Mónisütit, Kövérné Kalmár Mónit ismerik országszerte, süteményeivel az elmúlt években több Balaton-parti cukrászdában is találkozhattunk, míg megérett benne a gondolat, hogy családjával Gyenesdiáson saját üzletet is nyitnak.
A pultban 12 szeletes torták sorakoznak, specialitásuk, hogy a somlói galuskát vagy a Rákóczi túróst is tortaként készítik el. Móni elmeséli a blogján is olvasható történetet, hogy ők az a cukrászda, ahol sütemény nincs, csak torta. Mert egy kedves érdeklődő méltatlankodva fordult ki az üzletből, mert süteménnyel nem tudtak neki szolgálni. Csak tortaszelettel.
A négy gyerekes családanya évek óta népszerű gasztroblogger, rajongói most már személyesen is meglátogathatják Gyenesdiáson. Azt mondja, a törzsvendégek mellett minden hétvégén vannak olyan több száz kilométerről érkező vendégei, akik egy keszthelyi vagy balatoni kirándulást azért szerveznek meg, hogy nála is sütizhessenek. Az üzlet nyitását is figyelemmel kísérhettük az interneten, még a fal színének kiválasztásában is kikérte az olvasók véleményét.
Persze az olvasókon kívül a család is sokat segített, mint mondja, a férje és a lassan felnőtt gyerekei nélkül nem tudná ezt a vállalkozást működtetni. Fontos, hogy a munkatársaival is szoros kapcsolatot építsen ki, közös kirándulások, beszélgetések színesítik a mindennapokat.
– Nagyon fontos, hogy hiteles legyek, hiszen több mint tizenhétezer követőm van a közösségi oldalon, vagy olvassák a blogomat. Nekik is fontos, hogy amit leírok, az a valóságban is ugyanolyan legyen. Néha ismerősként üdvözlik a betérő vendégek a gyerekeimet is, ha éppen ők állnak a pultban, hiszen a családunkról is szól a blog.
– Hosszú út és sok munka vezetett a saját cukrászdáig?
– A blog elindítása után kezdtem komolyabban a cukrászattal foglalkozni, az első években beszállítóként dolgoztam csak. Az első vásárlóm a keszthelyi Part kávézó volt, ők indítottak el ezen az úton. Ma már Sopron, Zalaegerszeg mellett a Balaton környékére is beszállítok, 15 partnerünk van, több parti cukrászdában lehet Mónisütit kapni. Most már hozzánk is jöhetnek Gyenesdiásra, a helyiek is szívesen ülnek be akár egy üzleti megbeszélésre is.
– Mi az őszi, téli időszak kedvenc süteménye?
– Mostanában a gesztenyés tortákból fogy a legtöbb, ezt télen valamiért jobban kívánják az emberek. Több mint 80 fajta tortánk van, folyamatosan hozok be új recepteket. Nekem nagy kedvencem volt a mangós sajttorta, de a vendégek nem kedvelték meg. A mangó még nem egy széles körben kedvelt gyümölcs, nagy szívfájdalom volt, hogy ezt a tortát ki kellett vennem a kínálatból.
– A receptek egy része fent van a blogodon is. Nem félsz, hogy ez a forgalom rovására megy?
– Nem, mert aki szívesen süt otthon, annak ez segítség. Én úgy adom meg a recepteket, hogy nem hagyok ki belőle sem fázisokat, sem összetevőket. Az olvasóimnak ugyanolyan sikerélményt akarok adni ezáltal, mint amilyen ízélményt annak, aki megkóstolja a tortáimat. Nekem mindig van a fejemben új recept, meg tudunk újulni. A féltve őrzött recepteket nem teszem ki, de a flódni például fent van. Tőlem gasztrobloggerként elvárják, hogy legyenek nyilvános receptjeim.
A saját cukrászda egyik előnye, hogy közvetlenül tudok kommunikálni a vendégekkel, van azonnali visszajelzés egy-egy tortáról. 10 éve írom a blogot, nem is gondoltam, hogy ez így összeforrhat. Hogy egy olvasó leül velem szemben és megbeszéljük, milyen a sütemény. Azzal, hogy itt velem személyesen találkoznak, a korábbi virtuális kapcsolat kézzelfoghatóvá válik.
– Milyen kávét kínáltok a sütemények mellé?
– A kávét Balatonfüredről kapjuk, a Pazarnak évek óta mi szállítjuk a süteményt, ők pedig nekünk a kávét. Ez egy különleges olasz kávé, a Morganti. A szörpöket a Spájztól kapjuk, a teát a Herbatea Manufaktúrától hozzuk.
Nekem az abszolút favorit Mónisütitől a banános csokis torta és a Rákóczi túrós torta, de most a téli időszakban habcsókot és a rugelachot is szívesen kóstolok itt.
Nézzék meg a cukrászda képeit:
Készítette: Mihály Szilvia