LIBAMÁJ HELYETT BACONBE TEKERT CSIRKEMÁJ
Időmegtakarítás: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
½ kg csirkemáj, 20 dkg vékonyra szeletelt baconszalonna, bors, majoránna, olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS:
A májat borsozzuk, megszórjuk őrölt majoránnával, majd 1 db májat egy szelet baconbe tekerünk. Fogvájóval rögzítjük, de hurkapálcát is használhatunk, így egyszerre több baconös májat húzunk a nyársra. Kiolajozott tűzálló tálba helyezzük, majd 180 fokon 20-30 percig sütjük a sütőben. Közben többször megforgatjuk, míg a bacon szép pirosra nem sül.
Tipp: párolt ceruzababbal tálaljuk.
TÖLTÖTT KÁPOSZTA HELYETT ERDŐTELKI HÚSOS KÁPOSZTA
Időmegtakarítás: 30 perc
Hozzávalók:
1 kg darált disznócomb, 20 dkg füstölt tarja, másfél kg hordós káposzta, 25 dkg árpakása, kisebb fej fokhagyma, 1 dl olívaolaj, só (vegyük figyelembe a tarja sósságát), ízlés szerint bors, 1 ek pirospaprika
ELKÉSZÍTÉS:
A olívaolajon megpároljuk az összezúzott fokhagymát. Lehúzzuk az edényt a tűzről, és beletesszük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a darálthúst, az apróra felkockázott füstölt tarját, a káposztát, valamint az előzőleg langyos vízben átmosott árpakását. Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd visszahelyezzük az edényt a tűzre. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő nélkül puhára főzzük kb 1-1.5 óra alatt. Tejföllel és puha kenyérrel kínáljuk.
DIÓS BEIGLI HELYETT DIÓS CSIGA KELESZTÉS NÉLKÜL
Időmegtakarítás: 30 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg túró, 25 dkg liszt, 0,5 dl tej, 5 evőkanál olaj, csipet só, 1/2 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor (vagy édesítőszer), 2 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
15 dkg darált dió, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉS:
Tálba tesszük a túrót, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Pár perc után állandó keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd az olajat is. Ezután hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd kézzel összegyúrjuk. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. A szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a darált dióval, majd egyenletesen megkenjük vele a tésztát. Ezután feltekerjük a tésztát (mint a bejglit), majd kb. 2 cm-es csigákra feldaraboljuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd ráhelyezzük a csigákat. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt a langyosra hűlt csigákat ízlés szerint porcukorral megszórjuk.
További időspórolós karácsonyi menüt találsz még a mindmegette.hu oldalán.
És ha a fényhajót is megnéznéd, kattints ide!