A bogyós gyümölcsűek családjába tartozó szőlő (vitis vinifera) Kis-Ázsiából származik, de a Kárpát-medencében korán meghonosodott, a legrégebben termesztett gyümölcseink közé tartozik. A szőlőtermelés végigkíséri az emberiség történelmét és kultúráját a homéroszi időktől kezdve. Magyarországon már a rómaiak, az avarok is foglalkoztak vele.
SZŐLŐS RIZSKOCH-KUGLÓF RUMOS CSOKOLÁDÉÖNTETTEL
HOZZÁVALÓK
A tésztához: 20 dkg hosszúszemű rizs, só, tej, 2 tojás, 4 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 kiskanál vanília-esszencia, 8 dkg piros szőlő, 8 dkg fehér szőlő, vaj és édes morzsa a kuglófforma kikenéséhez, beszórásához
A csokoládéöntethez: 15 dkg étcsokoládé, 1 dl 30%-os tejszín, 2 evőkanál rum, friss menta a díszítéshez
ELKÉSZÍTÉS
1. A rizst fazékba szórjuk, felöntjük egyszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, majd ha felforrt, lassú tűzön főzzük, ha beszívta a rizs a vizet, felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró tejjel, és készre főzzük.
2. Közben a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a puha vajjal, a cukorral, a reszelt citrom héjjal, a vanília-esszenciával fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt tejberizst, a megmosott, leszemezett piros és fehér szőlőt, összekeverjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk.
3. Vajazott, édes morzsával beszórt kuglófformába öntjük, eligazítjuk, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, kihűtjük és kiborítjuk a formából.
4. Közben a csokoládéöntethez az étcsokoládét kicsi darabokra tördeljük, tálkába tesszük, hozzáöntjük a tejszínt és a rumot, vízgőzfürdő fölött sűrűbben folyó öntetté főzzük.
5. Tálaláskor a szőlős rizskoch-kuglófot cikkekre vágjuk, tányérra fektetjük, körbelocsoljuk a csokoládéöntettel, és friss mentával díszítjük.
SZŐLŐS CLAFOUTIS
ELKÉSZÍTÉS
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megmosott szőlőt lecsepegtetjük és a lecsipkedett szemeket konyhai papírtörlőn leszárítjuk. Egy kisebb edényben megolvasztjuk a vajat, és kissé hűlni hagyjuk.
2. Az olvasztott vajat keverőtálban elvegyítjük a porcukorral, 2 db egész tojással és 2 db sárgájával. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd belekeverjük a tejszínt, és a fahéjjal, valamint a sóval ízesítjük. Végül lazán beleforgatjuk a félretett 2 db tojásfehérjéből vert kemény habot.
3. A masszát vajjal kikent, liszttel meghintett tűzálló tálba vagy piteformába töltjük. Megszórjuk a szőlőszemekkel, és kissé belenyomkodjuk. A tejes pitét az előmelegített sütőben sütjük kb. 45 percig, vagy amíg a teteje kissé megpirul. Végül a formában hagyjuk langyosra hűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Forrás: mindmegette.hu További szőlős recepteket találsz itt!