Krausz Andrea | 2024.10.10. 08:00
A balatoni kompokat követik a ritka halfarkasok
Ritka madárfajokat figyeltek meg a Balatonnál. Először az ékfarkú halfarkas, majd a szélesfarkú halfarkas jelent meg a déli parton. A fürge madarak követik a Szántód és Tihany között közlekedő kompot.

Borbély Krisztián a szántódi révnél fedezte fel először az ékfarkú halfarkast, amely azóta nemcsak a helyi természetkedvelők, hanem az ország különböző pontjairól érkező madarászok figyelmét is felkeltette. Majd érkezett a bomba hír: október 7-én szélesfarkú halfarkast is sikerült fotóznia Borbély Krisztiánnak.

Évente csak egyszer látható az szélesfarkú halfarkas a Balatonnál

– Ez a faj már igazi ritkaság, évente maximum néhány, de van hogy csak egyetlen madár tűnik fel az országban. Előfordul, hogy több évig ki is marad

– mondta a likeBalaton.hu-nak Gál Szabolcs, a MME Nomenclator Bizottság titkára, aki már több alkalommal is találkozott ezekkel a ritka ragadozó madarakkal.

A komp rotorja felkavarja a vizet, ami kedvez a halfarkasnak

– A szélesfarkú egy kicsit nagyobb, mint az ékfarkú, életmódjuk hasonló.

Azért követik a kompot, mert a jármű rotorja felkavarja a vizet, és jó eséllyel halakat is eltalál. Erre a könnyű táplálékra járnak rá a sirályok, akiktől a halfarkas elrabolja a táplálékot

– magyarázta Gál Szabolcs.

A halfarkasok a sirályok rokonai, de életmódjuk miatt alkatuk szinte sólyomszerűvé vált, jóval gyorsabbak, hosszabb és keskenyebb szárnyúak, mint rokonaik.

Bár a révállomásnál is megfigyelhetők, a legjobb hely talán a kompról adódik, ahol testközelből láthatjuk, ahogy a halfarkasok a vízen táplálkozó dankasirályokat üldözi, hogy elorozzák zsákmányukat.

Addig zaklatják a kiszemelt áldozatukat, míg az el nem ejti prédáját, majd a talajra vagy vízbe esés előtt elkapja.

A halfarkasok alapvetően tengeri madarak

Ezek a hazánkban ritkán látható madarak Eurázsia és Észak-Amerika sarkvidéki területeinek tavai mentén költenek. Fészkelőhelyükön főleg lemmingekkel táplálkoznak. Magyarországon védettek.

Nyitókép forrása: Gál Szabolcs

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva