likeBalaton.hu | 2024.10.13. 10:00
Keszthelyi Hintómúzeum sétakocsikkal és régi szánokkal – őszi családi program
A Festetics-kastély szomszédságában lévő istállóházból hintómúzeum lett. Itt található Európa egyik legjelentősebb hintó- és szángyűjteménye.

A Festetics-kastély szomszédságában lévő istállóházból készült hintómúzeum ad otthont Európa egyik legjelentősebb hintó- és szángyűjteményének. A több mint hatvan járművet – hintót, szánt, harckocsit, homokfutót, automobilt – felvonultató keszthelyi kiállítás egész évben látogatható, tökéletes családi program.

Bő egy óra alatt kényelmesen, gyerekekkel is bejárható a látványosság

A gyerekek tűrőképességét nem meghaladó, nagyjából egy órás program Keszthelyen vár. Két nagyobb, és egy kisebb teremből álló gyűjtemény megtekintésére önállóan is van lehetőség (amennyiben valakit kizárólag a Hintómúzeum érdekel). Ha további kiállításokra – és a leginkább látványos kastélymúzeumra – is nyitottak vagyunk, az árak némiképp kedvezőbben alakulnak. És persze családoknak, nyugdíjasoknak is vannak kedvezmények, de igényelhetünk tárlatvezetést is, ha csoportosan érkezünk. Könnyedén ki lehet sakkozni a bennünket leginkább érdeklő kiállításokat, ha előzetesen tájékozódunk.

A keszthelyi hintómúzeum története

A Hintómúzeum épületét Festetics II. Tasziló a mindennapi életben használt lovak számára istállóházként építtette, 1883-1887 között, a kastély utolsó nagy bővítésével egy időben. A második világháborút követően a katonaság, majd a városi tanács birtokolta az épületet. Mai, felújított formáját 2003-ban érte el.

Így találhatjuk meg könnyedén a hintómúzeumot a keszthelyi kastély parkjában

A Hintómúzeum legkönnyebben a Festetics-kastély parkján keresztül közelíthető meg, pár perces sétával. A vasút- és autóbuszállomástól mindössze 25-30 perces, kényelmes gyaloglással elérhető az impozáns, kastélypark bejárata, amelynek pontos címe Kastély utca 1. Természetesen parkolni is lehet a közelben és taxi is rendelkezésre áll a városban.

A parkban jobbra fordulva megpillanthatjuk az egykori istállóház épületét, amely az uraságok hintóinak biztonságos tárolására is szolgált. Azért is épült akkoriban ennyire impozáns istállóház, mert a Festeticsek tisztelték a lovakat és nagy becsben tartották azokat közlekedési eszközöket is, amelyeket ezek az állatok hajtottak.

Halottashintó, posta- és sétakocsi, valamint régi szekér is látható

A régi korok szekereitől a hallottashintón át a postakocsiig találunk itt látnivalókat. A múzeum népszerű szolgáltatása a hintózás, melyet ősszel is igénybe vehetünk a mesés kastélyparkban.

Sétakocsi
Keszthelyi Hintómúzeum
Fotó: Szaniszló Hajnalka

A Festeticsek minden évszakban más közlekedési eszközt használtak

A Festetics-család a XVIII-XIX. században gyakran közlekedett hintóval mind a távolabbi vidékekre, mind a közeli erdőkbe a vadászatok idején, vagy ha sétakocsikázására indultak, a fenékpusztai majorba tartottak, netán távolabb, a fővárosba vagy az országhatáron kívülre szólították őket a kötelességeik, meghívásaik. Mindegyik úticél, és minden évszak más-más közlekedési eszközt igényelt. A Festetics-család Keszthelyen soha nem használt szánt, a telet ugyanis nem a városban töltötték.

Keszthelyi Hintómúzeum
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Európában egyedülálló, restaurált gyűjtemény a hintómúzeumban

A keszthelyi kiállításon – amely 2004-től látogatható az egykori istálló épületében – Európa egyik legjelentősebb, hintó- és szángyűjteményét tekinthetjük meg, tökéletes restaurált állapotban. Megismerkedhetünk a kocsizás és a hintózás, valamint a főúri életformához tartozó utazás múltjával, valamint, hogy az idő előrehaladtával hogy alakultak át a hintók automobilokká.

Keszthelyi Hintómúzeum
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Történelmi jelentőségű relikviák a keszthelyi hintómúzeum falai között

A hintómúzeum alapgyűjteménye Werner Gustertől származik, a közelmúltban pedig átadásra került az első magyar kocsi élethű másolata is. A járművek korábbi tulajdonosaival a történelemkönyv lapjain is találkozhattunk. Itt állították ki többek között Mária Valéria főhercegnő utazókocsiját, egy Eszterházy halottaskocsit, Ferenc Ferdinánd parkkocsiját és Rudolf trónörökös homokfutóját is.

Halottaskocsi a Keszthelyi Hintómúzeumban
Fotó: Szaniszló Hajnalka

A Festeticsek pónifogata és játékai a korhűen berendezett gyerekszobában

A keszthelyi hintómúzeum falain több fotót is találunk a Festeticsek kocsikázásairól. Az egyik pici helyiségben egy gyerekszobát is berendeztek, amelyben gyerekhintót, hintalovat és pónifogatot is megcsodálhatunk. Ezek a darabok is mind a Festeticsek gyűjteményéből származó, eredeti példányok.

A hintómúzeum legrégibb darabja egy bronzkorból származó harci kocsi

Ezt az egyedülálló, régi harci kocsit, valamint a többi hintót, sétakocsit és a klasszikus postakocsi csodálatosan restaurált példányát is megnézhetjük a múzeumban.

Keszthelyi Hintómúzeum
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Zárásként sétáljunk egyet a Festetics-kastély parkjában

Ha pedig már a kastély parkjában járunk, ne halasszuk el a vadászati múzeumot, a pálmaházat és a madárparkot sem. Ugyanakkor ha csak sétálgatunk, vagy leülünk és megpihenünk a Festetics-kastély parkjában akkor is igazán kellemes őszi programban lehet részünk.

Nyitókép: Postakocsi a Keszthelyi Hintómúzeumban
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva