaton nagy nyílt vízfelületeit, most remek lehetőséged nyílik arra, hogy kifogj néhány méretes példányt. Az ősz egyébként is a ragadozó halak szezonja, így érdemes csukára, süllőre és balinra is vadászni.

A Borostyán-tó vagy a zalaszentmihályi tavak szintén tökéletes helyszínek a sporthorgászoknak, és ebben az időszakban a versenyek is beindulnak, ahol a legnagyobb egyedeket foghatod ki. Ha a hatalmas Balaton helyett most inkább egy békésebb, természetközeli élményre vágysz, akkor Zala horgásztavai biztosan lenyűgöznek majd.

Legyen szó a Balaton őszi nyugalmáról vagy Zala megye csodás tavainak meghittségéről, mindkét helyszín tökéletes választás az októberi horgászkalandokhoz!

Pontyok, csukák, harcsák, balinok

Földrajzi adottságai, illetve speciális helyi viszonyai Zala számos nagyszerű lehetőséget kínál az egyik legnépszerűbb hobbi, a horgászat kedvelői számára. Olyan nagyszerű horgászvizek találhatóak a vármegyében, mint a Balaton vagy a Mura, arról nem is beszélve, hogy kisebb-nagyobb horgásztavak szinte valamennyi település közelében előfordulnak.

Ezek egy része a vízügyi szabályozások során, völgyzárógátak építésével alakult ki, mások bányatavak helyén keletkeztek, de vannak természetes tavaink is, amelyek ugyancsak gazdagok halakban. Zala igazi horgászparadicsom, a megye értékeit bemutató írásukban az itt található horgásztavak közül ajánlunk ötöt olvasóink számára, amiket érdemes kipróbálni. Az őszi időszakban ráadásul versenyek is zajlanak, a lehetőségek tehát szinte korlátlanok.

A zalai horgásztavak egyik legjobbja: a Borostyán-tó

Az északnyugat-zalai térség egyik legszebb, legjobb horgászvize a Zalalövő melletti Borostyán-tó, amit nemcsak a helyi és környékbeli pecások látogatnak előszeretettel, de Zalaegerszeg környékéről, a vasi térségből, illetve Ausztriából is folyamatosan érkeznek a horgászok. A Zalában kifejezetten nagy vízfelületűnek számító, mintegy 35 hektáros tó igen halgazdag – a fogható fajok közül

  • ponty
  • amur
  • süllő
  • csuka
  • harcsa
  • compó
  • kárász
  • keszeg

egyaránt található benne –, de ami talán még ennél is izgalmasabb, hogy kifejezetten bővelkedik nagy méretű egyedekben. Ezért aztán a sporthorgászok számára igazi paradicsom, amit a helyi egyesület jól ki is használ, olyan versenyeket szervez, amelyek kuriózumok a térségben. Ezek egyike, a 120 órás időtartamú VII. Borostyán-tavi bojlis találkozó, ahol az értékelésnél az öt kilogramm egyedi tömeget meghaladó pontyokat, amurokat veszik figyelembe. Erre a versenyre – ami hétfőn kezdődik – minimum kettő, maximum három főből álló csapatok jelentkezését fogadják a szervezők, korlátozott számban. Ugyan a tó adottságai több résztvevőt is engednének, de a verseny átláthatósága, valamint a helyek elosztása és a versenyzésre kijelölt horgászterületek kellő nagysága érdekében legfeljebb 22 csapat vehet részt a találkozón. Talán mondani sem kell, a program a regisztrációk és az előzetes jelentkezések alapján régóta telt házas már.

Felbecsülhetetlen halállomány

Ha a Zalalövő melletti Borostyán-tóra azt mondtuk, hogy Zalában viszonylag nagy méretűnek számít, akkor a Zalaszentmihály és a vele szomszédos Pölöske térségében található tórendszer óriási. Az itteni vizek egyik legjobbja az a 97 hektáros zalaszentmihályi horgásztó, amely a ’70-es évek végén végleg befejezett tőzeg és mésziszap bányászat helyén alakult ki, rendkívül változatos, egy és négy méter közötti mélységű mederrel. A Zalaszentmihályi Horgászok Egyesülete által fenntartott tó felbecsülhetetlen értékű halállománnyal és a horgászok körében országos ismertséggel bír. Ezen a tavon október október 2-án harcsafogó verseny kezdődik, amely egészen október 6-ig tart. A sporthorgászok számára rengeteg élményt és izgalmat tartogató versenyen a kapitális méretű harcsák sem ritkák.

Zala bővelkedik horgásztavakban, szinte nincs olyan települése, amelynek közelében ne lenne pecázásra alkalmas vízfelület
Fotó: zaol.hu/Gyuricza Ferenc

Vadvízre emlékeztet

Bár néhány napja még áradással fenyegetett a Mura, s így az ottani horgásztavak megközelíthetősége is kérdéssé vált, mára azonban kiderült, felesleges volt az aggodalom. A szeszélyes határfolyó mellett, Muraszemenye térségében van egy tórendszer, amiről a bennfentesek azt mondják: ez a legjobb zalai horgászvizek egyike. Az alsószemenyei Thor-tó különlegessége abban rejlik, hogy talán a legjobban hasonlít a vadvizekre, itt nemcsak a halakkal, de a mederben található fatörzsekkel, a vízfelületet borító növényzettel is meg kell küzdeniük a pecásoknak.

A pusztaszentlászlói tóban a 2018-ban az év halának választott balinból is akad
Fotó: zaol.hu/Gyuricza Ferenc

Ahol balin is található a vízben

A ragadozó halak kedvelői úgy tartják, a pusztaszentlászlói tavat szintén érdemes kipróbálni, hiszen ott csuka, harcsa és süllő mellett akár balin is akadhat a horogra. A Zalában viszonylag ritkán előforduló, nyílt vizet kedvelő, torpedó alakú, kifejezetten áramvonalas hal különleges vadásznak számít, hiszen a felszín közelében csap le áldozatára, amit a csobbanásoknak köszönhetően akár a partról szemlélve is könnyen észlelhetünk. A pusztaszentlászlói Felső-tavat már csak a balin miatt is érdemes a horgászoknak kipróbálniuk, s erre remek alkalmat kínál a helyi Haladás Horgász Egyesület által kínált pergető verseny, amit ez évben novemberben tartanak.

Zsemberi József nyurga pontya Kustánszegről
Fotó: zaol.hu/Gyuricza Ferenc

Mikulás Kupa – extrém kihívás

Ha már november szóba került, ne feledkezzünk meg Kustánszegről sem, hiszen az ottani tó néhány éve azzal került be az országos hírekbe, hogy a decemberi halfogó versenyen a horgászok maradtak alul a halakkal szemben. Valóban, a Göcsej Horgász Egyesület vezetősége gondolt egy merészet, s olyan időpontra hirdette meg a békés halfogó versenyét, amire a pontyok, amurok, keszegek jobbára már bevermelték magukat az iszapba. Azóta egy kicsit módosítottak a versenykiíráson, így a Mikulás Kupa nevet megtartva novemberben várják a horgászokat. Mikulás Kupa tehát idén is lesz, ám addig is érdemes Kustánszegre ellátogatni, hiszen az erdők közt megbúvó 14 hektáros tó nemcsak egyike a legszebb zalai horgászvizeknek, de festői környéke kirándulásra, sétára is csalogató.

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: zaol.hu
Nyitókép: A pusztaszentlászlói tóban a 2018-ban az év halának választott balinból is akad
Fotó: zaol.hu/Gyuricza Ferenc

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva