Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.
A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték.
A sült liba mellcsontjából az időjárásra jósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. Az aznapi időjárásnak viszont az ellenkezője várható: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Másik megfogalmazásban: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” Sokfelé úgy vélik, hogy az aznapi idő a márciusi időt mutatja. A néphit szerint a Márton-napi eső utána rendszerint fagy, majd szárazság következik. Az őszi időjárás a bor minőségére is hatással van: „A bornak szent Márton a bírája”, amit lehet úgy is érteni, hogy ilyenkor már iható az újbor.
LIBASÜLT PÁROLT KÁPOSZTÁVAL ÉS ROZMARINGOS SÜLT BURGONYÁVAL
Hozzávalók
- 4 db libacomb
- 2 fej vöröshagyma feldarabolva
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- só
- őrölt fekete bors
- morzsolt majoránna
- A káposztához:
- 1 kg lila káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- kb. 3-4 evőkanál olvasztott libazsír vagy olaj
- kb. 1 bő evőkanál cukor
- kb. 2 evőkanál 10 %-os ecet
- kb. 1 teáskanál egész kömény
- őrölt bors
- só
- A burgonyához:
- 1 kg krumpli hámozva, darabolva
- só
- őrölt bors
- rozmaring
- kb. 3 evőkanál olvasztott libazsír
Elkészítés:
- A combokat tisztítás után megmossuk, papírtörlővel szárazra töröltem, majd bedörzsöljüksóval. Majorannával és borssal csak a húsos részét fűszerezzük.Egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
- (Fontos, hogy olyan edényt használjunk, ami a tűzhely felső részén a pároláshoz, és a sütőben sütéshez is alkalmas!)
- A szélekről levágott felesleges zsiradékot kisütjük, benne a combokat, pár perc alatt körben megkapatjuk. Közétesszüka vöröshagyma- és fokhagymadarabokat, aláöntöm a bort, és lassan, fedő alatt, saját levében, bőrével felfelé párolom kb. 1,5-2 órát, ameddig a hús megpuhul és a leve nagyja is elfő, majd 220 fokos előmelegített sütőbe tolom, és fedetlenül kb. 20-25 perc alatt piros ropogósra sütöm. A sütés közben saját levével többször meglocsolom.
- A párolt káposztához, a káposztát elfelezzük, torzsáját kivágjuk, és vékony szálakra szeleteljük. Lesózzuk, összekevejük, kb. 20 percig pihentetjük. Közben a cukrot a zsiradékban karamellizáljuk,a hagymát megdinszteljük benne, és a köményt is megfuttatjukrajta. Beleforgatjuka káposztát, meglocsoljukecettel, és fedő alatt, közepes hőfokon, saját gőzében kb. 25-30 perc alatt megpároljuk. Párolás közben villával többször átforgatom, vigyázva, hogy a káposztaszálak ne törjenek meg. (A párolás végére a káposzta alatt nem szabad folyadéknak maradnia.)
- A darabolt krumplit sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Sütőedényben libazsírral, borssal, rozmaringgal összeforgatjuk, 230 fokos forró sütőben, néha átkeverve ropogósra sütjük.
- Tálalásnál a sült libacomb mellé a párolt káposztát és a pirított burgonyát kínálom.
GESZTENYÉVEL ÉS ALMÁVAL TÖLTÖTT LIBA
- Hozzávalók:
- 1 egész liba (4-6 kilós) belsőségeivel
- 1 nagy fej hagyma
- 1 db savanyú alma
- 2-3 szál angolzeller
- 2 db szikkadt zsemle
- 20 dkg sült gesztenye
- 8-10 vékony szelet bacon
- só
- őrölt bors
- kakukkfű
Elkésztés:
Eltávolítom a libából belsőségeit, a hasüregét alaposan bedörzsölöm sóval, borssal. Az aprólékokat (máj, szív, zúza) apróra vágom vagy ledarálom. A zellerszárakat megmosom, felkarikázom, az almát meghámozom, eltávolítom magházát, felkockázom. A zsemléket felszeletelem, kevés vízbe áztatom, kifacsarom. A gesztenyét meghámozom, felkockázom. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálba teszem, sózom, borsozom, és jócskán fűszerezem kakukkfűvel. Kézzel az egészet alaposan összedolgozom, megízlelem, elég fűszeres-e, ha nem, még fűszerezem.
A tölteléket beletöltöm a liba belsejébe, hústűkkel lezárom. Ha marad a töltelékből, azt egy kivajazott jénai tálba teszem, amit a hűtőben félreteszek.
További receptek: mindmegette.hu
Fotók: pixabay.com