Szaniszló Hajnalka | 2022.12.03. 08:00
Kövi Szabolcs ajánlja Balatonalmádit
Kövi Szabolcs pánsípművész hét éve él Balatonalmádiban, most pedig elmondja, miért érdemes a településre látogatni.

Kövi Szabolcs fuvola-, pánsíp-, furulyaművész, zeneszerző. Arról beszélgettünk, hogy miért jó Balatonalmádiban élni és miért érdemes ellátogatni a településre.

– Miért költöztél Balatonalmádiba?
– A kényszerűség vezérelt Veszprémből a Balaton mellé. Balatonfüreden kezdtem megérteni, miért is olyan jó balatoni polgárnak lenni. Ideális volt egy kisgyereknek a Tagore-sétány, a Kiserdő, és a Kisfaludy Strand játszóterének háromszögében cseperedni. Balatonalmádiba véletlenül kerültünk. Nagyobb albérletet kerestünk. Közel volt a strand, biciklivel lehetett közlekedni, nagy volt a lakás, csendesek a környékbeli utcák. Hét év albérlet után vásároltunk Balatonalmádiban saját ingatlant. Kicsit még mindig gyüttmentnek számítunk, de már kezdjük megismerni a település igazi arcát az ős-almádiakon keresztül.

Fotó: Kövi Szabolcs hivatalos

 

– Van olyan szerzeményed, amelyet a Balaton inspirált?
– Több olyan albumom születésében szerepet játszott az, hogy hol készült, hiszen a zenéimet mindig séta közben tesztelem. A hibák azonnal kiütköznek a park ősfái alatt. A harmónia rámutat a diszharmóniára. Az elmúlt tíz év minden művének köze van a helyhez, ahol élünk, ám a legszorosabb kapcsolatban mégis az írásaimmal állnak. Az Ihletuniverzum regénysorozat a balatonalmádi létezésünkkel egy időben született. A háromkötetes történet második és harmadik részének már fontos helyszíne Balatonalmádi, de feltűnik Balatonfüred, Káptalantóti, és Zirc is.

 

 

– Ha inspirálódni szeretnél, hová mész a településen és a tó körül?
– Az említett parkba vagy beúszom minél messzebb a tóba. A Balaton olyan mint egy jóságos női lélek, befogad, átölel, erőt ad, megnyugtat. Nagyon jó befelé úszni a végtelennek tetsző felszínén. Engem maga az út szórakoztat, nem a megérkezés. A fellépéseim közben is bámulom a felhőket, madarak csivitelnek a fejem felett, mókusok ugrálnak a fákon. Ez komoly inspiráció. 2022-ben az augusztusi Perseidák meteorraj érkezésére időzített éjszakai koncertsorozatom volt az év legemlékezetesebb élménye Aszófőn, Szegeden és Olaszfalun. A varázslatos pillanatok örökre a szívembe vésődtek, lesz miből meríteni.

Fotó: Kövi Szabolcs hivatalos

 

– Milyen – akár egynapos – túraútvonalat javasolsz a településen és környékén?
– Fel az Óváry kilátótóhoz, majd a bicikliút mentén vagy inkább fölötte és alatta érdemes bejárni a kis utcákat, a Balatonnal párhuzamosan. Így lehet megismerni ennek a helynek az igazi hangulatát. És persze a panoráma is felejthetetlen.

– Milyen kulturális programot ajánlanál a településen az ősz és a tél folyamán?
– Van egy ZEN-e termem, ahol különleges koncerteket adok. A hangágyas koncert a tevékenységem esszenciája. A terápiás céllal készült hangszerre rá lehet feküdni. Az oldalába épített negyvenkét húros hárfa pengésének erős rezgése átjárja a hallgató testét. A hangjához egyedülálló zenei produkciót illesztettem. Sokféle hangszeren játszom, basszusfurulyán, digeridoo-n, pánsípon, ZEN citerán, ütőhangszereken. Ezek kis létszámú előadások, maximum négy fő számára.

Fotó: Kövi Szabolcs hivatalos

 

– Milyen kihagyhatatlan gasztrohelyet ajánlanál, amit te is nagyon szeretsz és miért?
– Vegánként elsősorban a Veganeetát említem. A családdal a Bab Kávézót, a Három Majom Bisztrót és a Yacht Éttermet látogatjuk. Vegánként is találok ételeket mindegyikük étlapján. Ebben a városban példamutató együttműködés van az éttermek között, követik egymás munkáját a Megfőzzük Almádit kampány részeként.

– Miért érdemes ősszel és télen is ellátogatni a településre?
– Főként ilyenkor érdemes, mert a környezet hihetetlenül szép és csendes. A legerősebb nyári hónapokban engem elfog a menekülhetnék. Az álmom az, hogy ilyenkor a Bakonyba vándoroljak. Az ősz-tél-tavasz a környék igazi arca, nehéz elmagyarázni miért, de aki eljön, megérti.

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyitókép: Kövi Szabolcs hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva