likebalaton.hu | 2024.10.28. 10:00
Csodálatos gyógyulás hálájaként épült a fonyódi templom
Fonyód gazdag múltjának ékes bizonyítéka a Szent László Plébániatemplom, amely több mint egy évszázada szolgálja a közösséget, és számtalan felújításon esett át, miközben szimbolizálja a város vallási életének központját. Az épület és környezete a Balaton partján, romantikus hangulattal ötvözve állít emléket nemcsak a helyi történelmi eseményeknek, hanem az embereknek is, akik megálmodták és létrehozták ezt a szakrális helyet.

A templom történetének kezdete egy hálás orvos, dr. Major Ferenc nevéhez kötődik, aki felgyógyulva egy súlyos betegségből, 1902-ben kápolnát építtetett Fonyódon a Szűzanya tiszteletére.

A templom későbbi építése Ify Lajos nevéhez fűződik, aki az 1920-as években nyári szabadsága alatt felismerte a közösség igényét egy nagyobb templomra. Ify kezdeményezésére az építkezés 1920-ban kezdődött meg, és 1921-ben, augusztus 15-én felszentelték a templomot, amely a Balaton déli partján álló legjelentősebb templomok egyike lett.

Fonyód történelmi kincse: A Szent László Plébániatemplom

A templom építése és bővítése

A kápolnából plébániatemplommá történő átépítés fontos lépés volt Fonyód történetében. Az épület román stílusban épült, melyet az idők során többször is kibővítettek és felújítottak. Az első nagyobb bővítés 1937-ben történt, amikor az oldalhajók és a harangtorony megépítése is megtörtént. A harangtorony külön érdekessége, hogy olasz stílusban készült.

Fonyód történelmi kincse: A Szent László Plébániatemplom

Az 1937-ben épült harangtorony alatt található a hősök oltára, amely emléket állít a második világháború áldozatainak. Az idők során újabb harangok kerültek a toronyba, köztük egy, amelyet egy helybeli hívő adományozott, és amely 255 kilogrammos súlyú, tradicionális harangbronzból készült.

Fonyód történelmi kincse: A Szent László Plébániatemplom

A templom felújítása

A templom és környezete az 1990-es évektől kezdve jelentős felújításokon esett át. 2004-ben a plébánia épületének teljes felújítása is megtörtént, amikor a villanyhálózat és a szennyvíz bevezetése is megvalósult. Ugyanebben az évben a Szent István kápolna is új festést kapott, amely tovább szépítette a közösség számára.

A templom 2020-ban ünnepelte alapításának 100. évfordulóját, amikor egy emléktáblát helyeztek el Ify Lajos tiszteletére. Az épület felújításai azóta is folyamatosak, és a plébánia környezete is átalakult, új kültéri padok, kerítések és kapuk kerültek a helyükre, így nemcsak vallási, de közösségi találkozóhelyként is szolgál.

Fonyód történelmi kincse: A Szent László Plébániatemplom

Romantikus hangulat a templom körül

A templom különleges atmoszféráját a Balaton közelsége és a templom kertjének gondozott szépsége adja. A romantikus hangulatot tovább fokozzák a templomhoz vezető árnyas utak és az épület díszkapui, amelyek meghitt és csendes sétára csábítanak. Fonyód gazdag történelmi múltja a templom minden szegletében visszaköszön, miközben modern fejlesztései a jövőbe is vezetnek.

Ha egy romantikus, történelmi sétára vágyunk a Balaton partján, a fonyódi Szent László Plébániatemplom tökéletes úti cél. Az épület és környezete nemcsak a vallásos közösség számára fontos helyszín, hanem mindazok számára, akik szeretnék megismerni a múltat, és elmerülni a történelem varázslatos világában vagy éppen egy különleges balatoni panorámában szeretnének gyönyörködni.

Fonyód történelmi kincse: A Szent László Plébániatemplom

Csodálatos innen a panoráma
Fotó: Dezslik Magdolna

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva