likeBalaton.hu | 2024.10.24. 14:00
Rekordévet zárt a Balaton térsége: 5,5 millió vendégéjszaka 2024-ben
A 2024-es nyári szezonban soha nem látott sikereket ért el a Balaton, hiszen a térségben regisztrált vendégéjszakák száma átlépte az 5,5 milliót. Ez a belföldi és külföldi turisták folyamatos érdeklődését és a régió kiemelkedő vonzerejét mutatja, különösen Siófok esetében, amely immár Budapest után a második legnépszerűbb turisztikai célpont Magyarországon.

A 2024-es nyári szezon kiemelkedően sikeres volt a Balatonnál, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint június és augusztus között összesen 1,75 millió vendég érkezett, akik 5,5 millió vendégéjszakát töltöttek el a tó körül. Ez a szám 2 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest.

A vendégéjszakák döntő többsége, 71 százalék, a belföldi turistákhoz köthető, de a külföldi látogatók aránya is növekedett: 3 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2023-ban.

Siófok a csúcson

A vendégéjszakák szempontjából a legnépszerűbb balatoni település Siófok lett, ahol 867 ezer vendégéjszakát töltöttek el a látogatók. Ezzel megelőzte Balatonfüredet (588 ezer), Hévízt (417 ezer), Zalakarost (301 ezer), és Balatonlellét (249 ezer).

Siófok nem csak a Balaton térségében, hanem országosan is a második legnépszerűbb turisztikai célpont lett, közvetlenül Budapest után.

15 százalékos növekedés

2024 első nyolc hónapjában Siófokon több mint 1 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 15 százalékkal magasabb a 2019-es év hasonló időszakánál. Ebből 66 százalék belföldi látogatóktól származik, de a külföldi vendégek száma is jelentősen nőtt, 21 százalékos emelkedést mutatva a tavalyi évhez képest.

A város egyik fő nevezetessége, a Siófoki Víztorony, valamint a benne működő Tourinform iroda is nagy népszerűségnek örvendett 2024-ben. A nyári időszakban 2 468 látogatót fogadott az iroda, ami 27 százalékkal több, mint 2019-ben, és 2 százalékkal meghaladja a 2023-as adatokat is.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Külföldi látogatók a fókuszban

Siófok továbbra is kiemelt célpont a külföldiek számára, különösen Németországból, Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból érkezik a legtöbb turista. Az iroda adatai alapján a város az év többi részében is egyre népszerűbbé válik.

Ez az év tehát erős és ígéretes a balatoni turizmus számára, és a vendégéjszakák számának növekedése bizonyítja, hogy a térség továbbra is vonzó úti cél a turisták számára.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva