Keszey Ágnes | 2022.05.06. 12:00
Ponty, spenót, eper, joghurt - te mit főznél belőle? Enni gyere Almádiba!
Balatoni sudár ponty, spenót, eper, joghurt. Ezeket az alapanyagokat a közönség szavazta meg, így idén ezekből készülnek az ételek és desszertek a Megfőzzük Almádit! szezonnyitó programján.

Már hagyományos az esemény, hiszen negyedszer rendezik meg a Megfőzzük Almádit Egyesület tagjai szezonnyitó programjukat.
Az ötletelés minden évben már hónapokkal a rendezvény előtt megkezdődik, ekkor Tornyos Balázs séf, az egyesület elnöke összeállít egy listát több alapanyagból, melyet aztán a közönségszavazás alapján szűkítenek.

A válogatásnak persze vannak fontos szempontjai. Az egyik, hogy az alapanyagok legyenek frissen elérhetőek, a a környék termelőitől érkezzenek, valamint hogy valamennyi Megfőzzük Almádit hely tudjon a nyertes alapanyagokból ételeket készíteni.
Idén balatoni sudár ponty, spenót, eper, joghurt kerül az ételekbe, desszertekbe.

A szezonnyitó zenés rendezvény, ilyenkor a Megfőzzük Almádit helyei programokkal is kedveskednek a hozzájuk látogatóknak.
– Idei újítás, hogy a szervezésben részt vettek a „Balmádifjak” civil szervezet, amely környékbeli fiataloknak szervez színvonalas programokat itthon és külföldön. A célunk az volt, hogy új színeket hozzunk a programpalettánkra, és a fiatalok is megmutathassák magukat rendezvényünkön. Így került a kínálatunkba egy szabadtéri slam poetry rendezvény, valamint egy divatbemutató is – közölték a szervezők.

Íme, a menüsor

Az Amaretto fagyizó az Ivácson Attila sajtmesterrel együtt készített finomságot kínálja. Az együttműködésük tavaly kezdődött, s sikerrel, hiszen elismerést érdemeltek ki a Balaton fagyija versenyen. A szombati szezonnyitó rendezvényre közös munkájuk révén Ivácson-féle házi joghurtfagylalt eperpürével kerül az Amaretto pultjába.

A Bivstro (Ivácson Attila és Lukács Viktor séf veszprémi étterme) rántott, rétegezett csirkecombfilét, kacsamájat, spenótot és petrezselymes újburgonyát készít, desszertként joghurtos panna cotta, eper, lime, mogyorógrillázs kerül a tányérra, a pohárba pedig házi eperszörp. A házigazdáról elárulták a szervezők, hogy nagy fába vágta a fejszéjét. Ivácson Attila ugyanis éttermet nyitott Veszprémben, ahol sajtjai és bivalytermékei adják az ételek fontos alapanyagát. Természetesen, mint almádi polgár, így is képviselteti magát a rendezvényen.

A Csalló Pálinka üzemlátogatásra várja az érdeklődőket, ahol ezúttal az eper lesz a főszereplő. A programot színesíti eperpálinka koktél bemutató és tahitótfalui eperborokat is lehet kóstolni.

Jóbarátok Halsütöde izgalmas ízekkel várja a vendégeket: epres bébispenót salátát készítenek a grillezett granélanyárs mellé, a hagyományosabb ízek kedvelői pedig ehetnek halászlevet balatoni sudár pontyfilével, s rtántott sudár pontypatkót, hagymás, zöldfűszeres burgonyasalátával. Mindezeket megkoronázza a csokiszuflé eper raguval.

A Jóbarátok a Megfőzzük Almádit egyik zászlóshajója. Ezúttal a megszokott házias kínálat mellett minőségi zenével fogadják vendégeiket.

A Kerekes Pince könnyed étkeket készít. Menüjük fogásai a joghurtos-citrusos szárnyasraguleves és grillezett fokhagymás sudár ponty spenótos rizottóval. A Kerekes Pince vendége a Desszeretlek desszertműhely, melynek finomsága a joghurtos túróhabos monodesszert két textúra eperrel.

A Mélytányér menüje házias konyha ízeiből áll össze, de a megszokott görögös kikacsintással. Ha ide érkezel, joghurtos görög saláta, pankó morzsában sült balatoni sudár ponty falatokkal és epres tiramisu kerülhet a tányérodba.

A húsmentesen étkezőknek, a zöldségkedvelőknek a Veganeeta kínál különlegességeket. Balatonalmádi kedvenc vegán étterme ezúttal is csavarint egyet ételein. A bazsalikomos eperkrém levest sült vadrizzsel tálalják, majd főételként
fokhagymás, spenótos pirított gnocchit készítenek.

A Tornyos BBQ ad otthont a Balatoni Füstölgő Klub első összejövetelének.
Tornyos Balázs séf az eddigi szezonnyitókon az összes helyre elment. Főzött és segített. Ezúttal saját programmal várja a BBQ szerelmeseit a Jóbarátok Halsütöde vendégeként.

– Most is részt vettem a szervezésben. De itt volt annak az ideje, hogy én is megjelenjek valami újdonsággal. A Füstölgő Klub régi vágyam. Egy hely, ahol találkozhatok más BBQ rajongókkal. Együtt készíthetjük a húsokat, közben beszélgetünk, eszmét és trükköket cserélünk. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon egyedi, számomra nagyon kedves program lesz – mondja Tornyos Balázs.

Kulturális csemegék

Az ízek mellett zenei finomságok, érdekes programok is gazdagítják a napot. Az Amaretto előtti téren, a szökökőtnál odaLÖKött KÖLtészet címmel slam poetry műsor szórakoztatja a közönséget. A Jóbarátok Halsütödében fellép a Sakk-Matt Company, azaz Dervalics Róbert és Pingiczer Szilárd duója. A Mélytányérban Szolnoki Lajos, almádi zenész muzsikál, a Kerekes Pincében pedig Dj Galler pörgeti a lemezeket. A Veganeetaban pedig Vajda Alexandra, fiatal tervező divatbemutatója kápráztatja el a jelenlevőket.

Ők szervezik az eseményt, várják a vendégeket
Fotó: Megfőzzük Almádit Egyesület

 

– A Megfőzzük Almádit arról szól, hogy közösen dolgozunk. Rendezvényeket találunk ki és valósítunk meg. Idén már túl vagyunk egy nagyon sikeres rendezvényen, az Almádiak Napján. Úgy érzem, hogy a mai világban még fontosabb, hogy összetartsunk. Ezért a napokban kiküldünk Balatonalmádi valamennyi vendéglátó helyének egy levelet, melyben arra kérjük őket, hogy a Szezonnyitón tartsanak velünk. Köszöntsük együtt a közeledő nyarat, a szezont. Remélem, sokan csatlakoznak a felhívásunkhoz. Főznek az alapanyagokból, és jóllakatják vendégeiket – emelte ki az összefogás fontosságát Fabó Péter, a Megfőzzük Almádit és Balatonalmádi képviselő-testületének tagja.

A szervezők kérése, hogy a vendégek regisztráljanak az eseményre.

 

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva