likeBalaton.hu | 2024.09.27. 07:00
Újra Kutatók Éjszakája!
Keszthelyen és Veszprémben több tucat program vár pénteken este.

 

Mi is az a Kutatók Éjszakája?

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

200 helyszín

2500 program

146 szervező

2005 óta

A projekt az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Kutatási Végrehajtó Ügynökség (REA) véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.

Keszthely

Balatoni Múzeum

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

===

17:30-18:00 Tárgyak életútjai az évezredeken át: tárlatvezetés a 125 esztendő – múzeumtörténeti kiállításban

===

18:00-18:30 Történeti műtárgyak bemutatása – tárlatvezetés a 125 esztendő – múzeumtörténeti kiállításban

===

18:40-19:00 Mogyorófavesszőtől a karbonszálig – történetek a horgászatról

A horgászatot sokan igyekeztek már nevetségessé tenni, egy cynicus úgy definálta: »hogy az egy rúd, melynek egyik végén egy féreg, a másikon egy bolond csügg.«“ – olvasható az Ellenőr című lapban a horgászatról, 1881-ben. Azóta sokat változott a közvélemény erről a ma már nagyon is népszerű sportról.

Ha érdekel a „horoghalászat” kezdete hazánkban, az országot járó mozgó horgászbolt és a vállalat, melynek neve még ma is sokak számára ismerősen cseng, gyere és hallgasd meg az erről szóló előadást!

====

20:10-20:30 – Modern építészet és műemlékvédelem a II. világháború után

A második világháborús pusztítások új helyzet elé állították a műemlékvédelmi szakembereket: egyes épületek helyett egész városrészek kerültek védelem alá.

Vajon hogyan illeszkednek új épületek egy ilyen történelmi környezetbe? Hogy lesz a modernből műemlék?

===

19:10-20:00 – A Mohácsi IV. számú tömegsír új kutatása

Az 1526-os mohácsi csata régészeti kutatásában alapvető fontosságú forrásként tekinthetünk a Sátorhelytől keletre előkerült öt tömegsírra. Ezek közül a IV. számú részleges kutatása 1976-ban történt, majd idén nyáron került sor a teljes feltárásra.

Jelen előadás ennek eredményeit mutatja be.

===

Szendrey Major

Szendrey emlékház, Keszthely
Fotó: Mészáros Annarózsa

20:00-21:00, 21:00-22:00 Festeticsek Keszthelyi Uradalmának majorságai és útjai

A MATE Georgikon Campusán, a Szendrey majorban található az a ház, amelyben Szendrey Júlia 1828-ban megszületett.

Az egykori „Újmajor” területén volt a Festeticsek keszthelyi uradalmának központja, ezért itt épült fel a XIX. század végén az Intézői ház, amelyben 1906-ban még Bartók Béla is megszállt.

A Kutatók éjszakáján idén a MATE Szendrey Emlékházában a keszthelyi uradalmi központ belső struktúráját, a fizikai és vezetési összeköttetéseit mutatjuk be, a legkorábbi fellelhető térképektől – utak esetében napjainkig – ismertetjük ennek a hatalmas birtokkomplexumnak a fejlődését.

Nem csupán Keszthely, hanem a környező települések (a korabeli Gyenes, Cserszeg, Diás, Györök, Tomaj, Fenékpuszta, Szántó és környéke) majorsághoz tartozó helyeit. Nagy méretű térképen az egyes utakat és helyeket, prezentációban pedig időben a helyekhez tartozó embereket, gazdálkodási adatokat és néhány történetet elevenítünk fel.

Turnus helyszín: Tárlatvezetés az Emlékházban

===

Pethe Ferenc Kollégium
(Keszthely, Festetics u. 5. BEXI-klub )

Tudomány a kocsmában

forrás: MATE

===

19:00 Változó Balaton: múlt – jelen – jövő
Dr. Alföldi Zoltán egyetemi docens, MATE Georgikon Campus

A Balaton közkincs, amelyről mindenkinek megvan az egyéni képe és ismerete. A Balatonról sokat tudhatunk, és nagyon sok szép emlék kapcsolódik hozzá. Azonban még a tó vidékén élők közül sokak számára kevéssé ismert a Balaton „működése”, életközösségei, és a változások okai.
Az előadás során áttekintjük, hogy mit is jelent a „tó” fogalma, hogyan tudjuk ökológiai módon, rendszerként értelmezni? Mettől meddig tart, „több dimenziósan”? Hogyan alakult ki? Mennyit változott-e a vízszint a történelem során? Milyen következményei voltak ezeknek? A magas, vagy az alacsony vízállás az előnyös? Milyen a Balaton vízminősége? Milyen szennyező anyagok fordulnak elő a Balatonban? Hogyan változott a tájhasználat a Balaton vidékén? Miért fontos a balatoni nádas? Mire jó a berek? Milyen inváziós, betelepülő idegenhonos fajok kerültek a Balatonba? Milyen veszélyeket jelenthetnek ezek a fajok? Milyennek szeretnénk látni a jövőben a tavat? Mik azok az ökológiai folyosók, és miért van rájuk szükség? Mik a Balatont leginkább veszélyeztető külső és belső hatások? Milyen ökológiai és városfejlesztési jövőképe lehet Keszthelynek? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, és beszélgetünk legnagyobb tavunk ökológiai jellemzőiről és állapotáról, valamint várható jövőjéről.

===

19:30 Tudomány a burgonyában. Hol? Miért? Hogyan nemesítsünk még jobb burgonyafajtákat?
Dr. Polgár Zsolt egyetemi tanár, MATE Georgikon Campus

Az előadásban igyekszem a kedves érdeklődők számára bemutatni a burgonya és a burgonyanemesítés színes világát. Azét a csodálatos növényét, amiről mindannyian úgy gondoljuk, hogy alaposan ismerjük, s ami egyik legalapvetőbb élelmiszerünkké vált – de csak az utóbbi 200 évben. Szó lesz a növény származásáról, legfontosabb tulajdonságairól, a termesztett burgonya és a vad rokon fajainak sokszínűségéről. Bemutatom, hogy milyen igények merülnek fel az újabb fajtákkal kapcsolatban? Milyen hagyományos és modern nemesítési technikák állnak rendelkezésre a nemesítők számára? Szó lesz a már több, mint 60 éves keszthelyi burgonyanemesítési program eredményeiről, az általunk kinemesített fajtákról. Zárásként pedig olyan érdekességek bemutatását tervezem, amelyek némi humor mellett komoly gondolatokat is ébreszthetnek a hallgatóságban.

===

20:00 Poloskák: migránsok és őslakók
Dr. Kondorosy Előd egyetemi tanár, MATE Georgikon Campus

Az előadás röviden ismerteti a poloskák és az ember kapcsolatát világszintről elindulva, majd a hazai helyzetet vázolva. Részletesebben kitér az idegenhonos fajok jelentőségére, de az őshonos fajokról és a természetvédelmi jelentőségről is szó lesz.

===

20.30 Édes élet vagy keserű vég? A méhészet kihívásai a 21. században, interaktív bemutató
Dr. Kolics Balázs tudományos főmunkatárs, MATE Georgikon Campus

Leírás: Mézkóstoló, méhcsalád bemutató kaptárban, és izgalmas tények a méhészeti paraziták hatásáról a mezőgazdaságra.

Közben: a Georgikonon nemesített szőlőfajtákból készülő borok kóstolása
Dr. Szabó Péter, egyetemi adjunktus, MATE Georgikon Campus

===

Veszprém

Kutatók Éjszakáján a Pannon Egyetem több helyszínén a fenntarthatóság jegyében.

Az előadásokon történő részvétel ingyenes, regisztráció nem szükséges.

Forrás: Kutatók Éjszakája

Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar programjai
(Veszprém, Egyetem utca 10.)

===

17:00-18:00 Robotprogramozás

Kíváncsi vagy, hogyan tudnak tájékozódni a robotok? Érdekel, hogy miként lehet programozni a különféle robotokat?

Turnus helyszín: I417

===

17:00-17:45 Életmód-támogatás informatikai eszközökkel

Az egészségügyi ellátás Magyarországon és az egész világon átalakulóban van, és ebben komoly szerep jut az információs technológiáknak is. Az előadás arra mutat példát, hogyan tudja a krónikus betegségek kezelését és megelőzését támogatni egy mobilalkalmazásba épített, egyetemi fejlesztésű szakértői rendszer. Várunk minden érdeklődőt, a fehér köpeny nem feltétel!

Turnus helyszín: I415

===

17:00-22:00 Hétköznapi járműveink és egyéb aszfaltszörnyek – Járműbemutató és szimulátor

Próbáld ki Te is magad profi sofőrként! Ha pedig érdekel az e mögött álló munka is, az I épület aulájában a Continental szoftverteszteléséről is hallhatsz érdekességeket egy szoftverspecialistától.

Turnus helyszín: I épület aula

===

17:00-22:00 Hogyan viselkedik egy fék éles helyzetben?

A tesztelés életeket menthet! Hogyan viselkedik egy fék éles helyzetben? Erre kaphatsz választ a Knorr-Bremse szimulációs szoftverének segítségével, ahol különböző környezeti hatások és járműbeállítások módosításával izgalmas felfedezéseket tehetsz.

Turnus helyszín: I épület aula

===

17:00-22:00 Ügyességi feladatok ajándékokért a Balluff-fal

Igaz, hogy az ipari automatizálás nagyon komoly dolog, de megtaláljuk benne a játék örömét is. A Balluff játékaival megismeritek, hogyan látják az automaták a tárgyakat, mi szabályozza a gépeket.

Turnus helyszín: I épület aula

===

17:00-22:00 Szerelési verseny LEGO-készletért

Kíváncsi vagy, hogyan lehet szétszerelni egy kormányrásegítő motort? Most itt a lehetőség, hogy kipróbáld! Keresd fel a Thyssenkrupp standját az I épület aulájában és szállj versenybe az értékes LEGO-készlet fődíjért! A parkolóban pedig semmiképp ne hagyd ki a magától beparkoló autót sem!

Turnus helyszín: I épület parkoló és Aula

Forrás: Kutatók Éjszakája

===
17:30-18:30 Fotók, élő adások a közösségi médiában: emlékek vagy korlátlan eszköztár a kiberbűnözők kezében?

A legfontosabb életeseményeinket megpróbáljuk megörökíteni, telefonnal vagy akár digitális fényképezőgéppel, videokamerával. Az élményeinket szívesen osztjuk meg családtagjainkkal, ismerőseinkkel Facebookon, Instagramon, Pinteresten, TikTok-on, blogokon, fórumokon. Vajon jól tesszük? Lehet-e mindent nyilvánosan elérhetővé tenni? Milyen kockázatai vannak, ha ilyen mélységig kiteregetjük a személyes világunkat? Létezik-e egy határozott vonal, ami a korlátot jelenti? Szülőként mennyit oszthatok meg a gyermekem és a családom privát életéből? Hol vannak a veszélyek, amik ránk leselkednek? El tudják lopni a személyazonosságomat? Elkövethetnek-e bűncselekményt a nevemben? Hogyan válhatok bűncselekmények áldozatává emiatt? Ezekre a kérdésekre keressük a választ és a megoldást.

Turnus helyszín: I726

===

17:30-18:30 Tesztelj, mint a profik: Hogyan fedezhetjük fel a hibákat a rendszerekben?

Az „informatikus” szó hallatán általában mindenkinek a szoftverfejlesztők vagy a rendszergazdák jutnak eszébe, pedig számos terület van, amely ide kapcsolódik. Egyik ilyen a tesztelő, aki felelős azért, hogy az elkészült termékek valóban jól működjenek. Gondoljunk bele, hogy egy autóalkatrésznél mennyire kritikus a megfelelő tesztelés, mert a hibás működés balesethez vezethet. Az előadás során egy kis betekintést nyújtunk a tesztelés főbb lépéseibe és elveibe, amely egy speciális hardvereszközön akár ki is próbálhatók.

Turnus helyszín: I210

===

17:40-18:00 Érdekességek a villamosmérnökök világából

Az előadásból kiderül, hogy mennyire szerteágazó területekkel foglalkoznak a villamosmérnökök. Megismerhetitek azokat a kihívásokat, amiket meg kell oldaniuk a villamosmérnököknek attól függően, hogy milyen iparágban helyezkednek el.

Turnus helyszín: I205

===

17:45-18:00 Életmód-támogatás informatikai eszközökkel

Az egészségügyi ellátás Magyarországon és az egész világon átalakulóban van, és ebben komoly szerep jut az információs technológiáknak is. Az előadás arra mutat példát, hogyan tudja a krónikus betegségek kezelését és megelőzését támogatni egy mobilalkalmazásba épített, egyetemi fejlesztésű szakértői rendszer. Várunk minden érdeklődőt, a fehér köpeny nem feltétel!

Turnus helyszín: I415

Forrás: Kutatók Éjszakája

===

18:00-18:30 Mindennapi matematika – bűvésztrükkökkel

Látványos matematikai feladványok bűvésztrükkökkel megfűszerezve.

Turnus helyszín: I414

===

18:00-18:30 Hogyan tanulnak a gépek?

Az előadásban mintapéldákon keresztül áttekintjük a gépi tanulás fő típusait, s az érdeklődők betekintést nyerhetnek a mesterséges intelligencia egyik legnagyobb területébe, a gépi tanulásba.

Turnus helyszín: I924

===

18:00-19:00 Robotprogramozás

Kíváncsi vagy, hogyan tudnak tájékozódni a robotok? Érdekel, hogy miként lehet programozni a különféle robotokat?

Turnus helyszín: I417

===

18:30-19:00 Mindennapi matematika – bűvésztrükkökkel

Látványos matematikai feladványok bűvésztrükkökkel megfűszerezve.

Turnus helyszín: I414

===

18:30-19:00 Mesterséges intelligencia kutatások az egészségügyben

Ma már rendszeresen használunk különböző mesterséges intelligenciát alkalmazó eszközöket, legyen szó navigációs appokról, streaming szolgáltatásokról vagy fordítóoldalakról. Ezzel ellentétben a magyar egészségügy még korlátozott számban alkalmaz mesterséges intelligencia módszereket. Az előadásban az Adatintenzív Mesterséges Intelligencia Módszerek és Rendszerek Kutatólaboratórium jelenleg futó egészségügyi kutatásaiból szemezgetünk, és bemutatjuk, hogy az MI fejlesztéseink hogyan járulhatnak hozzá az egészségügy fejlődéséhez.

Turnus helyszín: I924

===

18:30-19:30 Tesztelj, mint a profik: Hogyan fedezhetjük fel a hibákat a rendszerekben?

Az „informatikus” szó hallatán általában mindenkinek a szoftverfejlesztők vagy a rendszergazdák jutnak eszébe, pedig számos terület van, amely ide kapcsolódik. Egyik ilyen a tesztelő, aki felelős azért, hogy az elkészült termékek valóban jól működjenek. Gondoljunk bele, hogy egy autóalkatrésznél mennyire kritikus a megfelelő tesztelés, mert a hibás működés balesethez vezethet. Az előadás során egy kis betekintést nyújtunk a tesztelés főbb lépéseibe és elveibe, amely egy speciális hardvereszközön akár ki is próbálhatók.

Turnus helyszín: I210

Forrás: Kutatók Éjszakája

===

18:30-19:30 Tetris a valóságban: a matematika válaszai

A Ládapakolásnak (Bin Packing) hatalmas irodalma van. A Kombinatorikus Optimalizálás egy speciális területe, sok különféle érdekes alkalmazással. Ebből nyújtunk ízelítőt.

Turnus helyszín: I416

===

19:00-19:25 Nekem hiszel vagy a szemednek? – Tudománykommunikáció nem csak tudósoknak

Előadó: Dr. Sulyok Judit

Az előadás során a résztvevők bepillantást nyerhetnek a tudománykommunikáció világába, a tudományos eredmények hétköznapi értelmezésébe. Az előadás végén játékos formában tesztelhetik, hogy a mindennapi döntéseik mennyire támogatják a fenntarthatóságot.

Helyszín: Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi kar, A épület földszint, A/8 terem

===

19:00-19:30 Mindennapi matematika – bűvésztrükkökkel

Látványos matematikai feladványok bűvésztrükkökkel megfűszerezve.

Turnus helyszín: I414

===

19:00-19:30 Autóipari fókuszú mesterséges intelligencia kutatások a Continental-lal együttműködésben

Napjainkban az autóipar a mesterséges intelligencia egyik legjelentősebb felhasználási területévé vált. Az önvezető technológiák mellett kiemelt szerepet kap a neurális hálózat alapú céleszközök fejlesztése, amelyek célja a járművek biztonságának és hatékonyságának növelése. Ezek az eszközök hozzájárulnak az intelligens vezetéstámogató rendszerek továbbfejlesztéséhez. Az előadásban a Műszaki Informatikai Kar és a Continental ezen tématerülethez tartozó közös kutatásai kerülnek bemutatásra.

Turnus helyszín: I924

===

19:00-20:00 A kriptográfia alapjai

Mi az a kriptográfia? Honnan származik, milyen rejtjeles kommunikációs formákat ismerünk, hogyan köthetők ezek a számítógépekhez és a modern technikai vívmányokhoz?

Turnus helyszín: I415

Forrás: Kutatók Éjszakája

===

19:15-20:15 Fotók, élő adások a közösségi médiában: emlékek vagy korlátlan eszköztár a kiberbűnözők kezében?

A legfontosabb életeseményeinket megpróbáljuk megörökíteni, telefonnal vagy akár digitális fényképezőgéppel, videokamerával. Az élményeinket szívesen osztjuk meg családtagjainkkal, ismerőseinkkel Facebookon, Instagramon, Pinteresten, TikTok-on, blogokon, fórumokon. Vajon jól tesszük? Lehet-e mindent nyilvánosan elérhetővé tenni? Milyen kockázatai vannak, ha ilyen mélységig kiteregetjük a személyes világunkat? Létezik-e egy határozott vonal, ami a korlátot jelenti? Szülőként mennyit oszthatok meg a gyermekem és a családom privát életéből? Hol vannak a veszélyek, amik ránk leselkednek? El tudják lopni a személyazonosságomat? Elkövethetnek-e bűncselekményt a nevemben? Hogyan válhatok bűncselekmények áldozatává emiatt? Ezekre a kérdésekre keressük a választ és a megoldást.

Turnus helyszín: I726

===

19:30-20:00 Hogyan tanulnak a gépek?

Az előadásban mintapéldákon keresztül áttekintjük a gépi tanulás fő típusait, s az érdeklődők betekintést nyerhetnek a mesterséges intelligencia egyik legnagyobb területébe, a gépi tanulásba.

Turnus helyszín: I924

===

19:30-20:00 Mindent a szemnek! Fénytan labor látogatás

A laboratórium a 3D Virtuális és Digitális Környezetek informatikai evolúcióit vizsgálja, ezek fejlesztéséhez szükséges mérnöki és tudományos tevékenységet folytat. Kutatja a virtuális térben megjelenő új emberi és mesterséges intelligenciával támogatott kognitív képességeket. Olyan 3D virtuális világokat, e-learning és különleges felhasználói környezeteket tud fejleszteni, melyekben a felhasználók hatékonysága jelentősen nagyobb, mint a hagyományos, megszokott ablakos digitális felületeken, továbbá egészségügyi alkalmazásokat is javasol pl. rehabilitációs folyamatok támogatására.

A kutatólaboratórium a képi információ látásfiziológiailag és látás-pszichológiailag helyes feldolgozásával és alkalmazásával is foglalkozik. Ennek érdekében kutatások folynak a képi információ virtuális környezetekben való optimális megjelenítésre vonatkozóan, pl. színtani kutatások. Kiemelt téma a virtuális világokba való beleélés (presence), a kognitív hatások kutatása és az akadálymentesség megvalósítása speciális szükségletű felhasználók számára.

Turnus helyszín: I108

===

19:35-20:00 Fenntarthatóság – Fókuszban az élelmiszer

Előadó: László Veronika

Az előadás során megtudhatják, hogy mit jelent a fenntarthatóság; mi a különbség a gyenge és erős fenntarthatóság koncepciója között; mit mondanak a jövőkutatók, miért is kritikus fontosságú az élelmiszer a fenntarthatóságban; vajon lesz-e elég élelmiszer és ivóvíz 2050-ben. Az élelmiszerpazarlás csökkentése és a tudatos élelmiszer kezelés az egyik fő feladatunk a fenntarthatósági törekvésekben.

Helyszín: Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi kar, A épület földszint, A/8 terem

===

19:30-20:00 Mindennapi matematika – bűvésztrükkökkel

Látványos matematikai feladványok bűvésztrükkökkel megfűszerezve.

Turnus helyszín: I414

Forrás: Kutatók Éjszakája

===

19:40-20:00 Érdekességek a villamosmérnökök világából

Az előadásból kiderül, hogy mennyire szerteágazó területekkel foglalkoznak a villamosmérnökök. Megismerhetitek azokat a kihívásokat, amiket meg kell oldaniuk a villamosmérnököknek attól függően, hogy milyen iparágban helyezkednek el.

Turnus helyszín: I205

===

20:00-20:30 Mindent a szemnek! Fénytan labor látogatás

A laboratórium a 3D Virtuális és Digitális Környezetek informatikai evolúcióit vizsgálja, ezek fejlesztéséhez szükséges mérnöki és tudományos tevékenységet folytat. Kutatja a virtuális térben megjelenő új emberi és mesterséges intelligenciával támogatott kognitív képességeket. Olyan 3D virtuális világokat, e-learning és különleges felhasználói környezeteket tud fejleszteni, melyekben a felhasználók hatékonysága jelentősen nagyobb, mint a hagyományos, megszokott ablakos digitális felületeken, továbbá egészségügyi alkalmazásokat is javasol pl. rehabilitációs folyamatok támogatására.

A kutatólaboratórium a képi információ látásfiziológiailag és látás-pszichológiailag helyes feldolgozásával és alkalmazásával is foglalkozik. Ennek érdekében kutatások folynak a képi információ virtuális környezetekben való optimális megjelenítésre vonatkozóan, pl. színtani kutatások. Kiemelt téma a virtuális világokba való beleélés (presence), a kognitív hatások kutatása és az akadálymentesség megvalósítása speciális szükségletű felhasználók számára.

Turnus helyszín: I108

===

20:00-20:30 Mesterséges intelligencia kutatások az egészségügyben

Ma már rendszeresen használunk különböző mesterséges intelligenciát alkalmazó eszközöket, legyen szó navigációs appokról, streaming szolgáltatásokról vagy fordítóoldalakról. Ezzel ellentétben a magyar egészségügy még korlátozott számban alkalmaz mesterséges intelligencia módszereket. Az előadásban az Adatintenzív Mesterséges Intelligencia Módszerek és Rendszerek Kutatólaboratórium jelenleg futó egészségügyi kutatásaiból szemezgetünk, és bemutatjuk, hogy az MI fejlesztéseink hogyan járulhatnak hozzá az egészségügy fejlődéséhez.

Turnus helyszín: I924

===

20:00-21:00 A kriptográfia alapjai

Mi az a kriptográfia? Honnan származik, milyen rejtjeles kommunikációs formákat ismerünk, hogyan köthetők ezek a számítógépekhez és a modern technikai vívmányokhoz?

Turnus helyszín: I415

===

20:00-21:00 Mit látnak másként a gépek?

A fényképezés története kb. 200 éves és a technikai fejlődés nagyon lassan jut el oda, hogy a világot a gépek hasonlóan lássák, értelmezzék mint a biológiai rendszerek. Azonban az elmúlt egy évtizedben egy lassú áttörés figyelhető meg, miszerint a számítógépek képesek lettek bizonyos látással kapcsolatos feladatokat legalább olyan jól megoldani, mint az emberek. Minek köszönhetjük ezt az áttörést, mit tanulhatnak tőlünk a gépek és mi mit tanulhatunk tőlük? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az előadás során.

Turnus helyszín: I416

===

20:00-21:00 Megújuló energiaforrások használata házilag

Milyen megújuló energiaforrásokkal találkozhatunk napjainkban, melyiket hogyan tudjuk felhasználni jelenleg az iparban, és hogyan lehet ezeket átültetni a háztartások szintjére? Mi az energia-előállítás jövője, hol tartunk most ebben?

Turnus helyszín: I210

Forrás: Kutatók Éjszakája

===

20:10-20:35 ESG egyszerűen: Környezetvédelem, társadalmi felelősség és etikus irányítás a fenntartható jövőért

Előadó: Dr. Tobak Júlia

Napjainkban a vállalkozásokkal szembeni elvárás egyre inkább az, hogy komoly lépéseket tegyenek a környezetkárosítás visszaszorítása és a társadalmi egyenlőtlenségek leküzdése terén. Az ESG lényege a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és az etikus vállalatirányítás fontosságának hangsúlyozása a fenntartható jövő érdekében. Az ESG olyan keretrendszer, amely segít eligazodni a vállalatoknak és az egyéneknek a felelősségteljes döntéshozatalban, miközben hosszú távú értéket teremt mind a gazdasági, mind a társadalmi szempontok figyelembevételével.

Helyszín: Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi kar, A épület földszint, A/8 terem

===

20:30-21:00 Autóipari fókuszú mesterséges intelligencia kutatások a Continental-lal együttműködésben

Napjainkban az autóipar a mesterséges intelligencia egyik legjelentősebb felhasználási területévé vált. Az önvezető technológiák mellett kiemelt szerepet kap a neurális hálózat alapú céleszközök fejlesztése, amelyek célja a járművek biztonságának és hatékonyságának növelése. Ezek az eszközök hozzájárulnak az intelligens vezetéstámogató rendszerek továbbfejlesztéséhez. Az előadásban a Műszaki Informatikai Kar és a Continental ezen tématerülethez tartozó közös kutatásai kerülnek bemutatásra.

Turnus helyszín: I924

===

20:30-21:00 Mindent a szemnek! Fénytan labor látogatás

A laboratórium a 3D Virtuális és Digitális Környezetek informatikai evolúcióit vizsgálja, ezek fejlesztéséhez szükséges mérnöki és tudományos tevékenységet folytat. Kutatja a virtuális térben megjelenő új emberi és mesterséges intelligenciával támogatott kognitív képességeket. Olyan 3D virtuális világokat, e-learning és különleges felhasználói környezeteket tud fejleszteni, melyekben a felhasználók hatékonysága jelentősen nagyobb, mint a hagyományos, megszokott ablakos digitális felületeken, továbbá egészségügyi alkalmazásokat is javasol pl. rehabilitációs folyamatok támogatására.

A kutatólaboratórium a képi információ látásfiziológiailag és látás-pszichológiailag helyes feldolgozásával és alkalmazásával is foglalkozik. Ennek érdekében kutatások folynak a képi információ virtuális környezetekben való optimális megjelenítésre vonatkozóan, pl. színtani kutatások. Kiemelt téma a virtuális világokba való beleélés (presence), a kognitív hatások kutatása és az akadálymentesség megvalósítása speciális szükségletű felhasználók számára.

Turnus helyszín: I108

===

20:30-21:30 Hogyan tegyük a videójátékokat és a weboldalakat akadálymentessé?

Érdekel, hogyan tehetők a weboldalak és videójátékok mindenki számára elérhetővé? Vegyél részt az előadásunkon, ahol megismerheted, milyen technikai és tervezési kihívásokkal néznek szembe a fejlesztők, amikor akadálymentessé teszik ezeket a platformokat. Tanulj többet a digitális világ láthatatlan akadályairól!

Turnus helyszín: I726

===

20:40-21:00 Érdekességek a villamosmérnökök világából

Az előadásból kiderül, hogy mennyire szerteágazó területekkel foglalkoznak a villamosmérnökök. Megismerhetitek azokat a kihívásokat, amiket meg kell oldaniuk a villamosmérnököknek attól függően, hogy milyen iparágban helyezkednek el.

Turnus helyszín: I205

Forrás: Kutatók Éjszakája

===

20:45-21:10 Számít Neked a környezeted?

Előadó: Szántó Balázs

Interaktív előadás, amelynek témája, hogy mit tehetnek az országok, vagy éppen az egyének a klíma-, valamint a környezetvédelem érdekében. Vajon vannak már kialakult jó gyakorlatok? Vagy még mindig halogat az emberiség?

Helyszín: Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi kar, A épület földszint, A/8 terem

===

21:00-22:00 Mit látnak másként a gépek?

A fényképezés története kb. 200 éves és a technikai fejlődés nagyon lassan jut el oda, hogy a világot a gépek hasonlóan lássák, értelmezzék mint a biológiai rendszerek. Azonban az elmúlt egy évtizedben egy lassú áttörés figyelhető meg, miszerint a számítógépek képesek lettek bizonyos látással kapcsolatos feladatokat legalább olyan jól megoldani, mint az emberek. Minek köszönhetjük ezt az áttörést, mit tanulhatnak tőlünk a gépek és mi mit tanulhatunk tőlük? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az előadás során.

Turnus helyszín: I416

===

21:00-22:00 Megújuló energiaforrások használata házilag

Milyen megújuló energiaforrásokkal találkozhatunk napjainkban, melyiket hogyan tudjuk felhasználni jelenleg az iparban, és hogyan lehet ezeket átültetni a háztartások szintjére? Mi az energia-előállítás jövője, hol tartunk most ebben?

Turnus helyszín: I210

===

Pannon Egyetem – Mérnöki Kar
(Veszprém, Egyetem utca 10., I. épület, 8. emelet)

===

17:00-17:30, 17:45-18:15, 18:30-19:00, 19:45-20:15, 20:30-21:00 Kakaószünet

Kakaópor granulálása – kóstolóval.

Turnus helyszín: I épület 8. emelet

Forrás: Kutatók Éjszakája

===

19:00-19:30, 19:30-20:00, 20:00-20:30 – Az Ipar 4.0 és az ember kapcsolata – Betekintés a készülő Operátor 4.0 laborba

Az Ipar 5.0 laborban bemutatjuk a legújabb kamera alapú tevékenység felismerésre alkalmas módszereket és algoritmusokat, olyan ember-gép kollaborációs megoldásokat demonstrálunk, amelyek a valós együttműködést igyekeznek elérni mind a gép és az ember oldalról. A fizikai tevékenység mellett olyan fiziológiai állapotokat is felismerünk, mint a munkahelyi stressz, a kognitív terhelés és a hezitálás. A Digitális Iker koncepciót is tisztába tesszük és bemutatjuk a legújabb szenzorhálózatokat.

J005 emelet
Turnus helyszín: J 005

===

18:00-18:30, 19:00-19:30, 20:00-20:30 – Fenntarthatósági kvíz

Ismered a környezetedet? Ha igen, teszteld a tudásod! Ha nem, gyere és segítünk, hogy bővítsd a tudásod!

C épület 4. emelet Inczédy terem emelet
Turnus helyszín: C épület 4. emelet Inczédy terem

===

18:00-18:30, 19:00-19:30 – Számítógépes röntgentomográfia, avagy a „röntgenszeme van” kifejezés a valóságban

Kíváncsi vagy, mi van egy tárgy belsejében, hogyan épül fel annak belső szerkezete? Mi a teendő, ha ezeket tudni szeretnéd, de semmiképpen nem akarod a mintát összetörni, károsítani? Van megoldásunk! Természetesen ez a legkorszerűbb roncsolásmentes anyagvizsgálati technika jóval többre képes, mint arra, hogy megmutassa, mit rejt egy Kinder-tojás belseje. Olyan vizsgálati módszer ez, amivel a minták károsítása, időigényes és költséges előkészítése nélkül háromdimenziós kép előállításával információt kaphatunk a tárgyak belső felépítéséről, az anyaghibákról, a rejtett tartalmakról. Ha gondolod, hozz magaddal egy Kinder-tojást, felbontás nélkül megnézzük, mi van benne!

C épület 334 , J épület CT demólabor emelet
Turnus helyszín: C épület 334 , J épület CT demólabor

===

Pannon Egyetem Humántudományi Kar
(8200 Veszprém, Wartha Vince utca 1.)

===

14:30-15:00 „A Pannon Egyetem 75 éve a médiában” plakátkiállítással egybekötött előadás

A Pannon Egyetem születésnapján a kommunikáció -és médiatudomány szak munkatársai egy kis sajtóvisszatekintéssel ünneplik az elmúlt 75 évet.

Megnyitó: Bodnár Éva, dékán

Előadó: Kalmár Zoltán

A kiállítás kurátora: Horváth Virág

Turnus helyszín: N épület első emeleti folyosó

Forrás: Kutatók Éjszakája

===

15:00-15:40 Székelyföldi otthonoktatottak problémái és megoldásai – egy kutatás tanulságai

Turnus helyszín: N104

===

15:00-15:45 Honnan kapta nevét a Dékán-tó, és csíkos-e a Csíkos-ér?

Előadók: Pelczéder Katalin – Réger Dániel

A helynevek minden beszélőnek az alapszókincséhez tartoznak, a helyneveket használjuk a saját lakóhelyünkön vagy utazásaink alkalmával, találkozunk velük térképeken és regényekben. De vajon miért hívják Füredet Füred-nek, Márkót pedig Márkó-nak? Árulkodnak-e a helynevek a helyek múltjáról, történetéről? Születnek-e ma is helynevek? Hogyan lehet a helyneveket összegyűjteni? A program során az érdeklődők választ kaphatnak ezekre a kérdésekre, hallhatnak beszámolót az élőnyelvi helynévgyűjtésről és a terepmunkáról. Továbbá azt is megtudhatják, hogy mi az a Magyar Nemzeti Helynévtár, és hogyan lehet bekapcsolódni a kutatás munkálataiba. A vállalkozó kedvűek a helynevekről való tudásukat próbára is tehetik egy rövid játékos kvíz keretében.

Turnus helyszín: N101

===

15:30-16:10 LogikaLand Szabadulószoba – Kaland a számok és rejtvények birodalmában

A szabadulószoba regisztrációhoz kötött!

A játékmester: Vigh-Kiss Erika

Vajon meg tudod-e fejteni a logisztorikat? Tudod-e a villámkérdésekre a választ? Szeretettel várunk a szabadulószobába, ahol csapatoddal logikai feladatokat, rejtvényeket oldhatsz meg! A foglalkozás végén eredményt hirdetünk.

Turnus helyszín: N108

===

15:40-16:40 Az irodalom és a kultúra fenntarthatósága

Előadó: Fekete Richárd – Tóth Benedek

Az előadás arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen elbeszélések segítségével keretezzük az észlelésünket és a gondolkodásunkat alapjaiban meghatározó kulturális és természeti válságot? A kultúra – és annak egyik legfontosabb formája, az irodalom – akkor fenntartható, ha képes biztonságérzetet nyújtani, ha alapfogalmai szilárdak. Észlelhető viszont, hogy a modernitásból örökölt alapfogalmaink (nemzet, család, én stb.) egyre inkább elmosódnak, új jelentésekkel telítődnek, és erre a jelenségre az irodalom is reagál. Az előadás néhány kortárs irodalmi szöveg példáján mutatja be, hogy a – korábban fantasynak, sci-finek, alternatív történeti elbeszélésnek stb. nevezett – spekulatív fikció miként gondolja újra legalapvetőbb ön- és világértelmező fogalmainkat.

Turnus helyszín: N114

Forrás: Kutatók Éjszakája

===

16:00-16:40 „Karrierépítés németül? Vissza- és előretekintés a Pannon Egyetemen”

Előadó: Tóth József Péter

A német nyelv világszerte jelentős szerepet játszik, és továbbra is fontos nyelv az üzleti, tudományos és kulturális szférában. Azonban, mint minden nyelv esetében, a német nyelv is különböző kihívásokkal szembesül, amelyek hatással lehetnek a jövőbeni szerepére és használatára. Összességében a német nyelvtudás számos kaput nyithat meg a karrier, az oktatás, a kultúra és a személyes fejlődés terén. Németül tanulni és tudni ma számos előnnyel járhat. Az előadás felsorakoztat néhány okot, amiért érdemes lehet a német nyelvet elsajátítani. Fordító és tolmács, valamint német szakos képzésre számos cég tarthat igényt, különösen azok, amelyek nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek, német anyanyelvű partnerekkel dolgoznak, vagy németországi, osztrák és svájci leányvállalatokkal és központokkal állnak kapcsolatban. Áttekintésre kerül az is, hogy a német nyelvoktatás terén a Germanisztikai és Fordítástudományi Intézet mi mindent tett az elmúlt évtizedekben és mi mindent tervez tenni a jövőben.

Turnus helyszín: N104

===

16:30-17:15 Mit tudsz a fenntarthatóságól? – játékos kvíz

Játékmester: Szűcs Attila

Van egy tipped? Esetleg kettő? Beszélgetés játékos keretek között múltunkról és jövőnkről. A résztvevők fenntarthatóság társadalmi összefüggéseiből találkoznak meghökkentő tényekkel, miközben az idő egyre fogy… Telefonod kérlek hozd magaddal.

Turnus helyszín: N114

===

17:00-20:00 – Természet a laboratóriumban

Az érdeklődők betekintést kaphatnak a természetben lejátszódó biológiai folyamatokba. Megismerkedhetnek felszíni édesvizek apró ragadozóival és táplálékállataikkal, például a bolharákokkal, vagy vízi skorpiókkal. Betekintést nyerhetnek a mikroszkopikus algák gyűjtési és határozási módszereibe, megtudhatják miért csúszós a strandon a lépcső vagy, hogy miért jelenthet problémát egy tó életében egy új algafaj elszaporodása.

N épület fsz. 10-es terem emelet
Megközelítés: folyamatos, szabadon látogatható
Turnus helyszín: N épület fsz. 10

Forrás: Kutatók Éjszakája

===

17:20-18:00 Felfedezések a gömbön – a medvék, pilóták és oktáns nyomában

Játékmester: Vigh-Kiss Erika

Ezen a foglalkozáson becsapós kérdésekre keressük a választ. Ízelítőül: Egy medve elindul délnek és megy 200 kilométert, utána nyugatra fordul és megy 200 kilométert, majd 200 kilométert megy északnak. Ezzel a medve visszaérkezik a kiindulási helyére. Milyen színű a medve? Ha tudni szeretnéd a választ, gyere be! Rajzolunk, kísérletezünk, új dolgokat fedezünk fel a síkban és a gömb felületén. Segítségünkre lesz a Lénárt-féle rajzgömb, a gömbi vonalzó, a gömbi körző, melyeket Te is kipróbálhatsz!

Turnus helyszín: N108

===

18:00-20:00 Miért 1984, ha igazából 1949? Miért nem értjük az újbeszélt? Miért szeretjük a disztópiákat?

A PE 75 éves jubileum alkalmából George Orwellről

Előadók: Czeglédi Sándor, Szentgyörgyi Szilárd, Sipos Nikolett

Miért szeretjük a disztópiákat?

A disztópia zsánere már a 20. században is nagy népszerűségnek örvendett, a 21. században azonban meghódította az ifjúsági irodalmat is. Miben rejlik azonban a disztópia népszerűsége? Miért olvasunk olyan műveket, amelyek egy a miénknél sokkal sötétebb, és sokszor keserűbb jövőképet mutatnak be? Az előadás során ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Turnus helyszín: N108

===

19:00-20:00 Zavar a mátrixban: Az olvasási zavarok idegtudományi háttere

Előadó: Varga Vera, pszichológus

Időtartam: 60 perc

Az előadás betekintést nyújt az olvasási zavarok idegtudományi hátterébe, bemutatva, hogy az agy mely hálózatai és folyamatai érintettek. Megvizsgáljuk, hogyan befolyásolják ezek a rendellenességek az olvasási képességeket, és milyen modern kutatási eredmények segítenek megérteni a diszlexia és más olvasási zavarok kialakulását.

Turnus helyszín: N102

===

20:00-20:45 „Hogyan épült a Veszprémi Egyetem 1949-ben? CIA és Szabad Európa források az egyetem első éveiről”

Előadó: Somogyvári Lajos

A most 75 éves Pannon Egyetem alapításáról, a Veszprémi Vegyipari Egyetem első tanévéről számos amerikai forrás vált az utóbbi években hozzáférhetővé: a CIA mellett a Szabad Európa Rádió jelentései érdekes részleteket árulnak el erről az időszakról.

Turnus helyszín: N101

===

20:00-20:45 Fenntartható filmezés – avagy a nagy Hollywood sztori

Előadó: Elekes Gergő, filmrendező

A fenntarthatóság napjainkban egy „menő’ téma. Az ember az interneten szinte bármely kisebb-nagyobb cég, szervezet honlapját, közösségi felületeit böngészve biztosan szembesül a vállalások között e nemes céllal. Mint világunk szócsöve, természetesen a filmipar sem maradhatott ki a sorból, ám vajon milyen módon tud ez az „óriásvállalat” fenntartható maradni, ha egy nagyköltségvetésű film átlagos karbon lábnyoma több mint 11 millió autóval megtett km?

Turnus helyszín: N108

===

20:00-22:00 MOZGÁSOS DRÁMAMŰHELY a PASZTA-val

Komáromi Sándor és a PASZTA
A Kutatók Éjszakája alkalmából a Pannon Színitanoda kreatív mozgásműhely foglalkozást tart, melyre szeretettel várunk mindenkit. A foglalkozáson mozgásos gyakorlatok segítségével szerzünk tapasztalatokat a mozdulatban és a jelenlétben megfigyelhető érzetek és érzések világáról, és kipróbáljuk a mozgásos projekció gyakorlatait.
Az alkalomra kényelmes öltözet szükségeltetik.
Időpont: 2024.09.27. 20.00-21.45 M2 PASZTA

Előregisztráció:
https://forms.gle/PAc3LNsnF25DALn3A

Turnus helyszín: M2

===

20:45-21:30 Kulturális élet a Veszprémi Egyetemen az 1970 / 1980-as években

Előadó: Kovács Gáborján

A Veszprémi Egyetemi Napok (VEN) nem véletlenül a legmenőbb fesztivál a hazai egyetemi életben – hisz a bulizás itt már tradíció! Veszprém eleve híres a kulturális pörgésről, de amikor az egyetem is belehúz, garantált a fesztiválhangulat. Az előadásunkon végigvesszük, hogyan lett a VEN a legpatinásabb fesztivál, ahol mindenki megtalálja a helyét a koncertektől a legőrültebb programokig. Sztorik, nosztalgia, és néhány titkos VEN-hack is vár rád! Gyere, és tudd meg, hogyan ünnepeltünk már akkor is, amikor még a nagyszüleid voltak egyetemisták!

Turnus helyszín: N101

===

21:30-22:00 Így készült a Planet HOPE – A Pannon Egyetem dokumentumfilmje a színfalak mögött

Előadó: Horváth Virág

Az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor társadalmiasítást segítő dokumentumfilmjének kulisszatitkairól mesél a film egyik rendezője. Nemcsak a helyszínekről, hanem a filmművészeti hátteréről is ad információkat.

Turnus helyszín: N101

===

22:00-22:22 Idő és elbeszélés: a 75 éves Pannon Egyetem apropóján

Előadó: Ladányi István

Az idő szövetébe ágyazva születnek meg azok a történetek, amelyek a Pannon Egyetem 75 éves múltját formálták. Múlt és jelen határán, az elbeszélés ereje híd, mely összeköti a generációk tudását és emlékezetét. Az intézmény történetét nem pusztán az idő lineáris sodrása alakítja, hanem azok a narratívák, melyek értelmet adnak a változásnak és fejlődésnek. Az egyetem 75 éve nemcsak történelmi adatok halmaza, hanem egy összefüggő, folyamatosan bővülő elbeszélés, amelyben a jelen is új jelentést nyer. Lépjünk be együtt ebbe a narratív térbe, ahol az idő nemcsak múlt, hanem az eljövendő történetek ígérete is.

Turnus helyszín: N101

===

Minőségvizsgálati Laboratórium
(Veszprém, Mártírok u. 1/B.)

18:00-19:00, 20:00-21:00, 22:00-23:00 Laborlátogatás (Minőségvizsgálati Laboratórium, Veszprém)

Kedves Érdeklődők!

„Miért ilyen rosszak az utak?” merül fel a kérdés bennünk nap, mint nap. Az előadással a célunk az, hogy bemutassuk: mi egyike vagyunk azoknak, akik azon dolgoznak, hogy ezt a kérdést ne kelljen feltenni. A jelentkezők bepillantást nyerhetnek a minőségvizsgálati laboratórium általános tevékenységeibe, ezen belül is elsősorban az ország legjobban felszerelt bitumenvizsgáló műhelyébe, a reológia laboratóriumba. A reológia tárgyköre azokkal az anyagokkal foglalkozik, amelyek terhelő erő hatására deformálódnak. Nagyon leegyszerűsítve, e kettő közötti kapcsolatot vizsgáljuk.

Az anyagokat különböző erőhatásoknak tesszük ki (hajlítjuk, húzzuk, nyírjuk, stb), és vizsgáljuk, hogy mi történik velük. A laboratórium az útépítéseknél felhasználásra kerülő anyagokat, többek között a pályaszerkezetbe beépített bitumenes kötőanyagokat vizsgálja. A bitumen reológiai szempontból rendkívül jól vizsgálható, mivel a hőmérséklet függvényében nagyon eltérő viselkedést mutat. Többek között ennek köszönheti az útépítésben való felhasználhatóságát is. Elsődleges feladatunk annak a kutatása, hogy az adott bitumenes kötőanyag megfelel-e arra a célra, amire szánták. A laboratórium felszereltsége azonban jelentősen túlmutat ezen egyféle anyag vizsgálatán. Az előadás során rávilágítunk számos olyan meglepő területre és úgymond „hétköznapi” anyagra, melyeknél ennek a tudományágnak jelentős szerepe van.

Forrás: Kutatók Éjszakája

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Kutatók Éjszakája

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva