Ma a balatonlellei Konyári Pincészet marketing managere, Csizmadia Dávid hozta el neked a Piritye Kékfrankost, amelyet leginkább négylábú állatokhoz, nehéz, fűszeres ételekhez ajánlja. A vörösboros marhapörkölthöz például tökéletesen passzol!
VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT NOKEDLIVEL
HOZZÁVALÓK
A pörkölthöz:
3 ek olaj
2 fej vörös hagyma
80 dkg marhalábszár
2 tk édes-nemes paprika
4 dl száraz vörösbor
2 db paradicsom
1 db t. v. paprika
só
őrölt fekete bors
őrölt kömény
A nokedlihez:
50 dkg liszt
3 db tojás
só
ELKÉSZÍTÉS
Lábasban felforrósítjuk az olajat, és üvegesre sütjük rajta a meghámozott, felaprított hagymát. Rádobjuk a megtisztított, felkockázott marhalábszárat, és nagy lángon, kevergetve fehéredésig sütjük.
Ezután lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre, felöntjük a borral, és közepes lángon addig főzzük, amíg a hús omlósra puhul, és sűrű szaft keletkezik.
Közben néhányszor megkeverjük, és az elpárolgott folyadékot pótoljuk egy kevés vízzel vagy borral. A főzési idő felénél hozzáadjuk a kimagozott, felkockázott paradicsomot és paprikát, továbbá egy kevés sót, őrölt borsot és köményt.
A nokedlihez összekeverjük a lisztet az elhabart tojásokkal. Annyi vizet öntünk, hogy sűrűn folyós tésztát kapjunk, majd lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Akkor van kész, ha a nokedlik feljönnek a víz tetejére. Végül leszűrjük. Ezzel tálaljuk a pörköltet.
Forrás: mindmegette