Krausz Andrea | 2024.10.26. 14:00
A mesterséges intelligenciát is bevetik a Balaton védelmében
A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet új technológiával, hajódrónokkal és mesterséges intelligenciával dolgozik azon, hogy pontosan feltérképezzék a kékalga-virágzást.

Bevetik a mesterséges intelligenciát is. A káros kékalga-virágzás eddig inkább a nyugati medencére volt jellemző, a kutatók viszont idén nyáron a Balaton keleti medencéjében tapasztaltak kékalga-elszaporodást – írja a Travelo.

A kékalga-virágzás új helyszíne a Balatonon

A nyár végén sokan a közösségi oldalakon jelezték, hogy valami gond van a siófoki ivóvíz állagával, szagával.

A Dél-dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) közlése szerint a probléma hátterében a tó vízminőségének romlása áll, amely az elmúlt húsz év legnagyobb ilyen mértékű előfordulása. (A DRV Zrt. Balaton vizét is kitermeli, vagyis közvetlenül az erre alkalmas vízrétegből szivattyúkkal kiemeli, majd a víztisztító művekben kezeli, hogy minősége megfeleljen az ivóvízzel szemben állított szigorú követelményeknek.) Ezért nem mindegy, hogy milyen a tó vízminősége az eddig jellemzően kristálytiszta Siófoki-medencében.

A keleti medencében vizsgálták a kékalgát
Fotó: Krausz Andrea

Hajódrón és mesterséges intelligencia a kutatók szolgálatában

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakemberei most egy olyan mesterséges intelligencia által létrehozott algoritmus fejlesztenek, amely segíthet előre jelezni a kékalga-virágzást.

„Egy hajódrónnal térképezték fel októberben az algahelyzetet a Balatonon. A cél, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű terepi adat álljon rendelkezésre egy balatoni kékalga előrejelző AI algoritmus fejlesztésére” – írja a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI).

A hajódrón önállóan képes mozogni a vízen, és speciális műszerekkel van felszerelve.

Az eszköz részletes adatokat gyűjt a víz hőmérsékletéről, pH-értékéről, vezetőképességéről és az oxigénszintről. De ami a legfontosabb: egy algaszonda segítségével pontos képet kaphatnak a kékalgák mennyiségéről is.

A hajódrón eldugott helyekre is bejut

A tesztelés során az algaszonda segítségével feltérképezték az algák mennyiségét a Siófoki-medence közepén. Az alkalmazott mérési módszer bevált, a szonda rövid idő alatt képes volt nagymennyiségű információt szolgáltatni a szkennelt területről.

Kézi méréssel ez nem lett volna lehetséges. A hajódrón olyan víztereken is képes mérni, amelyek egy mély merülésű hajóval megközelíthetetlenek.

A távérzékelésen alapuló, balatoni kékalga-előrejelző AI algoritmus fejlesztését a BLKI kutatói Blix Katalin vezetésével a norvég NORCE Kutató Központ, és a spanyol Valenciai Egyetem munkatársai együtt végezték.

A szondával felszerelt hajódrón alkalmas lehet egy lokális, időszakos algavirágzás kiterjedtségének feltérképezésére is. Az intézet további kutatásokat, fejlesztéseket folytat ezen a területen.

Nyitókép: Illusztráció/Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva