2019.02.18. 11:00
Lel Ki Főzde - a gluténmentes finomságok birodalma
Szennyai Anita mindössze három éve vágott bele az egészséges cukrásziparba, sikere titkáról, a mentes édességek világáról kérdeztük őt Keszthelyen.

Az eredetileg magyar nyelvszakos tanárként végzett Szennyai Anita, csak néhány éve kényszerből kezdett el egészséges, gluténmentes ételekkel főként édességekkel foglalkozni. Ahogy meséli gyermekkorában leginkább orvosnak készült persze az édességet akkor is szerette, de nem volt minden álma a cukrászat.

Fotó: Szeiler Gábor

– Mikor jött a gondolat gluténmentes édességek szakemberévé válsz?

Három évvel ezelőtt megállapították súlyosan gluténérzékeny vagyok. Édesszájúként nem kaptam könnyen minden mentes édességet, ezért magam kezdtem utána járni és megtanulni hogyan kell készíteni, kreálni új süteményeket, egészséges és szép alkotásokat életre hívni. Ahogy telt az idő és egyre több általam kitalált sütemény született, úgy egyre többen barátaim a környezetem invitált arra, hogy ezzel érdemes lenne komolyan foglalkoznom.

– Hogyan kezdted, cukrászatot tanultál?

– Nem akartam cukrászatot tanulni, azt gondolom maga a képzés nagyon a hagyományokhoz kötött, ami egyrészről érthető, azonban elveszi a kreativitást azt az alkotói szabadságot, amit megtaláltam és elkezdtem építeni magamban a sütemények készítésében. Az alkotás kezdett gyógyítani, ez egy lelki út is ami párban jár az egészséggel, egészségeset létrehozni, egészséget teremteni, egészségessé válni. A saját példám mutatja, kellő utána járással, önfejlesztéssel, tanulással elsajátítható egy magabiztos tudás, ezért azt vallom egy jó sütihez nem kell cukrásznak lenni…

– Mikor és hogyan léptél piacra termékeiddel?

– 2016 májusában saját magam szórakoztatására készítettem egy facebook oldalt: Lel Ki Főzde címmel, ahova felraktam az általam készített sütemények fotóját, egyre több megrendelésem lett így 2017-ben Vonyarcvashegyen nyitottam egy műhelyt. Kávézóknak, cukrászdáknak, magánembereknek megrendelésére gyártottam a sütiket, de úgy éreztem ez nem elégít ki, ezért októberben Szombathelyen nyitottam meg az első kávézómat. Az egyre nagyobb forgalom még egy hely megnyitását eredményezte 2018-ban Keszthelyen.

– Egyre nagyobb a forgalom ez azt jelenti, hogy az egészséges süti egyre divatosabb vagy a gluténérzékenyek száma nő?

– Pontos számokat nem tudok mondani de azt gondolom a fő célközönségem a betegek, akik gyógyulni szeretnének. Mindemellett ez divattá is vált, hogy un. Minden Mentes táplálékot fogyasszunk, aminek hozzáteszem megvannak a maga kockázatai is. Itt arra utalok, sajnos a piacon sokan árulnak ‘Minden Mentes’ termékeket, holott nincsenek tisztában hogyan kell tényelegesen minden mentes terméket előállítani. Ha valaki beteg és rossz helyen vásárol, könnyen megtörténhet a baj…

– Sokan kérdeznek Tőled a sütik elkészítéséről, az egészséges táplálkozásról?

– Igen ez nemcsak egy üzlet ez egy hivatás is, utat mutatni azoknak akiknek erre szükségük van, ezért tartok sütő tanfolyamokat és segítek vendégeimnek számtalan kérdésben a glutén mentességről, amit az elmúlt években megtanultam azt szívesen megosztom másokkal is. Az egyik legfontosabb és talán legegyszerűbb gondolat ezekből, hogy az vagy amit megeszel…

– Mi a jövőbeli terv? Mit szeretnél elérni?

– A közeljövőben Zalaegerszegen nyitok egy kávézót a jelenleg nyolc fős csapatom bővül fog, a távoli elképzeléseim egy hálózat létrehozása, hogy minél több településen elérhetővé váljanak az egészséges sütik, mindenki számára…

Forrás: Barankovics Ildikó, zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva