Berobbant a gombaszezon
Az őzlábgomba több példánya ráadásul akkorára megnőtt, hogy alig vagy nem is fér be a kosárba. Az időjárás minden gomba növekedésének kedvezett, mérgező és halálosan mérgező is rengeteg van az erdőkben.
– Végre elkezdődött a gombaszezon, de most aztán igazán berobbant. A több napos esőzés segített ebben, ami két hete volt, de aztán a hűvösebb időben nem bújtak még elő nagy számban. Most viszont a kellemesen enyhébb időjárás és a korábbi csapadék hatására elképesztő mennyiségben jelent meg az őzlábgomba. Tényleg százával lehet találni és sokan szedik is a Bakonyban. A szokásosnál jóval nagyobb méretűekre is rábukkantam, előfordult, hogy nem fértek be a kosaramba, mert ötven-hatvan centiméter átmérőjűre is megnőtt a kalapjuk. A napokban Bakonybélben konferenciát tartottak a gombaszakellenőrök, terepgyakorlattal kiegészítve. Én is részt vette, ezen és három nap alatt a Magas-Bakonyt bejárva összesen 265 különféle gombafajt szedtünk össze. Ezek között ehető és mérgező gombák is bőven akadtak, halálosan mérgezőek is. Nem játék a gombaszedés – mondta Győri Krisztina gombaszakellenőr.
Őzlábgomba – kisokos a szedéshez
Szakértőnk tanácsa szerint az őzlábgombát úgy kell óvatosan szedi, hogy kibillegtetjük a helyéről, aztán kiemeljük tönköstül, elválasztva a gombafonalaktól. Azért, hogy utóbbiak nem száradjanak ki, le kell takarnunk azokat avarral. Az öregebb őzlábgombákat nem is érdemes leszedni, azok gyomorrontást okozhatnak. A hét centi kalapátmérő felettieket javasolt hazavinni. Gyönyörű a kinézete ennek a gombának, kecses a formája, és persze szenzációs az íze.
Gombatúrákkal vár a Bakony
Az óriás pöfeteg és vargánya még kicsit várat magára. Egyelőre ezekből kevesebbet látni az erdőkben, de már megjelentek és hamarosan több lehet belőlük. A gombaszedés azonban elővigyázatosságot igényel, fogyasztás előtt a gombavizsgálat elengedhetetlen és azt csak szakellenőr végezheti. Többen vállalják közülük Veszprém vármegyében is a szedett mennyiség átnézését és a piacon is van erre mód.
A legjobb, ha a kezdők gombatúrához csatlakoznak, amelynek a végén a szakellenőr átnézi, amit haza akarnak vinni és meg akarnak enni.
Őzlábgomba – feltéttel kerülhet a sütőbe
–A gombás ételek receptjei közt változatos elkészítési módokat találhatunk és az elterjedt nézet szerint az őzlábgomba rántva a legjobb. Győri Krisztina gombaszakellenőr ajánlott egy még tutibb elkészítési módot is, szerinte függőséget okoz, annyira finom a végeredmény. Aki kipróbálja, az biztosan így eszi majd a továbbiakban az őzlábgombát – állítja a gombaszakértő.
Kriszta az őzlábgombát először megtisztítja, de megmosni nem szabad. A lemezeit besózza és sütőpapírral kibélelt tepsibe teszi a méretes kalapokat, a lemezeikkel felfelé. Paradicsomszószt, paradicsomot, sonkát, zöldfűszert, tejfölt, sajtot tesz rájuk, és így süti meg azokat sütőben, körülbelül tíz perc alatt.
:
Forrás: veol.hu
Nyitókép: veol.hu/Rimányi Zita