2018.11.11. 07:00
Nemzetközi nagy aranyérmes a Gyukli Pince bora
98 pontot - nagy aranyérmet ért el a Gyukli Pincészet 2017-es bio solaris bora a PIWI Wine Award idei versenyén. Ezzel a pontszámmal a bírák szerint ez a bor volt a verseny egyik legmagasabb minőségű tétele. A nyolcadik alkalommal rendezett versenyen rezisztens szőlőfajták borai versenyeztek.

 

A rezisztens szőlőfajták előnye, hogy környezetbarát módon kevesebb vegyszer kijuttatásával lehet a szőlőtőkék egészségét megőrizni. A termesztők szerint a rezisztens szőlőfajták nem csak a fenntarthatóságuk miatt szerethetőek, hanem azért is, mert különleges és izgalmas ízvilágú borok készülnek belőlük.

A rezisztens szőlőfajták védelmére szervezett nemzetközi munkaközösség PIWI International e.V. – melynek tagjai között Magyarország is szerepel – célja a rezisztens szőlőfajták felkutatása és népszerűsítése, értékelésük és nemesítésük. A nemzetközi PIWI Bordíjat is azért hozták létre, hogy a borászok és szőlőnemesítők hosszú éves munkáját értékeljék, honorálják és népszerűsítsék.

Az idei versenyen a borok bírálata a nemzetközileg is elismert PAR rendszerben történt nemzetközi bizottságokban, melyek elnöke a német Martin Darting volt. A borok európai országokból-többek között Németországból, Ausztriából, Franciaországból, Olaszországból érkeztek. Hazánkat a balatonfüredi Gyukli Pince képviselte. A nemzetközi versenyen kizárólag gombarezisztens szőlőfajták borai vehetnek részt.

A versenyen 16 ország 360 bortétele versenyzett. 15-öt oklevéllel, 131-et ezüstéremmel, 185-öt aranyéremmel, 29-et nagy aranyéremmel jutalmaztak. A Gyukli Pince 2017-es solaris desszertbora a verseny egyik legmagasabb pontszámot elért tétele lett.

A borászat közösségi oldalán így értékelte a sikert:

„Újabb visszajelzés ez nekünk, a munkatársainknak és a vásárlóink felé is, hogy a természettel való összhang, a vegyszermentesség és a rezisztens szőlőfajták hosszú távon egyre jobb döntéseknek bizonyulnak. Az egyensúlyt ezáltal nemcsak a szőlősorokban, a pincében és a kortyban, hanem magunkban is megteremtjük.”

Gratulálunk a szép eredményhez!

A Gyukli Pincéről itt írtunk korábban.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva