likeBalaton.hu | 2024.10.03. 16:00
A Balaton sótartalma egyre nő – Mi történik a magyar tengerrel?
A Balaton, a „magyar tenger”, ma már nem teljesen édesvizű tó. Az utóbbi évtizedekben a Balaton sótartalma folyamatosan növekedett, amely több tényezőre, így az urbanizációra, a klímaváltozásra és a beépített területek növekedésére vezethető vissza.

Ez a változás komoly hatással lehet a tó ökoszisztémájára, a halállományra és a turizmusra is. De vajon miért emelkedik a Balaton sótartalma, és mit tehetünk, hogy megóvjuk kedvenc üdülőhelyünket? Nézzük meg részletesebben, mi áll a háttérben!

A Balaton sótartalmának alakulása az évtizedek során

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet friss tanulmányából kiderül, hogy a Balaton vízének sótartalma az 1980-as évek elejéig stabil maradt, ám azóta folyamatos növekedés figyelhető meg. Míg korábban a Balaton ionkoncentrációja 450 mg/l körül mozgott, napjainkra ez az érték 620-690 mg/l-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a tó már nem teljesen édesvizű, hanem édes-sós átmeneti vizű lett.

A Balaton sótartalmának növekedése, a tó vízminőségének változása az elmúlt évtizedekben

Mi okozza a Balaton sótartalmának növekedését?

A Balaton sótartalma nem az utak sózása miatt emelkedik, hanem elsősorban az urbanizáció és a vízgyűjtő terület átalakulásának következménye. Az elmúlt évtizedekben a beépített területek aránya több mint háromszorosára nőtt, ami jelentősen növeli a vízbe jutó sókoncentrációt. A klímaváltozás is szerepet játszik ebben: az aszályos évek és a csapadékhiány miatt a tó vízszintje gyakran csökken, így a sók koncentrációja növekszik. Amíg

korábban ilyen nem fordult elő az ezredfordulót követően napjainkig kilenc alkalommal volt a tó éves vízmérlege negatív,

azaz a hozzáfolyás és a csapadék nem fedezte a párolgást, ami szükségszerűen növelte a víz tartózkodási idejét a tóban, ami az oldott sók töménységének növekedését eredményezte.

A Balaton sótartalmának hatása a tó élővilágára

A Balaton sótartalmának növekedése a halállomány, a növényzet és a planktonok számára is veszélyt jelent. Ha a tendencia folytatódik, egyes fajok eltűnhetnek, míg más, sótűrőbb fajok megjelenhetnek. A változás hosszú távon drasztikusan átalakíthatja a tó ökológiai egyensúlyát.

Siófok, ezüstpart, szabadstrand
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Iható még a Balaton vize?

Nem, a Balaton vize nem ivóvíz minőségű és sosem volt az. Az édesvízi tavak, mint a Balaton, alapvetően nem alkalmasak közvetlen emberi fogyasztásra, mivel a vízben található mikroorganizmusok, szennyeződések és más vegyi anyagok – még ha kis koncentrációban is – veszélyt jelenthetnek.A Balatonban lévő sókoncentráció ugyan nem éri el a tengervíz szintjét, de az édes-sós átmeneti jelleg miatt még a szokásos édesvizeknél is nagyobb mennyiségű oldott anyagot tartalmazhat. Az összes ion koncentrációja napjainkban 620-690 mg/l körül mozog, ami már túl magas ahhoz, hogy iható legyen. Az ivóvízre vonatkozó magyar szabványok szerint az összes oldott anyag (TDS – total dissolved solids) tartalom nem haladhatja meg az 500 mg/l-t.

De a Balaton vize továbbra is alkalmas fürdőzésre, vízi sportokra.

Mit tehetünk a Balaton védelme érdekében?

A Balaton sótartalmának növekedését nem könnyű megállítani, de van néhány lehetséges megoldás.

  1. Fenntartható területhasználat, vagyis az építkezések és az ipari létesítmények szigorúbb szabályozása.
  2. Vízvisszatartás és tározók kiépítése a csapadék hatékonyabb gyűjtése és a tó vízszintjének stabilizálására érdekében.
  3. Tisztított szennyvizek minőségének javítása és a vízbe jutó sótartalom csökkentése.

Mi várható a jövőben?

Ha a Balaton sótartalma ilyen ütemben növekszik, 50 év múlva akár 1000 mg/l is lehet, ami komoly kihívást jelentene a tó jelenlegi élővilágának. A probléma megoldásához átgondolt tervezésre és a klímaváltozás hatásainak mérséklésére van szükség.

Nyitókép: DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva