Füredi kiválóságok címmel indítottak sorozatot a zsinagógában, ahol Bergmann Ernő, a legendás füredi cukrászda tulajdonosa és Lusztigh Mária világbajnok mestercukrász Modern magyar cukrászat, az ehető művészet címmel beszélgetett teltházas közönség előtt.
Lusztigh Mária felidézte a cukrászat fejlődését, beszélt az ókorban alkalmazott aszalásról, a mézben, cukorban történő tartósításról, amikor agyagból készült sütőharangban készítették el az édességeket.
Szólt a XIX. századi, legendás pesti cukrászdákról, illetve arról, hogy 1846-ban működött az első csokoládégyár, 1868-ban pedig 21 cukorgyár volt az országban. A XXI. században megjelentek a modern sütemények, de keresettek a tradicionális édességek, a francia krémes, pozsonyi kifli, Eszterházy-torta.
Bergmann Ernő egyebek mellett kiemelte, ma már lézeres maghőmérő és csúcsmodern mérlegek segítik a cukrászok munkáját, nem úgy tanuló korában, amikor kézzel vertek fel akár nyolcvan tojást, és három éven át hajnali három órától tanult-dolgozott.
– Ma nem egyszerű feladat átadni a fiataloknak a tudást, az igényességet. A cukrászat manuális munka, sok gyakorlás kell hozzá – vélekedett. Hozzátette, büszke termékeikre, az egész család kiveszi részét a munkából, évtizedekkel ezelőtt a nyitás utáni időszak küzdelmes volt.
Forrás: veol.hu / Kovács Erika
Fotók: Pesthy Márton/Napló